ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ποιοι επιμένουν για την εφαρμογή των «no human zones» στην Ελλάδα;

ΚΛΟΙΟΣ. ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. - 8 Σεπ 2017 - 8:30
Loading...

Του Άρη Δημόπουλου

Ανοικτό παραμένει το θέμα των δασικών χαρτών, μεταρρύθμιση η οποία ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας» για την Ελλάδα, φέρνοντας μαζί της πολλές…παρεμβάσεις στις ανθρώπινες κοινωνίες, καθ’υπόδειξη της παγκόσμιας αρχής. 

Για την ώρα η μόνη καθυστέρηση που λαμβάνει χώρα και αποδεικνύεται σωτήρια, ευθύνεται στο…»greek μπάχαλο», την πλήρη ανοργανωσιά και γραφειοκρατία που παρασιτεί στο ελληνικό κράτος εδώ και δεκαετίες. 

Ενδεικτικό είναι πως το μέτρο αυτό έχει αρχίσει να εφαρμόζεται δειλά δειλά ήδη από το πρώτο μνημόνιο το 2010: 

Η νέα καθυστέρηση στην οριοθέτηση και τελική επικύρωση των δασικών χαρτών (έως τουλάχιστον στις 25 Σεπτεμβρίου), επέφερε αντιδράσεις από τους οικολόγους, με προεκτάσεις ακόμη και στο εξωτερικό.

Τρανό παράδειγμα είναι η γνωστή σε όλους WWF, που έφτασε στο σημείο να βάλλει κατά της κυβέρνησης για τις «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις» στην μεγάλη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

«Δυστυχώς, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Φάμελλος, φαίνεται ότι αδυνατεί να ξεφύγει από πρακτικές του παρελθόντος και με προχθεσινή τροπολογία του (1246/98) σε άσχετο νομοσχέδιο, ζητάει από τη Βουλή να εγκρίνει με νόμο, αντισυνταγματική υπουργική απόφαση που “βολεύει” αυθαίρετους οικισμούς σε δασική γη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το WWF Ελλάς.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, «η υπουργική απόφαση για τις “οικιστικές πυκνώσεις” που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2016 (ΦΕΚ ΑΑΠ 145) έχει προσβληθεί με αίτηση ακύρωσης από το WWF Ελλάς και άλλους φορείς.

Τον περασμένο Ιούλιο, το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι παραβιάζει δύο άρθρα του Συντάγματος και παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια. Επιχειρώντας να παρακάμψει τη Δικαιοσύνη, ο υπουργός κατέθεσε προχθές την ίδια υπουργική απόφαση στη Βουλή, με τη μορφή τροπολογίας της τελευταίας στιγμής σε άσχετο νομοσχέδιο, ζητώντας από τους βουλευτές να συνεργήσουν στην τακτοποίηση αυθαίρετων οικισμών σε δασική γη, ενώ εκκρεμεί η τελική απόφαση του ΣτΕ».

«Γιατί ο υπουργός δεν θέλει να εκδοθεί η οριστική απόφαση για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων αυτών; Λίγες μόνο μέρες μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, γιατί βιάζεται να διευκολύνει όσους έχουν αυθαίρετα οικοδομήσει μέσα σε δάση;» διερωτάται το WWF.

Καταλήγοντας την ανακοίνωσή της, η οργάνωση ξεκαθαρίζει, ότι «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον δασικό πλούτο της χώρας απέναντι στην παρανομία, την αυθαιρεσία και το πελατειακό κράτος. Παράλληλα, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το μόνο πραγματικό “όπλο” που έχει ο πολίτης στα χέρια του, το δικαίωμα να προσφεύγει στα δικαστήρια, και να ζητά την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος».

Βλέπουμε ότι για την ώρα η «μεταρρύθμιση» των no human zones, παρά τις πιέσεις, δεν αποδίδει όσο θα έπρεπε στην Ελλάδα, σκοντάφτοντας σε εμπόδια και παθογένειες ολόκληρων δεκαετιών. 

Με τις αντιδράσεις ωστόσο σε αυτή την μεταρρύθμιση να είναι ελάχιστες, οι προσπάθειες που θα ακολουθήσουν το ερχόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να καρποφορήσουν. Τότε θα είναι ήδη πολύ αργά…

el.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…

Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter