ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΠΛΩΤΟΥΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ Η ΚΙΝΑ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΔΙΕΘΝΗ. - 12 Αυγ 2017 - 22:30
Loading...

Ροή ειδήσεων σε μορφή blogΗ Κίνα ανακοίνωσε σχέδια για την ενίσχυση των θαλάσσιων πυρηνικών δυνατοτήτων της με τη δημιουργία ενός σημαντικού νέου έργου κοινής επιχείρησης, το οποίο θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει τον καταλύτη για την ανάπτυξη πλωτών αντιδραστήρων στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και πέραν αυτής.

Η κρατική Εθνική Πυρηνική Ενωση της Κίνας ανακοίνωσε την ίδρυση της νέας εταιρείας – με εγγεγραμμένο κεφάλαιο ύψους ενός δισεκατομμυρίου γιουάν (150 εκατομμύρια δολάρια) – σε συνεργασία με τη Zhejiang Zheneng Electric Power, την Shanghai Guosheng Group, την Jiangnan Shipyard και την Shanghai Electric.

Η κοινοπραξία θα επιδιώξει να ενισχύσει τις ικανότητες της Κίνας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες της να «γίνει μια ισχυρή ναυτική δύναμη», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

Θα υποστηρίξει επίσης την “Πρωτοβουλία Belt and Road” της Κίνας, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση του εμπορίου και των συνδέσεων υποδομής με τα κράτη της Ασίας και της Αφρικής.

Η δήλωση δεν ανέφερε πώς ή πού θα χρησιμοποιηθούν οι τεχνολογίες, αλλά οι παρατηρητές δήλωσαν ότι είναι πιθανό να αναπτυχθούν σε περιοχές όπως η Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο γίγαντας της κρατικής εξουσίας ανέφερε ότι η νέα εταιρεία θα επιδιώξει επίσης να προωθήσει την ανάπτυξη πυρηνικών πλοίων.

Ο Wang Yiren, αντιπρόεδρος της κρατικής διοίκησης για την επιστήμη, την τεχνολογία και τη βιομηχανία για την εθνική άμυνα, δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι η επέκταση των δυνατοτήτων της Κίνας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας ήταν ένα ζωτικό μέρος του πενταετούς σχεδίου της. Η χώρα θα δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη μιας πλωτής πλατφόρμας πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να υποστηρίξει τις υπεράκτιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου και την παρουσία της στα Νησιά Paracel και Spratly, δήλωσε στο κρατικό ΜΜΕ.

Οι παρατηρήσεις του Wang ήρθαν αφότου το Πεκίνο είπε σε Λευκή Βίβλο πέρυσι ότι ανέπτυξε πλωτές πυρηνικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για να διευκολύνει την εξερεύνηση των θαλάσσιων πόρων.

Η ChinaSecurities Journal ανέφερε πέρυσι ότι η Κίνα θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 20 πλωτά πυρηνικά εργοστάσια στην περιοχή για να “επιταχύνει την εμπορική ανάπτυξη” της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Το Πεκίνο έχει αυξήσει όλο και περισσότερο την παρουσία της  στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με την ανάπτυξη τεχνητών νησιών και με την παρουσία πιο συχνών ναυτικών περιπολιών. Έχει δηλώσει κυριαρχία πάνω από το 85 τοις εκατό της περιοχής και έχει εμπλακεί σε πολλαπλές εδαφικές διαμάχες με τους γείτονές της.

Ο Collin Koh, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας της Σχολής Διεθνών Σπουδών του S. Rajaratnam στο τεχνολογικό πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης, δήλωσε ότι οι ναυτιλιακοί πυρηνικοί σταθμοί έχουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων και η παρουσία τους θα έχει συμβολικούς και πρακτικούς σκοπούς.

Παράλληλα με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την κινεζική υποδομή στα αμφισβητούμενα ύδατα, θα μπορούσαν να προσφέρουν μακροπρόθεσμη λύση στα προβλήματα υδροδότησης της χώρας με την παροχή εγκαταστάσεων αφαλάτωσης και να υποστηρίξουν την κατάσταση της Κίνας ως ναυτικής δύναμης, ανέφερε.

Τέτοιες διευκολύνσεις θα επιτρέψουν επίσης στον στρατό της Κίνας να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη ενός πυρηνικού αεροπλανοφόρου, δήλωσε.

“Η Κίνα βλέπει την εξασφάλιση της ικανότητας να αναπτύξει θαλάσσια πυρηνική τεχνολογία ως εκδήλωση της κατάστασης της ναυτικής ισχύος”, ανέφερε ο Koh. “Θα ενισχύσει την ισχύ του Πεκίνου και θα διεκδικήσει τις αξιώσεις του, καθώς οι στρατιωτικές φρουρές και το πολιτικό προσωπικό που ζουν σε αυτά τα απομακρυσμένα φυλάκια θα είναι σε θέση να είναι περισσότερο αυτόνομοι να οργανωθούν καλύτερα και επομένως να παραμείνουν περισσότερο”.

Ο Carlyle Thayer, περιφερειακός εμπειρογνώμονας ασφαλείας στην Αυστραλιανή Ακαδημία Άμυνας, δήλωσε ότι εάν οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής χτίστουν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το Πεκίνο θα πρέπει να τους παρέχει ασφάλεια.

“Κάνει τις συνθήκες διαβίωσης και τη ζωή εκεί καλύτερη, και είναι ένα σημάδι της κινεζικής μονιμότητας εκεί”, είπε. “Όσο περισσότερη υποδομή η Κίνα τοποθετεί εκεί αυξάνει την παρουσία της ενώ το Πεκίνο  μπορεί να δηλώσει,  ότι αυξάνει την στρατιωτική παρουσία του στην περιοχή για την παροχή ασφάλειας και προστασία στους ανθρώπους και τις εγκαταστάσεις του”.

Αν και οι πυρηνικοί σταθμοί θα έχουν στρατιωτικές και μη στρατιωτικές χρήσεις, θα “αυξήσουν το κόστος  μιας τυχών  σύγκρουσης” στην περιοχή, ανέφερε.

Ο Kai Ji-jung, καθηγητής πυρηνικής τεχνολογίας στο City University του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι ενώ η τεχνολογία για την πλεύση πυρηνικών σταθμών δεν έχει ακόμη ωριμάσει, χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ “ξοδεύουν” τεράστια ποσά στην προσπάθειας για την ανάπτυξή της.

Οι πλωτές εγκαταστάσεις ενέργειας είναι συνήθως πολύ μικρότερες από τις χερσαίες, με όχι περισσότερο από το ένα τέταρτο της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είπε.

“Ο σκοπός τους είναι να είναι κινητοί, έτσι ώστε να μπορούν να επιπλέουν σε οποιοδήποτε λιμάνι ή οποιοδήποτε νησί, έτσι ώστε να έχετε απομακρυσμένη ηλεκτρική ενέργεια”, είπε.

thinknews.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…

Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter