ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ «ΣΚΑΚΙΕΡΑ» ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

ΔΙΕΘΝΗ. - 13 Αυγ 2017 - 13:30
Loading...

Ροή ειδήσεων σε μορφή blogΗ Τουρκία τερματίζει τη στήριξη προς τους Σύριους αντάρτες ως «κίνηση καλής θέλησης προς τη Δαμασκό» – Ποιος είναι ο απώτερος στόχος του Ερντογάν στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης του Άσαντ.

Η Τουρκία σταμάτησε να υποστηρίζει το συριακό συνασπισμό των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον αναλυτή και δημοσιογράφο Musa Özuğurlu, αυτή η απόφαση είναι πιθανό να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

Η Τουρκία αποφάσισε να τερματίσει την υποστήριξή της προς τον Εθνικό Συνασπισμό δυνάμεων της Συριακής Επανάστασης και της Αντιπολίτευσης (γνωστό και ως Συριακό Εθνικό Συνασπισμό), ο οποίος περιλαμβάνει διάφορες ομάδες αντιπολίτευσης που πολεμούν στη συριακή διαμάχη, ανέφερε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Zaman el-Vasl επικαλούμενο πηγή στο Συνασπισμό.

Με ίδρυση το Νοέμβριο του 2012, ο Εθνικός Συνασπισμός της Συρίας λάμβανε ετήσια στήριξη ύψους 320.000 δολαρίων από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πολιτικό αναλυτή και δημοσιογράφο, η απόφαση να σταματήσει αυτή η στήριξη προκλήθηκε από την απροθυμία της Άγκυρας να δώσει κεφάλαια σε έναν αντιπολιτευόμενο οργανισμό «ικανό να μιλά μόνο σε συνεντεύξεις τύπου και άχρηστο στις επιτόπιες μάχες».

Ο δημοσιογράφος τόνισε το γεγονός ότι τη δεδομένη στιγμή ο Συνασπισμός δεν διαθέτει τα μέσα για να επηρεάσει την πορεία των γεγονότων στη Συρία.

«Αυτή η οργάνωση είναι πλέον συμβολική και μπορεί να λειτουργήσει μόνο υπό την αιγίδα των ηγετών της που βρίσκονται στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη. Μετά από πέντε χρόνια ο καθένας βλέπει ότι ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός δεν έχει μέλλον. Η τουρκική κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι η χρηματοδότηση της ομάδας δεν είχε πια νόημα και αποφάσισε να τερματίσει την υποστήριξή της», δήλωσε ο Özuğurlu στο Sputnik Turkey.

Ο αναλυτής επεσήμανε ότι η Τουρκία επικεντρώνεται στην εξουδετέρωση των απειλών ασφάλειας που προέρχονται από τις κουρδικές μονάδες που εμπλέκονται στη συριακή διαμάχη.

«Ενώ οι ΗΠΑ αποφάσισαν να διακόψουν τη στήριξη των μαχητών της αντιπολίτευσης της Συρίας προκειμένου να επικεντρωθούν στη στρατιωτική βοήθεια των κουρδικών δυνάμεων, η απόφαση της Τουρκίας [να σταματήσει η στήριξη του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού] είναι ένα μήνυμα ότι η Άγκυρα θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία» είπε.

Ταυτόχρονα, ο Özuğurlu υπογράμμισε ότι η κίνηση θα είναι πολύ σημαντική στο μέλλον, διότι αποτελεί θετικό βήμα στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

«Η Τουρκία, εγκαταλείποντας τη στήριξη της αντιπολίτευσης της Συρίας, κάνει μια χειρονομία καλής θέλησης προς τη συριακή κυβέρνηση, η οποία μπορεί να βοηθήσει να σπάσει ο πάγος μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Özuğurlu, η πιθανή συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της συριακής κυβέρνησης θα ήταν αμοιβαία επωφελής.

«Οι κουρδικές δυνάμεις είναι το βασικό πρόβλημα για την Τουρκία. Πιθανώς την απόφαση προκάλεσε η πρόθεση της Άγκυρας να συντονίσει τις ενέργειες [σχετικά με το κουρδικό πρόβλημα] με τη Δαμασκό. Όσον αφορά το κουρδικό πρόβλημα, η Άγκυρα και η Δαμασκός έχουν κοινά συμφέροντα», είπε ο αναλυτής.

Ωστόσο, ο Özuğurlu υποθέτει ότι δεν θα υπάρξει ταχεία εξομάλυνση μεταξύ των δύο πλευρών.

«Είναι πιθανό ότι θα συνεχίσουν να επιτίθενται μεταξύ τους με σκληρές δηλώσεις. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Τουρκία έχει τερματίσει τη στήριξη του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού σημαίνει ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει πια τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα φάση στις σχέσεις Άγκυρας-Δαμασκού», κατέληξε.
hellasforce.com

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…

Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter