ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΟΥ Κ Α Τ Ε Σ Τ Ρ Ε Ψ Ε τήν ΣΠΑΡΤΗ !!!

ΙΣΤΟΡΙΑ. - 9 Σεπ 2017 - 15:45
Loading...
Οι «καλοί μας σύμμαχοι» στην Ε.Ε. αληθινά μας… εκσυγχρόνισαν, αφού  κ α τ α λ ή σ τ ε ψ α ν   και   κ  α τ έ σ τ ρ ε ψ α ν    τις αρχαιότητές μας!
Ο Γάλλος αββάς (ρωμαιοκαθολικός παπάς) Μισέλ Φουρμόν (1690-1746), ο οποίος ήταν και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιγραφών και Καλών Τεχνών,ήρθε στην Ελλάδα με εντολή και έξοδα του βασιλιά Λουδοβίκου του 15ου για να αρπάξει όσα έγγραφα και αρχαιότητες μπορούσε. Ο,τι δεν μπορούσε να κλέψει για λογαριασμό της Γαλλίας το  κ α τ έ σ τ ρ ε φ ε, με ιδιαίτερη επιμέλεια και συστηματικότητα! 
 

 
 
Αποτέλεσμα εικόνας για αββάς fourmont
 
Γράφει σε επιστολή του απευθυνόμενη σε κάποιον Φρερέ, στις 10/4/1730:«Από τη μεγάλη αυτήν πολιτεία (σ.σ.: τη Σπάρτη) δεν απέμεινε λίθος επί λίθου. 
 
Εδώ και έναν μήνα, συνεργεία από τριάντα και μερικές φορές σαράντα ή εξήντα εργάτες γκρεμίζουν, καταστρέφουν, εξολοθρεύουν την Σπάρτη.
 
Αποτέλεσμα εικόνας για αββάς fourmont
Ο βρόντος από το γκρέμισμα των τειχών, το κατρακύλισμα των λίθων ως τις όχθες του Ευρώτα ακούγονται όχι μονάχα στη Λακωνία, αλλά και σ’ ολόκληρο τον Μοριά και παραπέρα ακόμη. 
Τούρκοι, Εβραίοι, Ελληνες έρχονται να δουν από πενήντα λεύγες μακριά.Αλλά το μόνο που αντικρίζουν είναι χιλιάδες ενεπίγραφα μάρμαρα. Μια ημέρα, ο ανιψιός μου, που επιστατούσε στις εργασίες, βρήκε μια ντουζίνα μάρμαρα, τα καλύτερα του κόσμου, γεμάτα επιγραφές. 
Εστειλε αμέσως να με πληροφορήσει, φροντίζοντας στον δρόμο να το διαλαλήσει σε όλη την περιοχή. Σε λίγο έφτασε στην Σπάρτη όλος ο Μυστράς. 
 
Αποτέλεσμα εικόνας για αββάς fourmont
Αυτή την στιγμή μόνο τέσσερις πύργοι απομένουν όρθιοι… 
Για να είμαι ειλικρινής, απορώ κι εγώ με αυτή την εκστρατεία. Από όσα έχω διαβάσει, κανείς δεν σκέφτηκε ως τώρα να ξεθεμελιώσει πολιτείες ολόκληρες. […] 
 
Αποτέλεσμα εικόνας για αββάς fourmont
Δεν θέλω να αφήσω λίθο επί λίθου. Δεν ξέρω, κύριε και αγαπητέ φίλε, αν υπάρχει στον κόσμο πράγμα ικανό να δοξάσει μια αποστολή περισσότερο από το να σκορπίσεις στους ανέμους την στάχτη του Αγησιλάου, από το να ανακαλύψεις τα ονόματα των εφόρων, των γυμνασιαρχών, αγορανόμων, φιλοσόφων, γιατρών, ποιητών, ρητόρων, διάσημων γυναικών, ψηφίσματα της Γερουσίας, τους νόμους του Λυκούργου. 
Οι Αμύκλες είναι πολύ κοντά για να τις παραμελήσω. Εστειλα εργάτες και γκρέμισαν τα λείψανα του περίφημου ναού του Απόλλωνα».
 
Αποτέλεσμα εικόνας για αββάς fourmont
Αυτά, για να μην πα-ρα-μυ-θια-ζό-μα-στε με συνθήματα του τύπου «Ελλάδα, Γαλλία, συμμαχία».
 
Παναγιώτης Λιάκος (Εφημερίδα ‘Δημοκρατία’/08-09-2017)
 
Συντακτική ομάδα «ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ»
https://odysseiatv.blogspot.gr/2017/09/blog-post_31.html
Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…

Το βιολογικό ερωτικό superfood που ξεπέρασε σε πωλήσεις τα γνωστά μπλε χάπια πλέον και στην Ελλάδα.

Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter