ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΙΛΟΤΟΣ ΕΓΚΛΩΒΙΖΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ (VIDEO)

Τα Mirage 2000 EGM/BGM αποτέλεσαν για περισσότερα από 20 χρόνια την «αιχμή του δόρατος» της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από το Αιγαίο, απέναντι στα μαχητικά της τουρκικής Αεροπορίας (ΤΗΚ).

Για τους τούρκους πιλότους τα ελληνικά Mirage-2000 ήταν εξ αρχής ένας άγνωστός τύπος και για το λόγο αυτό αντιμετωπίζονταν πάντα με ιδιαίτερη προσοχή.

Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 90, η THK γνώρισε για πρώτη φορά το «αντίπαλο δέος». Για τους πιλότους των τουρκικών F-16C τα Mirage 2000 ήταν η Νο 1 απειλή. Αυτό αποδείχτηκε οδυνηρά στις εμπλοκές πάνω από το Αιγαίο, όπου χωρίς καμία δόση υπερβολής, οι ελληνικοί «αντικατοπτρισμοί» ήταν σχεδόν πάντα στην ουρά των τουρκικών μαχητικών…

Άλλωστε τα πλάνα από τα καταγραφικά συστήματα των Mirage μαρτυρούν του λόγου το αληθές!

Όπως το συγκεκριμένο βίντεο το οποίο απεικονίζει την σκληρή αερομαχία ενός Mirage 2000 της 332Μ, που διατηρεί συνεχώς εγκλωβισμένο ένα τουρκικό F-16C στα σκοπευτικά .

Η απόσταση των δύο μαχητικών είναι μικρή οπότε δεν μπορεί να γίνει βολή βλήματος και ο πιλότος του Mirage 2000 έχει «γυρίσει» σε διαμόρφωση για βολή με πυροβόλα.

Παρά τους διαρκείς και απότομους ελιγμούς αποφυγής το τουρκικό α/φος δεν καταφέρνει να ξεφύγει από το διώκτη του, μέχρι που η κινητική του ενέργεια εξαντλείται και η ήττα είναι πλέον απόλυτα εμφανής..

Ο εισβολέας που έχει εισέλθει παράνομα στον ελληνικό Εναέριο Χώρο έχει ταπεινωθεί και αποχωρεί ενώ το μαχητικό της 332 επιστρέφει στη βάση του στην 114ΠΜ, έχοντας εκτελέσει με επιτυχία την αποστολή του. Με αερομαχίες όπως αυτή γράφτηκε η χρυσή εποχή κατά την οποία η ΠΑ απέκτησε πλήρη αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Για την ιστορία θα σημειώσουμε ότι το βίντεο αυτό είχε αποδεσμευτεί από το ΓΕΑ πριν από αρκετά χρόνια-χωρίς όμως να προβληθεί ολοκληρωμένο. Είναι μάλιστα ένα από τα πολλά που υπάρχουν και δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αφού ζητούμενο ήταν να μην καλλιεργείται ένταση. Η αλήθεια είναι όμως ότι την ένταση δεν την προκαλούσε η Ελλάδα αλλά πάντοτε την εισέπραττε.. Και την αντιμετώπιζε χωρίς κανέναν ενδιασμό!

ΒΙΝΤΕΟ

ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΝΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ

Σε συζητήσεις του υπογράφοντος με χειριστές μαχητικών Mirage 2000 πρόκυπτε πάντα μια απόλυτα σαφής εικόνα.

Το γεγονός ότι η ψυχολογία οποιουδήποτε πιλότου στον κόσμο όταν πετάει εναντίον ενός μαχητικού που δεν βρίσκεται στο οπλοστάσιο της χώρας του, είναι ΑΠΟΛΥΤΑ διαφορετική από αυτή που υπάρχει, σε μια αντιπαράθεση με γνωστό τύπο.

Αντίθετα οι χειριστές της ΠΑ όταν έρχονται αντιμέτωποι με τους επίδοξους παραβάτες του ελληνικού εναέριου χώρου είναι ξεκάθαροι. Όπως είχε αναφέρει χειριστής της 332Μ:

«Όταν απογειώνεσαι για κάποιο scramble όλα είναι διαφορετικά. Γνωρίζεις ότι δεν υπάρχει περιθώριο λάθους και από τη στιγμή που θα βρεθείς αντιμέτωπος με τον αντίπαλο φτάνει η ώρα της αλήθειας. Μπορεί να υπάρξει μόνο ένα νικητής και θα κάνεις τα πάντα για να πάρεις το πλεονέκτημα».

Άνθρωποι που ανήκουν σε μια διαφορετική «κάστα», είναι πραγματικοί επαγγελματίες και αποτελούν την «ψυχή» κάθε οπλικού συστήματος.

Όμως ακόμη και σήμερα με τις απαιτήσεις να αυξάνουν σε σχέση με το παρελθόν σε ότι αφορά την εχθρική απειλή, η 332Μ παραμένει στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων παρά το γεγονός οτι τα αεροσκάφη της, δεν εκσυγχρονίστηκαν δυστυχώς σε επίπεδο Mirage-2000-5Mk2.

Έχει πλέον αλλάξει προσανατολισμό σε ότι αφορά την πρωτεύουσα αποστολή. Επίκεντρο είναι πλέον οι αποστολές TASMO εναντίον εχθρικών πλοίων, χάρις την ικανότητα μεταφοράς πυραύλων EXOCET.

Έτσι λοιπόν τα 17 Mirage 2000EGM συνεχίζουν να αποτελούν το αντίπαλο δέος, παρέχοντας τη «διαβεβαίωση» ότι σε περίοδο επιχειρήσεων κανένα πλοίο του τουρκικού Ναυτικού δεν μπορεί να είναι ασφαλές από τη στιγμή που θα εισέλθει στο Αιγαίο..

Στείλτε μας τα άρθρα σας στο triklopodia@hotmail.gr
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "triklopodia@hotmail.gr" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Next Post

Βοηθήστε μας να μείνουμε μάχιμοι με μια μικρή συνεισφορά.

Προτεινόμενα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Triklopodia