ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Αυτό είναι το μυρμήγκι από την «κόλαση»: Ζούσε στη Γη πριν 99 εκατ. χρόνια

ΚΛΟΙΟΣ. - 13 Σεπ 2017 - 8:10
Loading...

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ενώ οι τερατώδεις δεινόσαυροι περπατούσαν στη γη, ο κόσμος των εντόμων περιείχε το δικό του τρομακτικό πλάσμα – ένα μυρμήγκι από την «κόλαση» με ένα ενισχυμένο μεταλλικό (!) «κέρατο» στο κεφάλι του.

Ένας αριθμός εξαφανισμένων έχει λάβει το προσωνύμιο «μυρμήγκι της κολάσεως» – συμπεριλαμβανομένου του Haidomyrmex cerberus, που είχε περίεργα κέρατα σε σχήμα «L».

Ωστόσο, ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Νιού Τζέρσεϊ αποκάλυψαν ένα νέο ανατριχιαστικό πλάσμα που βρέθηκε μέσα σε κεχριμπάρι, που χρονολογείται ότι έζησε πρίν από 99 εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το «μυρμήγκι της κολάσεως», γνωστό ως Linguamyrmex vladi, κυνηγούσε το θήραμά του και υπερασπίζόταν τον εαυτό του με τρόπους που διαφέρουν δραματικά από τα σύγχρονα μυρμήγκια.

Το έντομο, το οποίο βρέθηκε διατηρημένο σε κεχριμπάρι στην Μιανμάρ, διέθετε ένα πραγματικά τρομακτικό «όπλο» γύρω από το κεφάλι του.

Αυτό περιλάμβανε ένα «κέρατο», πιθανώς ενισχυμένο από μέταλλα όπως ασβέστιο, ψευδάργυρο και σίδηρο, που συνήθως βρίσκονται στον οργανισμό των εντόμων.

Θεωρείται ότι το «ενισχυμένο» κέρατο χρησιμοποιούνταν μαζί με τα δόντια σε σχήμα δρεπανιού, για να ακινητοποιεί και να «τρυπάει» με άνεση το δέρμα της λείας».

«Το κέρατο φαίνεται να έχει ήτε αυξημένη πυκνότητα ήτε μεταλλική ενίσχυση, όπως υποδηλώνει η απεικόνιση με ακτίνες Χ», ανέφερε ο Δρ Φίλιπ Μπάρντεν, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

«Καθώς οι γνάθοι έκλειναν για να ακινητοποιήσουν το θήραμα, η ενίσχυση θα εμπόδιζε τα δόντια σε σχήμα δρεπανιού να βλάψουν το ίδιο το μυρμήγκι».

Το άγριο μυρμήγκι πιθανόν να έχει πεθάνει κατά τη διάρκεια της ύστερης Κρητιδικής και Παλαιοκαινικής περιόδου (περίοδος K-Pg).

«Η ακριβής αιτία της εξαφάνισής τους είναι άγνωστη, ωστόσο είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι τα μυρμήγκια της κολάσεως είναι γνωστά από τρία απολιθώματα παγκοσμίως – στη Μιανμάρ, στη Γαλλία και τον Καναδά, η παλαιότητα των οποίων κυμαίνεται από 99 έως 78 εκατομμύρια χρόνια πριν», πρόσθεσε ο Μπάρντεν.

pronews

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…

Το βιολογικό ερωτικό superfood που ξεπέρασε σε πωλήσεις τα γνωστά μπλε χάπια πλέον και στην Ελλάδα.

Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter