ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ώρα μηδέν στην Καταλονία – Η Μαδρίτη σχεδιάζει άρση αυτονομίας – Φεύγουν οι εταιρίες – Απειλή οικονομικού χάους

ΔΙΕΘΝΗ. - 21 Οκτ 2017 - 9:39
Loading...

Ροή ειδήσεων σε μορφή blogΗ Μαδρίτη είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 για άρση της αυτονομίας στην Καταλονία
Κρίσιμες είναι οι εξελίξεις για το μέλλον της Καταλονίας και τις σχέσεις της με τη Μαδρίτη, καθώς οι αποφάσεις της ισπανικής κυβέρνησης βρίσκονται στην τελική ευθεία.
Η Μαδρίτη είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 για άρση της αυτονομίας στην Καταλονία.

Παράλληλα χθες (20/10) η ισπανική κυβέρνηση εξασφάλισε την υποστήριξη της αντιπολίτευσης για τη διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή νέων εκλογών τον Ιανουάριο του 2018 στην προσπάθεια να απομακρύνει τον «κίνδυνο» μιας διεκδίκησης της ανεξαρτησίας από την περιφερειακή κυβέρνηση.
Οι Σοσιαλιστές, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, δήλωσαν σήμερα ότι θα υποστηρίξουν ένα πακέτο έκτακτων μέτρων για την υπαγωγή της περιοχής στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός Μ. Raxoy, που ήθελε την υποστήριξη των Σοσιαλιστών ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει ένα ενωμένο πολιτικό μέτωπο στην κρίση, συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για σήμερα (21/10) το οποίο θα προλειάνει το έδαφος για την εγκαθίδρυση του κεντρικού ελέγχου της Μαδρίτης στην περιφέρεια.
Η κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε αν οι εκλογές τον Ιανουάριο αποτέλεσαν τμήμα του πακέτου, με τον Raxoy να λέει μόνο πως τα μέτρα θα ανακοινωθούν σήμερα.
Ωστόσο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι πιθανή η διεξαγωγή περιφερειακών εκλογών.
«Το λογικό τέλος σε αυτή τη διαδικασία θα ήταν η διεξαγωγή νέων εκλογών στο πλαίσιο του νόμου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.
Θα είναι η πρώτη φορά στα σαράντα χρόνια δημοκρατίας στην Ισπανία που η Μαδρίτη θα επικαλεστεί το Σύνταγμα προκειμένου να αποπέμψει μια περιφερειακή κυβέρνηση και να προκηρύξει νέες εκλογές.
Ο Raxoy επιθυμεί την ευρύτερη δυνατή συναίνεση προτού κάνει το βήμα, το οποίο έχει αυξήσει την προοπτική νέων μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεων στην Καταλονία όπου οι ομάδες που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κατάφεραν να κατεβάσουν στους δρόμους περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
Ο καταλανός ηγέτης  Carles Puigdemont, πρώην δημοσιογράφος ο οποίος ηγείται της εκστρατείας για την απόσχιση, αρνήθηκε να αποκηρύξει την ανεξαρτησία, επικαλούμενος ένα συντριπτικό ποσοστό υπέρ της απόσχισης στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου.
Οι καταλανικές αρχές δήλωσαν πως περίπου το 90% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας αν και μόνο το 43% των ψηφοφόρων συμμετείχε.
Οι αντίπαλοι της απόσχισης στην πλειονότητά τους δεν πήγαν να ψηφίσουν.
Ισπανικά δικαστήρια έκριναν αντισυνταγματική τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, αλλά ο Carles Puigdemont λέει πως το αποτέλεσμα είναι δεσμευτικό και πρέπει να γίνει σεβαστό.
Η παρατεταμένη αντιπαράθεση οδήγησε εκατοντάδές επιχειρήσεις να απομακρύνουν την έδρα τους από την Καταλονία και ανάγκασε την ισπανική κυβέρνηση να περιορίσει τις προβλέψεις της για οικονομική ανάπτυξη.
Η περιοχή συνεισφέρει το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας.
Η αβεβαιότητα που περιβάλλει το μέλλον της περιοχής έχει προκαλέσει αναταράξεις στο ευρώ. Χθες ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της γερμανίδας καγκελαρίου Merkel και του γάλλου προέδρου E. Macron, προσέφεραν την υποστήριξή τους στον Raxoy στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Raxoy διαβεβαίωσε ότι απολαμβάνει της υποστήριξης» των ευρωπαίων ομολόγων του.
Είπε πως τα έκτακτα μέτρα που προβλέπεται να λάβει η κυβέρνησή του αποφασίστηκαν σε συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους φιλελεύθερους Ciudadanos.
«Ο βασικός σκοπός είναι να επανέλθουμε στο πλαίσιο του νόμου, δεν μπορούμε να βλέπουμε ένα μέρος της χώρας όπου ο νόμος δεν εφαρμόζεται, όπου ο νόμος δεν υπάρχει», είπε.
«Η κυβέρνηση κατέβαλε πολλές προσπάθειες προκειμένου να εξέλθει» από το αδιέξοδο, είπε, επιρρίπτοντας κατηγορηματικά την ευθύνη για την παρούσα κρίση στους ηγέτες των αυτονομιστών.
«Φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση γιατί θέλησαν να φθάσουμε σε αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε ο Raxoy.
Η ΕΕ λέει ότι δεν θα αναλάβει ρόλο μεσολαβητή και πως η κρίση πρέπει να επιλυθεί από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελόνη.
Μετά την ανακοίνωση από τον Ραχόι μέτρων για την υπαγωγή της Καταλονίας στο άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης, η άνω βουλή της Ισπανίας θα πρέπει να τα εγκρίνει σε μια συνεδρίαση η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 27 Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα (20/10) εκπρόσωπος της Γερουσίας.
Οι ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν από την αποπομπή του καταλανικού κοινοβουλίου και της κυβέρνησης έως μια πιο ήπια προσέγγιση απομάκρυνσης συγκεκριμένων επικεφαλής τοπικών υπουργείων.
Η υπαγωγή της Καταλονίας στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης θα είναι προσωρινή καθώς θα διεξαχθούν περιφερειακές εκλογές οι οποίες θα αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση.
Η Μαδρίτη τόνισε σήμερα πως η κίνηση δεν αποσκοπεί στην απάλειψη της αυτονομίας από την Καταλονία αλλά στην προσωρινή επιβολή άμεσου ελέγχου μέχρι την εκλογή μιας κυβέρνησης που θα ενεργεί στο πλαίσιο του νόμου.
Η K. Calvo, που έχει επιφορτιστεί από το Σοσιαλιστικό Κόμμα με τη διεξαγωγή των συνομιλιών με την κυβέρνηση σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για να επιβάλει την άμεση διακυβέρνηση της Καταλονίας, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση TVE πως οι περιφερειακές εκλογές του Ιανουαρίου θα ποτελέσουν μέρος του πακέτου.
Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες εκτός από το ότι οι Σοσιαλιστές επιθυμούν την ελάχιστη παρέμβαση.

Βασιλιάς Felipe: Η Καταλονία είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι της Ισπανίας – Απαράδεκτη η προσπάθεια απόσχισης

Η Καταλονία είναι ένα ουσιαστικό τμήμα της Ισπανίας του 21ου αιώνα, δήλωσε χθες (20/10/2017) βασιλιάς της Ισπανίας Felipe, αποδοκιμάζοντας «μια απαράδεκτη προσπάθεια απόσχισης», που η χώρα θα επιλύσει μέσω των νόμιμων δημοκρατικών θεσμών της.
«Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε όσα χτίσαμε μαζί», δήλωσε σε ομιλία του, τονίζοντας την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ισπανία αφού κατάφερε να ξεπεράσει «τα λάθη του παρελθόντος», παραπέμποντας εμμέσως στη δικτατορία του Φράνκο.
Ο βασιλιάς πρόσθεσε ότι η χώρα του θα σεβαστεί το σύνταγμα και τις αξίες και τις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τη συνεχιζόμενη κρίση στην Καταλονία.
Ο βασιλιάς Felipe εξέφρασε, παράλληλα, τη βεβαιότητα ότι η Καταλονία θα παραμείνει μέρος μιας ενωμένης Ισπανίας, λέγοντας ότι η χώρα του έχει χτίσει μια πολύτιμη δημοκρατική κληρονομιά τα τελευταία 40 χρόνια που ανήκει εξίσου σε όλους τους πολίτες της.

Καταλονία: Σχεδόν 1.200 επιχειρήσεις μεταφέρουν την έδρα τους εξαιτίας της καταλανικής κρίσης

Σχεδόν 1.200 επιχειρήσεις όλων των οικονομικών μεγεθών έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να μεταφέρουν την εταιρική έδρα τους εκτός της Καταλονίας, τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της καταλανικής κρίσης, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ισπανίας.
Το διάστημα μεταξύ 2 Οκτωβρίου 2017, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και 19 Οκτωβρίου 2017, 1.185 επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους.
Η κορύφωση του φαινομένου αυτού καταγράφηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου με 268 μεταφορές, ανήμερα των ανακοινώσεων της Μαδρίτης περί της πρόθεσής της να αναστείλει εν μέρει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας.
Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών εβδομάδων, μονάχα 52 εταιρείες εγκαταστάθηκαν στην Καταλονία. Η περιοχή απαριθμεί συνολικά περίπου 500.000 επιχειρήσεις και αντιπροσωπεύει το 19% του ισπανικού ΑΕΠ.
Εταιρείες κάθε οικονομικού μεγέθους μετέφεραν τις έδρες τους: από τους κολοσσούς του Χρηματιστηρίου όπως τις τράπεζες CaixaBank και Banco Sabadell ή τον όμιλο φυσικού αερίου Gas Natural, αλλά και επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους όπως η οινοπαραγωγική εταιρεία Codorniu και ο όμιλος τροφίμων Idilia Foods.
Μια έρευνα που διεξήγαγε η συνδικαλιστική ένωση εργοδοτών Pimec κατέδειξε ότι περίπου 1.300 επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζόμενους αποφάσισαν να μεταφέρουν την εταιρική τους έδρα, χωρίς να έχουν ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες.
Περίπου το 35% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμά ότι η κρίση τους προκαλεί οικονομικό πλήγμα και το 19% επιβεβαιώνει ότι «πάγωσε» τις επενδύσεις του ή προτίθεται να το κάνει.
Περίπου το 2% των επιχειρήσεων, ήτοι 2.600 εταιρείες, εξηγεί ότι άλλαξε τράπεζα τις τελευταίες εβδομάδες.
Και την ώρα που προτροπές για επιβολή μποϊκοτάζ στα καταλανικά προϊόντα κυκλοφορούν ευρέως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ένα τέτοιο φαινόμενο «δεν είναι επιθυμητό για κανέναν» διαβεβαίωνε χθες ο πρόεδρος της Pimec στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3.
«Η Καταλονία προμηθεύει την Ισπανία, όμως η Ισπανία αγοράζει επίσης ή πουλάει στην Καταλονία.
Στα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Καταλονία, ένα μεγάλο ποσοστό των συστατικών τους αγοράζεται από άλλες περιοχές της Ισπανίας.
Εάν εισέλθουμε σε μια τροχιά μποϊκοτάζ, αυτό θα έκανε κακό σε όλους μας» προειδοποίησε.

 El Pais: Τεράστιο το οικονομικό κόστος της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας – Πλήγμα για τους εργαζόμενους

Στο ενδεχόμενο κόστος μίας ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας από τον κορμό του Ισπανικού κράτους υπογραμμίζει σε χθερσινό (20/10) δημοσίευμά της η εφημερίδα El Pais, επισημαίνοντας πως σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκείνοι που θα πληγούν οικονομικά περισσότερο από μία τέτοια κίνηση θα είναι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της περιοχής και όχι η μεσαία τάξη.
Όπως τονίζει στο κύριο άρθρο της στο οικονομικό της τμήμα η εφημερίδα, «επί χρόνια, οι αυτονομιστές υπόσχονταν την Γη της Επαγγελίας στους Καταλανούς.
Μόνο και μόνο η ανακοίνωση της αυτονόμησής προκάλεσε στην Καταλωνία τη δεινότερη θεσμική και κοινωνική κρίση από τον Εμφύλιο Πόλεμο και προκάλεσε οικονομικό χάος.
Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες οι αυτονομιστές αισθάνονται πως βαδίζουν πάνω σε μία παγωμένη λίμνη, που έχει αρχίσει να θρυμματίζεται και δεν μπορούν να κρύψουν τον πανικό που σχηματίζεται στα πρόσωπά τους».
«Ο κύριος κίνδυνος για μία (τοπική) οικονομία με μεγάλο εξωτερικό χρέος, αξιολόγηση στο επίπεδο «σκουπίδια» και χωρίς πρόσβαση σε εξωτερικό δανεισμό ήταν πάντοτε η οικονομική αστάθεια.
Οι καταλανικές τράπεζες επέζησαν δύο παγκοσμίων πολέμων, ενός εμφυλίου, της μεταπολεμικής περιόδου, της πετρελαϊκής κρίσης, του στασιμοπληθωρισμού, της κατάρρευσης μεγάλων επιχειρήσεων, τη φούσκα των κατασκευών, την κατάρρευση της Lehman Brothers, την ελληνική κρίση και την κρίση στην Ιρλανδία, τη διάσωση των τραπεζών από την ΕΕ το 2012″, υποστηρίζει στο κύριο αυτό άρθρο της η El Pais.
Όπως διαπιστώνει για μία φορά ακόμη, η ίδια εφημερίδα, «η ανακοίνωση της ανεξαρτησίας στάθηκε ικανή να τις εξαναγκάσει να μεταφέρουν την έδρα τους.
Ευτυχώς που εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από την προστασία του ευρώ και της ΕΚΤ και του ισπανικού μηχανισμού ασφάλειας καταθέσεων και τούτο μόνο στάθηκε ικανό να σταματήσει το χειρότερο δυνατό σενάριο, που θα μπορούσε να προκαλέσει μία ραγδαία καταστροφή στην αγορά εργασίας στην Καταλωνία, η οποία θα ήταν δυνατό να εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη Ισπανία.
Και επιπλέον θα είχε προκαλέσει μία άλλη μεγάλη κρίση από εκείνη που είχε προκληθεί με τις εκλογές στην Ελλάδα το 2015″.
«Μολαταύτα», συνεχίζει, «η περιπέτεια της ανεξαρτησίας δεν θα περάσει χωρίς συνέπειες και εκείνοι που θα πληγούν δεινότερα δεν θα είναι ούτε οι επιχειρήσεις, ούτε και η μεσαία τάξη, αλλά οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι στην Καταλωνία.
Ακόμη δεν διαθέτουμε ακριβή στοιχεία για τη ζημία που έχει προκληθεί έως τώρα, όμως τα στοιχεία τούτα θα γίνουν εμφανή μακροπρόθεσμα.
Βραχυπρόθεσμα θα το βιώσει ο τουριστικός τομέας κι οι εργαζόμενοι σε αυτόν.
Η εικόνα της αστάθειας στους δρόμους της Βαρκελώνης, σε συνδυασμό με την εκτέλεση μίας από τις πιο τρομακτικές τρομοκρατικές επιθέσεις τον περασμένο Αύγουστο έχουν μειώσει το κύμα προσέλευσης τουριστών».
Στο σημείο αυτό, η El Pais διαπιστώνει πως «όσο περισσότερο διαρκεί η διένεξη τούτη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημιά στους εργαζόμενους του τομέα, ιδίως σε εκείνους που βρίσκονται σε καθεστώς ευέλικτης εργασίας, όπως οι καμαριέρες.
Οι τουρίστες θα επιστρέψουν στην Βαρκελώνη, μία υπέροχη παραθαλάσσια πόλη, μόλις τελειώσει η κρίση, για να μπορούν απερίσπαστοι να γευθούν το καλό της κλίμα και την άριστη σχέση ποιότητας και τιμής που προσφέρουν οι διακοπές στις καταλανικές ακτές».
«Ωστόσο», συνεχίζει η εφημερίδα, «μεγαλύτερη διάρκεια με πιο μεγάλο κόστος θα έχει για τους εργαζόμενους η φυγή των μεγάλων επιχειρήσεων.
Μόλις μέσα σε δύο εβδομάδες, οι οπαδοί της ανεξαρτησίας προκάλεσαν τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά στην ετικέτα και τη φήμη της Βαρκελώνης και της Καταλωνίας, η οποία χρειάσθηκε 40 χρόνια για να δημιουργηθεί.
Το μοναδικό ιστορικό προηγούμενο είναι εκείνο του Κεμπέκ.
Εκεί υπήρξε επίσης μία φυγή επιχειρήσεων, που στην πλειονότητά τους ουδέποτε επέστρεψαν.
Μετά τη διαδικασία εκείνη της πολιτικής αστάθειας και του κατακερματισμού της κοινωνίας διήρκεσε και το Κεμπέκ έχασε μεγάλο μέρος του πληθυσμού του και φτωχοποιήθηκε σε σχετικούς όρους με το γειτονικό Οντάριο (Τορόντο).
Οι εργαζόμενοι σε πολυεθνικές με υψηλή κατάρτιση κατόρθωσαν βέβαια να αποφύγουν την φτωχοποίηση, όμως οι εργαζόμενοι με μικρότερη κατάρτιση υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημία».
«Εάν οι οπαδοί της ανεξαρτησίας βέβαια επιστρέψουν στη νομιμότητα και στους θεσμούς, προκειμένου να επιτύχουν μέσα από τον διάλογο μία συλλογική λύση, οι πληγές που προκλήθηκαν θα μπορέσουν να κλείσουν, καίτοι θα παραμείνουν αναπόφευκτα κάποιες ουλές.
Εάν όμως εξακολουθήσουν αυτήν την παράνοια, που γνωρίζουν καλά πως οδηγεί στην αποτυχία, θα προκαλέσουν τεράστιες ζημιές σε πολλούς αθώους Καταλανούς», καταλήγει το άρθρο της El Pais.

