ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Προβλήματα και αδιέξοδα του ευρωπαϊκού μετασχηματισμού

ΑΠΟΨΕΙΣ. ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΤΑΧΜΑΖΙΔΗΣ. - 16 Οκτ 2017 - 11:48
Loading...

Ροή ειδήσεων σε μορφή blogΚείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης

Συνεχίζεται και φέτος η διοργάνωση των “φιλοσοφικών νυκτηγοριών”, τις οποίες πραγματοποιεί ανελλιπώς ο υποφαινόμενος: εδώ και έξι συναπτά έτη. Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία λαμβάνει χώρα σε καφέ της Θεσσαλονίκης κάθε εβδομάδα, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, από τα μέσα του Φθινοπώρου έως το τέλος της Ανοίξεως.

Η σύλληψη της δημιουργίας ενός forum φιλοσοφικών συζητήσεων αν και γεννήθηκε ανεξαρτήτως από την πρακτική των λεγόμενων Café philosophique (“café-philo”), τα οποία λειτουργούν σε πολλές ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, δύναται να θεωρηθεί ως μια παραλλαγή τους, επί τω ελληνικότερον. Οι “φιλοσοφικές νυκτηγορίες” της Θεσσαλονίκης, είναι μοναδικές στο είδος τους στην Ελλάδα και αποτελούν πλέον μέρος της πολιτιστικής κίνησης της πόλης.

Εκτός από τα προγραμματισμένα φιλοσοφικά θέματα προς συζήτηση, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν και παρουσιάσεις βιβλίων (λογοτεχνία, ποίηση, καλαισθητική θεωρία) και άλλα γεγονότα, όπως εναλλακτικές ξεναγήσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης με επίκεντρο, πάντοτε, τη φιλοσοφία.

Οι “φιλοσοφικές νυκτηγορίες” φιλοξενούν και “εν ενεργεία” φιλοσόφους, σε μια προσπάθεια εξοικείωσης του κοινού τους με τη σύγχρονη πλευρά του στοχάζεσθαι. Ανάμεσα στους επισκέπτες, οι οποίοι “χρωμάτισαν” με την παρουσία τους τις συναντήσεις της Τετάρτης, ήταν και ο Γερμανός φιλόσοφος Bernhard Waldenfels, γνωστός παγκοσμίως για τις θεωρήσεις του επί του “ξένου” και της “ξενότητας” και ο τακτικός επισκέπτης της Ελλάδος και “λάτρης” της Θεσσαλονίκης Αυστριακός Walter Seitter. [Βλ. τα σχετικά λήμματα στην Wikipedia για το φιλοσοφικό έργο τους]

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των φίλων των “φιλοσοφικών νυκτηγοριών” για την περίοδο 2017-2018, στο Art Café Container, ώρα έναρξης 20.00. Ρωμαϊκή Αγορά (Φιλίππου και Αγνώστου Στρατιώτου). Θέμα: “Προβλήματα του ευρωπαϊκού μετασχηματισμού στη φιλοσοφική προοπτική τους: προρίψεις και αδιέξοδα”.

Η πρόσκληση είναι ανοικτή για όλους/ες τους ενδιαφερόμενους.

Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι μέλος του Ε.Γ. της “Σοσιαλιστικής Προοπτικής”

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter