ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΤΟ Π.Ν ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ P-3B ORION

Απόλλων Λεονταρίτης

Σημαντικές αναμένεται να είναι οι εξελίξεις μέσα στο Φθινόπωρο αναφορικά με το πρόγραμμα α/φων Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) P-3B Orion.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Think News, το πρώτο εκσυγχρονισμένο ΑΦΝΣ θα παραδοθεί από την ΕΑΒ, τον προσεχή Νοέμβριο, σηματοδοτώντας την ανάκτηση ικανότητας επιχειρήσεων, μετά από σχεδόν μια 10ετία πλήρους απουσίας αεροσκαφών σταθερών πτερύγων του ΠΝ, από το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Πρόκειται για το πρώτο P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού (sn 152744) το οποίο στις 13 Ιουλίου 2016, μεταστάθμευσε επιτυχώς στην Τανάγρα από την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ

Το αεροσκάφος που θα παραδοθεί και πρώτο στο ΠΝ είναι το P-3B της «ενδιάμεσης λύσης», σύμφωνα με την οποία θα είναι δομικά αναβαθμισμένο και έτοιμο για πτήσεις προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες εκπαίδευσης χειριστών και πληρωμάτων.

Τα εργοσύνολα (Kits) του Προγράμματος Δομικού Εκσυγχρονισμού (MLU) θα προσδώσουν μια επέκταση του χρόνου ζωής κατά 15,000 ώρες πτήσης ενώ η σύμβαση προβλέπει τη εργοστασιακή συντήρηση, ένα νέο ολοκληρωμένο τακτικό σύστημα αποστολής, νέα ηλεκτρονικά συστήματα -αισθητήρες και άλλο βοηθητικό εξοπλισμό και υπηρεσίες. Δηλαδή στην ουσία μιλάμε για νέα αεροσκάφη με υπερσύγχρονο εξοπλισμό που θα τοποθετηθεί σε μια ικανότατη πλατφόρμα από πλευράς επιδόσεων εμβέλειας, αυτονομίας και μεταφοράς οπλισμού.

Η δομική αναβάθμιση PDM περιλαμβάνει πλήρη συντήρηση κινητήρων, αντικατάσταση των ουραίων πτερύγων και του συγκροτήματος κεντρικής πτέρυγας από νέα με συνθετικά υλικά. Δεν θα διαθέτει όμως τον νέο επιχειρησιακό εξοπλισμό που συγκεντρώνεται γύρω από το νέο τακτικό σύστημα αποστολής της ISI. Αυτός θα τοποθετηθεί στο δεύτερο αεροσκάφος P-3B Bu No 153427 που θα παραδοθεί εκσυγχρονισμένου εντός του πρώτου 6μήνου του 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες παρά την εναπόθεση σε μακρά ακινησία που βρίσκονταν όλα τα αεροσκάφη σε υπαίθριο χώρο, κατά την πορεία των εργασιών διαπιστώθηκε ότι βρέθηκαν σε εξαιρετική κατάσταση και οπωσδήποτε μακράν καλύτερη από αυτήν που αναμενόταν.
Αυτό είχε σαν συνέπεια να γίνουν εργασίες αποκατάστασης μονάχα στο 27% επί συνόλου των επιφανειών του πρώτου P-3B.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ξεκίνησε στις 25 Ιουλίου 2016, όταν στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), πραγματοποιήθηκε η έναρξη του προγράμματος αναβαθμίσεως και εκσυγχρονισμού των πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion, υπό την αιγίδα της κατασκευάστριας εταιρείας του αεροσκάφους Lockheed Martin.

ΑΦΝΣ ΜΕ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΑΣΕΠΕ

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι προοπτικές επιχειρησιακής εκμετάλλευσης που θα προσφέρει ο στόλος των Orion στις ΕΔ. Οι ικανότητες που θα διαθέτουν στον τομέα συλλογής πληροφοριών ISR τα καθιστούν πλέον ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο το οποίο μαζί με τα ΑΣΕΠΕ EMB-145H της ΠΑ θα συνθέτουν πλήρη εικόνα επιφανείας και αέρος για καίριους τομείς ενδιαφέροντος σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα τα εκσυγχρονισμένα P-3B του ΠΝ, ήδη χαρακτηρίζονται ως “μίνι ΑΣΕΠΕ” αφού χάρις το ραντάρ της ELTA, θα είναι εφικτός ο εντοπισμός άνω των 100 στόχων επιφανείας αλλά και αέρος σε απόσταση μέχρι 200νμ.

Οι εξελίξεις γύρω από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3B Orion αποτέλεσε αντικείμενο ενημέρωσης που είχε πρόσφατα ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης από τα μέλη του δ.σ. της ΕΑΒ, κατά την επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Τανάγρα.

Στείλτε μας τα άρθρα σας στο triklopodia@hotmail.gr
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "triklopodia@hotmail.gr" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Next Post

Βοηθήστε μας να μείνουμε μάχιμοι με μια μικρή συνεισφορά.

Προτεινόμενα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Triklopodia