Αυτονομιστές προτρέπουν τους πολίτες να αποσύρουν καταθέσεις από τις Caixabank και Sabadell

Να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες Caixabank και Banco Sabadell, προτρέπει τους Καταλανούς η αυτονομιστική οργάνωση «Καταλανικό Εθνικό Συμβούλιο».
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, σε βίντεο που ανήρτησαν στο Twitter, οι αυτονομιστές ζητούν από τους Καταλάνους να αποσύρουν χρήματα από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες, κυρίως από τις CaixaBank και Sabadell, για να διαμαρτυρηθούν για την απόφασή τους να μεταφέρουν τις έδρες τους εκτός περιοχής.
«Αν είστε πελάτης της Banco Sabadell ή της La Caixa εκφράστε τη διαφωνία σας με την μεταφορά των εδρών τους εκτός Καταλονίας».
Οι Caixabank και Banco Sabadell, ήταν οι πρώτες τράπεζες που αποφάσισαν να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Καταλονίας, μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την αυτονομία.

Merkel και Macron στηρίζουν την ισπανική κυβέρνηση στο θέμα της Καταλονίας

Η καγκελάριος της Γερμανίας A. Merkel και ο πρόεδρος της Γαλλίας E. Macron διατύπωσαν χθες (20/10) την ξεκάθαρη στήριξή τους στην ισπανική κυβέρνηση, προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κι ενώ η καταλανική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
«Στηρίζουμε την θέση της ισπανικής κυβέρνησης.
Ελπίζουμε επίσης ότι είναι εφικτό να βρεθούν λύσεις βάσει του ισπανικού Συντάγματος» επισήμανε η Merkel.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα «στείλουν», στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ένα «μήνυμα ενότητας προς την Ισπανία» μεσούσης της καταλανικής κρίσης, είπε από την πλευρά του ο Μακρόν.
Ο Γάλλος ηγέτης αναμένεται να συναντηθεί αργότερα με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης M. Raxoy.
Λίγο μετά την άφιξή του στο Συμβούλιο, συναντήθηκε με την Άγγελα Μέρκελ, πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών.
Παρά τις διαμαρτυρίες της Μαδρίτης, οι δύο ηγέτες υπενθύμισαν ότι «η βία δεν αποτελεί απάντηση», καταδικάζοντας εκ νέου την αστυνομική βία κατά των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου.
«Ποιος μπορεί να αποδεχτεί τη βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται; Κανένας!» είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός. «Ως Ευρωπαίος, θεωρώ ότι πρέπει κάθε φορά να προτρέπουμε για τη διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου όταν εκτυλίσσεται μια πολιτική κρίση» υπογράμμισε.

Τι σημαίνει η ενεργοποίηση του άρθρου 155 για την Καταλονία;

Το CNBC επιχειρεί να σκιαγραφήσει τι είναι το άρθρο 155 και πως θα επηρεάσει στο μέλλον την Ισπανία και την Καταλονία;

Τι είναι το άρθρο 155;

Αποτελεί ένα ισχυρό όπλο της ισπανικής κυβέρνησης που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Μαδρίτη για να σταματήσει την μονομερή απόσχιση της Καταλονίας.
Το άρθρο 155 αναφέρεται στο τμήμα του ισπανικού συντάγματος όπου καθορίζει ότι οποιαδήποτε αυτόνομη κοινωνία πρέπει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις στο ισπανικό κράτος αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει την αυτονομία της.

Τι αναφέρεται στο άρθρο 155;

Το άρθρο σημαίνει ότι εάν μια αυτοδιοικούμενη κοινότητα, όπως η Καταλονία, έχει ενεργήσει με οποιοδήποτε τρόπο που υπονομεύει τα συμφέροντα της Ισπανίας, η εθνική κυβέρνηση θα «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να την αναγκάσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το κράτος.

Πως λειτουργεί το άρθρο 155;

Επί του παρόντος η Καταλονία έχει αρνηθεί να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση.
Ο Rajoy έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να ενεργοποίηση το άρθρο 155 για να ανακαλέσει τις εξουσίες της Καταλονίας, κάτι που θα του δώσει τη δυνατότητα να ρίξει την περιφερειακή κυβέρνηση και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.
Το άρθρο 155 δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ ξανά, αλλά πλέον οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί.
Ωστόσο, οι συνέπειες της ενεργοποίηση δεν θα είναι αισθητές για πολλές μέρες λόγω της απαίτησης της έγκρισης από τη Γερουσία.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει σχετικό προηγούμενο, εξακολουθεί να μην είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση της Καταλανίας θα ανταποκριθεί στο άρθρο 155, εάν ενεργοποιηθεί.
Επίσης, είναι αβέβαιο πως θα μπορούσε η Μαδρίτη να ανακαλέσει στην πραγματικότητα πραγματικά τις δυνάμεις της Καταλονίας.
Με την ανάληψη του ελέγχου της αστυνομίας και τη δίωξη των τοπικών αξιωματούχων να αποτελούν δυνατότητες, θα μπορούσε να υπάρξει μια δημόσια αντίδραση αν προσπαθήσει να το πράξει.
Οι αναλυτές δεν ήταν σίγουροι για τα συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η ισπανική κυβέρνηση, αλλά αναμένεται να επιδεινωθεί η κατάσταση.

www.bankingnews.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter