ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Πιθανή στάση Τραμπ στη Σούδα, Κρήτη σε ρόλο “νήσου Γκουάμ”… της Μεσογείου

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ. - 8 Ιούν 2018 - 11:41
Loading...

Ροή ειδήσεων σε μορφή blogΣε μια κίνηση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως υψηλότατου «περιφερειακού συμβολισμού» θα προβεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς ταξιδεύοντας για τη Σιγκαπούρη και τη συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν την ερχόμενη Τρίτη, το Air Force One θα κάνει στάση ανεφοδιασμού στη Σούδα της Κρήτης!

Την αποκάλυψη κάνουν οι  Βασίλης Νέδος και Γιάννης Σουλιώτης της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», αναφέροντας ότι στη βάση της Σούδας έχει σημάνει συναγερμός και γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες υποδοχής του προεδρικού αεροσκάφους, με έμφαση ασφαλώς στον τομέα της ασφάλειας.

Οι συνάδελφοι επίσης διευκρινίζουν, ότι ο καταρχήν σχεδιασμός αυτός μπορεί να αλλάξει στην πορεία για λόγους ασφαλείας. Επίσης, δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση εάν ο Αμερικανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις αμερικανικές δυνάμεις στη βάση, ή χωρίς καν να ανοίξουν οι θύρες του αεροσκάφους θα ανεφοδιαστεί και θα αναχωρήσει.

Όσον αφορά τον συμβολισμό που εικάζουμε εμείς ότι εμπεριέχει η επιλογή της Σούδας για τον ανεφοδιασμό, σχετίζεται με τις περιπέτειες των σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση γενικότερα και τις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα (και το ΝΑΤΟ ασφαλώς). Η επιλογή αναδεικνύει την Κρήτη ως κρίσιμης σημασίας «staging area», μια «ενδιάμεση περιοχή», όπως είναι η νήσος Γκουάμ στον Ινδικό ωκεανό.

Στο παρελθόν η πιο λογική επιλογή θα ήταν για παράδειγμα η βάση του Ιντσιρλίκ. Εάν η υποψία αυτή αληθεύει, τότε η συζήτηση μετατίθεται στις επιλογές των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρύτερη κρίσιμης γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή, καθώς μια χώρα κομβικής σημασίας για την ασφάλεια του Δυτικού κόσμου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως η Τουρκία, πλέον αν δεν αλλάζει στρατόπεδο, συμπεριφέρεται «αντισυμμαχικά».

Το δεδομένο αυτό και παρά την καταφανή δυσκολία των ΗΠΑ να «χωνέψουν» τη δυνητική απώλεια, προετοιμάζονται γι’ αυτό το ενδεχόμενο, καθώς δείχνουν να έχουν πλέον αντιληφθεί ότι η υποχωρητικότητα μιας υπερδύναμης απέναντι ακόμα και στον πιο σημαντικό «κρίκο της αλυσίδας», εάν δεν έχει όρια, κινδυνεύει να παράξει πολλαπλασιαστικά αρνητικά αποτελέσματα, τόσο σε επικοινωνιακό όσο και ουσιαστικό επίπεδο.

Οι ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής είναι ότι η πρώτη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με την Τουρκία, είναι να αναβαθμίσουν δραματικά τις αμυντικές τους σχέσεις με την Ελλάδα, κάτι το οποίο πιθανότατα γίνεται για δυο λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι διότι εάν κινδυνεύεις να απολέσεις την «πρώτη ζώνη άμυνας», η λογική υπαγορεύει να «οχυρωθείς» στην αμέσως επόμενη. Ο δεύτερος λόγος είναι, ότι ευελπιστούν ότι το νέο αυτό δεδομένο θα λειτουργήσει ανασταλτικά στις φυγόκεντρες από το «δυτικό μαντρί» δυνάμεις που ενισχύονται διαρκώς στην Τουρκία.

defence-point.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter