ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ της NASA ενός πλανήτη που θεωρείτο αδύνατον να υπάρχει.

ΔΙΑΣΤΗΜΑ. - 4 Δεκ 2017 - 7:30
Loading...

Ροή ειδήσεων σε μορφή blogΈνας κολοσσιαίος πλανήτης, εκατοντάδες έτη φωτός μακριά από τη Γη, έχει αφήσει άφωνους τους ερευνητές, που δεν πίστευαν ποτέ, ότι θα βρουν κάτι τέτοιο.

Ο παγκόσμια γνωστός WASP-18b, πιστεύεται ότι έχει σχηματιστεί με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό, από οποιονδήποτε γνωστό γίγαντα αερίου.

Οι επιστήμονες έμειναν άναυδοι από την ανακάλυψη και είπαν ότι «διέψευσε όλες τις προσδοκίες».

Ο Kyle Sheppard, από το κέντρο πτήσεων Goddard Space Flight της NASA, πρόσθεσε: «Η σύνθεση του WASP-18b διέψευσε όλες τις προσδοκίες.

«Δεν γνωρίζουμε κανένα άλλο εξω-ηλιακό πλανήτη, όπου το μονοξείδιο του άνθρακα κυριαρχεί πλήρως στην ανώτερη ατμόσφαιρα».

Ο WASP-18b είναι ένας απόλυτα τεράστιος πλανήτης, με μάζα 10 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Δία, και είναι επίσης εξαιρετικά ζεστός. Ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από το αστέρι του σε πολύ μικρή απόσταση, η οποία δεν είναι καθόλου παράξενη για τους εξωπλανήτες, αλλά αυτό που κάνει τον περίεργο κόσμο του, τόσο περίεργο, είναι ότι έχει μια παχιά ατμόσφαιρα που έκανε τους επιστήμονες να ξύνουν τα κεφάλια τους.

Αφού παρακολούθησαν τον πλανήτη αρκετές φορές, τα δεδομένα αποκάλυψαν, ότι η ατμόσφαιρα του WASP-18b είναι γεμάτη από δηλητηριώδες μονοξείδιο του άνθρακα. Αυτό δεν είναι απλά, μια σπανιότητα ανάμεσα στους γνωστούς πλανήτες. Είναι ουσιαστικά ανήκουστο και η σύνθεση του WASP-18b αψηφά όλες τις προσδοκίες.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Astrophysical Journal Letters, αποκαλύπτει επίσης, ότι η ανησυχητική ατμόσφαιρα του πλανήτη στερείται νερού και, ως εκ τούτου, οξυγόνου. Ο συνδυασμός χωρίς νερό και χωρίς οξυγόνο, με απίστευτη θερμότητα και πολύ μονοξείδιο του άνθρακα σημαίνει ότι ο WASP-18b δεν είναι ο χώρος που θα θέλατε να περάσετε μια μέρα ή ακόμα και λίγα δευτερόλεπτα. Οι θανατηφόρες συνθήκες υποδηλώνουν επίσης, ότι δεν είναι εφικτός τρόπος ζωής, που να γνωρίζουμε ότι θα μπορούσε να διαμορφωθεί ή να υπάρξει εκεί. Αυτό δεν μας ενοχλεί, καθώς ο κόσμος αυτός απέχει περίπου 325 έτη φωτός μακριά, οπότε η επίσκεψη σε αυτόν δεν είναι δυνατή.

Όμως η ανακάλυψη είναι σημαντική για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι ότι ξαναγράφει πλήρως αυτό που οι επιστήμονες πίστευαν ότι ήξεραν για το πώς σχηματίζονται οι ατμόσφαιρες γύρω από τους πλανήτες. Αυτό το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι προφανώς εχθρικό προς τη ζωή, αλλά θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα ότι ορισμένοι εξωπλανήτες σχηματίζουν πολύ πιο φιλικές ατμόσφαιρες με τρόπους που δεν είχαμε ακόμα εξετάσει. Περισσότερη έρευνα για το WASP-18b σχεδιάζεται αργότερα και οι επιστήμονες ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb για να έχουν καλύτερη θέα του πλανήτη.

el.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter