ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Οι επίθεσεις με drones στις βάσεις Hmeimim και Tartus που ίσως μένουν στην ιστορία ως οι πρώτες του είδους τους

ΔΙΕΘΝΗ. - 12 Ιαν 2018 - 13:15
Loading...

Ροή ειδήσεων σε μορφή blogΤην 5η προς 6η Ιανουαρίου, έλαβαν χώρα επίθεσεις με drones εναντίον της ρωσικής αεροπορικής βάσης Hmeimim και της ναυτικής στην Tartus. Εάν οι νέες πληροφορίες σχετικά με την επίθεση επιβεβαιωθούν, τα βιβλία της ιστορίας θα τις κατατάξουν ως τις πρώτες του είδους τους.

Πρόσφατα είχαμε αρθρογραφήσει για τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν τα drones μικρού μεγέθους σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας .

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο άμυνας, η επίθεση που έλαβε χώρα στη Hmeimim, πραγματοποιήθηκε από πολλαπλά drones που συντονίστηκαν και κατευθύνθηκαν από μεγάλη απόσταση, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί τη πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση τέτοιου είδους επίθεσης εναντίον εχθρικού στόχου. Συνολικά 10 drones χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Hmeimim, και 3 ακόμη εναντίον της ναυτικής βάσης στην Ταρτούς.

Οι Ρώσοι αναφέρουν πως πέτυχαν να αναχαιτίσουν την επίθεση, αφού εντόπισαν 13 μικρούς στόχους σε μεγάλη απόσταση να πλησιάζουν τις ρωσικές βάσεις. Συγκεκριμένα, έξι από τα drones αντιμετωπίστηκαν από μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου, με τα τρία εξ αυτών να προσγειώνονται «ομαλά» λίγο έξω από τους στόχους τους, ενώ τα άλλα τρία εξερράγησαν μόλις ακούμπησαν το έδαφος. Ακόμη επτά drones καταρρίφθηκαν από το Α/Α σύστημα Pantsir-S, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε ζημιά, παρά τις περί του αντιθέτου σποραδικές αναφορές τις προηγούμενες ημέρες.

Οι Ρώσοι έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες των drones, τα οποία εκ πρώτης όψεως, φαίνονται «πρωτόγονα». Ήταν όμως εξοπλισμένα με εκρηκτικά και εκτοξεύτηκαν από απόσταση τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων, ενώ καθοδηγήθηκαν στο στόχο με τη χρήση GPS και αισθητήρων ύψους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα μπορούσαν κάλλιστα να εκτοξευτούν από απόσταση 100 χιλιομέτρων.

Επειδή η μόνη πηγή σχετικά με την επίθεση είναι το ρωσικό ΥΠΑΜ, πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ κατά πόσο οι πληροφορίες είναι ακριβείς ή πραγματικές. Οι Ρώσοι αφήνουν να εννοηθεί πως τέτοιου είδους τεχνογνωσία, προέρχεται από τις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η επίθεση είναι αληθινή, θα πρέπει να καταγραφεί στα βιβλία της ιστορίας ως η πρώτη μαζική επίθεση κατευθυνόμενων drones σε εχθρικό στόχο.

Αναφορές για μικρής κλίμακας επιθέσεις με ανάλογα drones, αναφέρθηκαν ήδη από τη 1η Ιανουαρίου, από την φίλια προς τον Άσαντ, ομάδα Saray al-Areen.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter