ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Αυτό που κέρδισε η Ρωσία στη Συρία

ΔΙΕΘΝΗ. - 11 Δεκ 2017 - 23:00
Loading...

Ροή ειδήσεων σε μορφή blog© RIA Novosti / Μιχαήλ Κλυνμενέφ Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αεροπορική βάση Хмеймим στη Συρία. 11 Δεκεμβρίου
Gevorg Mirzayan, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου υπό την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για την RIA Novosti
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε εντολή [1] για την έναρξη της απόσυρσης Ρωσικών στρατευμάτων από τη

Συρία. Η Ρωσία εκπλήρωσε με επιτυχία τα καθήκοντά της σε αυτήν την επιχείρηση [2]. Τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα.

«Ο υπουργός Άμυνας, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου πήρε την εντολή  για να αρχίσει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων στα  μόνιμα σημεία ανάπτυξή τους», – δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στη Ρωσική αεροπορική βάση στην Hmeymim.

Όχι, αυτό δεν σημαίνει πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων. Οι στρατιώτες και η αεροπορία θα παραμείνουν στη Συρία σε διαρκή βάση, στις θέσεις τους και θα συνεχίσουν να εκτελούν αποστολές που σχετίζονται με τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας. Ωστόσο, τα λόγια του Ανώτατου Διοικητή δίνουν ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό στο πλαίσιο της  σχεδόν δύο ετών Ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης και μας επιτρέπουν να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματά της. Και αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να αξιολογούνται όχι από τον αριθμό των αεροπλάνων και των καταστραφέντων τρομοκρατών, αλλά βάσει του κατά πόσο επιτεύχθηκαν οι στόχοι της επιχείρησης.

РИА Новости https://ria.ru/analytics/20171211/1510659493.html

Ο Πούτιν στη βάση του Hmeymim ανακοίνωσε την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία

Γιατί πήγαμε
Εάν πετύχαμε τρεις επίσημους στόχους, τότε πετύχαμε . Και μαζί τους, η Ρωσία παίρνει ήδη τα κέρδη.

Ο πρώτος επίσημος στόχος ήταν η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης ISIL *. Στην πραγματικότητα, είναι  η πιο επικίνδυνη ομάδα της εποχής μας – σε αντίθεση με την «Αλ Κάιντα», *  το ISIL * ήταν σε θέση να α) να δημιουργήσει  το δικό τους οιονεί κράτος, την κύρια πηγή εισοδήματος η οποία   δεν ήταν ξένη παροχή, αλλά   έσοδα από την ελεγχόμενη περιοχή, και β) την κατασκευή και αποτελεσματική προπαγάνδα, που  επέτρεψε στους τρομοκράτες  να οργανώσουν μια ολόκληρη σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη.
Το έργο της εξάλειψης του  ISIL * στη Συρία η Ρωσία έχει εκπληρώσει – από μια τεράστια περιοχή που ελεγχόταν  από τους αντάρτες στη Συρία και το Ιράκ τώρα έμεινε μόνο ένα μικρό κομμάτι  γυμνό της ερήμου, το  οποίο σύντομα θα τους εξαλειφθεί  από τα  Συριακά  στρατεύματα . Και επίσης μερικούς θύλακες στην επικράτεια της «Συριακής αντιπολίτευσης».

Ας σημειωθεί ότι η Ρωσία εκπλήρωσε αυτό το καθήκον πολλές φορές με μεγαλύτερη επιτυχία από ό, τι  στο χρονικό διάστημα που  οι Αμερικανοί  αγωνίστηκαν κατά της Αλ Κάιντα από το 2014. Δηλαδή, χωρίς δεκάδες χιλιάδες πτώματα πολιτών, όπως και στην Rakka, και το σημαντικότερο, χωρίς  κατεστραμμένα κράτη.

Ναι, φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες (με τους δορυφόρους τους [3]) προσπαθούν τώρα να ισχυρίζονται ότι το ISIL *  το κέρδισαν (μετά από όλα, οι φιλο-Αμερικανικές δυνάμεις παίρνοντας τις  δύο «πρωτεύουσες» της τρομοκρατικής οργάνωσης -την  Μοσούλη και την  Rakka , αλλά ο καθένας καταλαβαίνει και βγάζει τα συμπεράσματα του.
Κάποιοι  άνθρωποι θέλουν ήδη να τραβήξουν τη Μόσχα σε μια άλλη αντιτρομοκρατική εκστρατεία – στη Λιβύη. Και η Ρωσία, προφανώς, είναι έτοιμη να εξετάσει αυτό το ζήτημα.
Ο δεύτερος στόχος ήταν η σωτηρία του κράτους της Συρίας. Δεν ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος Bashar Assad (και αυτό  συχνά το τόνιζε το  Κρεμλίνο), αλλά το κοσμικό συριακό κράτος ως τέτοιο. Η Ρωσία  εξήγησε με σαφήνεια σε όλους στον Κόλπο και πέρα από τον  Ατλαντικό, ότι το Κρεμλίνο αντιτίθεται σθεναρά στην ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης των κυρίαρχων κρατών μέσω των  «χρωματιστών » ή «Εαρινών» επαναστάσεων. Και επιπλέον – ότι η Ρωσία είχε  τη δυνατότητα να το κάνει αυτό.

Ως αποτέλεσμα, η Μόσχα έσωσε όχι μόνο την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας. Στη Συρία, η Ρωσία έχει καταφέρει να σταματήσει τη διαδικασία της  «Αραβικής Άνοιξης», η οποία οδηγεί, στην οπισθοδρόμηση , και όχι στην απελευθέρωση των χωρών, δηλαδή στον άκρατο  εξισλαμισμό τους ή  στην ολική καταστροφή (όποιος  αμφιβάλλει να δει  τις ομάδες της Λιβύης). Επιπλέον, η Ρωσία υπερασπίστηκε το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύοντας έτσι στις Ηνωμένες Πολιτείες τα όρια της ικανότητάς τους να αποσταθεροποιούν το παγκόσμιο σύστημα.

Φυσικά, όλα αυτά έγιναν όχι μόνο από αγνή αρχοντιά. Η Ρωσία ήταν υποχρεωμένη να «εξοφλήσει» την προσφορά της στον κόσμο. Και η Μόσχα το έκανε: Η Ρωσία σήμερα θεωρείται από τις χώρες της περιοχής (Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία, το Ιράν) ως  αποτελεσματική  και (σε αντίθεση, και πάλι, με τις  Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής) δεν είναι ο αλαζονικός  εγγυητής της ασφάλειας. Ο εγγυητής, ο οποίος δεν επιδιώκει να «αποσπάσει» τις πετρελαϊκές καταθέσεις των πελατών, δεν επιβάλλει το όραμά του  για την οργάνωση των χωρών τους, αλλά εκπληρώνει ειλικρινά τις υποχρεώσεις του. Στον ίδιο χρόνο οι  πελάτες εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη Μόσχα.

Τέλος, ο τρίτος στόχος ήταν η προστασία της ίδιας της Ρωσίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι αγωνίζονται στη Συρία εναντίον των  τρομοκρατών   Ρωσικής προέλευσης, καθώς και κατά των τρομοκρατών – που είναι επισκέπτες από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Έτσι ώστε να μην επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να μην προσπαθήσουν να οργανώσουν ένα φεστιβάλ αίματος στη Μέση Ανατολή  για αυτούς που είναι  πατρίδα τους. Η Ρωσία δεν χρειάζεται ούτε τα δικά της «εμιράτα «, ούτε την αποσταθεροποίηση ή την ριζοσπαστικοποίηση του νότιου υπογάστριου της  – με όλες τις συνέπειες.

Ο στόχος αυτός δεν έχει επιτευχθεί πλήρως αυτή τη στιγμή. Ναι, χιλιάδες, ή, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, δεκάδες χιλιάδες μαχητές  χτυπήθηκαν μαζικά από τις Ρωσικές  VKS στην Συριακή έρημο – πράγμα που θεωρείται πολύ πιο αποδοτική επιλογή για αξιοποίηση από την εύρεση και την εξάλειψη αυτών των μαχητών στην πατρίδα. Ωστόσο (κάτι που αναμένεται αρκετά), κάποιοι από τους τρομοκράτες κατάφεραν να φύγουν. Τώρα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αυτοί οι άνθρωποι σπεύδουν στα  σπίτια  τους μέσω του  Αφγανιστάν.

Δυσάρεστη στιγμή είναι  και για τη θέση των κρατών  της Κεντρικής Ασίας – που  αρνήθηκαν τις προτάσεις της Ρωσίας να συμμετάσχουν στην προστασία της δικής τους κυριαρχίας και επίσημα να στείλουν  στρατεύματα στη Συρία, τουλάχιστον για τις αστυνομικές λειτουργίες. Είναι όμως δυνατό να το επιτύχουμε χωρίς μια επιχείρηση εδάφους και να υπάρχει ο  κίνδυνος να αποκτήσουμε ένα ‘νέο Αφγανιστάν’; Απίθανο.

Μιλώντας για  το «νέο Αφγανιστάν». η Ρωσία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχασε λιγότερους από 40 στρατιωτικούς στη Συρία. ο ηρωισμός των θυμάτων διαπιστώθηκε επανειλημμένα σε όλα τα επίπεδα, αλλά  πρέπει να συγκριθούν αυτές οι απώλειες με την τραγωδία που μας πρόβλεψαν δεκάδες και εκατοντάδες «στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες» με αυτοπεποίθηση ότι η χώρα μας πέρα από τα σύνορά της είναι αδύνατη.

Παρεμπιπτόντως, οι «ανεξάρτητοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες» δεν παρέλειψαν να υπολογίσουν τις στρατιωτικές απώλειες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων «ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών»,  με ανησυχητικά στοιχεία: συναντήσαμε αναφορές για 60, 67 νεκρούς – αλλά η άποψη  για το «νέο Αφγανιστάν» ξεθωριάζει χωρίς να δικαιολογεί ελπίδα γι ‘αυτό.

Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμα
Όσον αφορά τους άτυπους σκοπούς  και στόχους, εδώ, όπως και σε οποιαδήποτε εκστρατεία, υπάρχουν επιτυχίες και αποτυχίες.

Αν μιλάμε για επιτυχία, τότε μπορούν να φωνάζουν όσο θέλουν για την «ιδιοποίηση» της νίκης της Ρωσίας έναντι των τρομοκρατών. Αλλά είναι αδύνατο να ακυρωθεί το γεγονός ότι έχουν νικηθεί  και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ελέγχεται από την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας.

Αλλά αυτό που  δεν λειτούργησε – είναι επομένως μια εποικοδομητική ατζέντα των Ρωσοαμερικανικών σχέσεων. Η Συριακή εκστρατεία θεωρείται ως ένα είδος πρόσκλησης στις ΗΠΑ για συνομιλίες για μια νέα παγκόσμια τάξη που ακολούθησε την «εποχή της μονοπολικότητας». Η Μόσχα έχει τοποθετηθεί ως  έναν ισχυρός αλλά υπεύθυνος παίκτης, πάντα έτοιμος να βάλει στην άκρη τα συναισθήματα και τις δυσαρέσκεια και να συνεργαστεί με βάση σεβασμό και το αμοιβαίο συμφέρον. Κατά τη διάρκεια της Συριακής εκστρατείας, η Ρωσία έχει σώσει επανειλημμένα το πρόσωπο των  Ηνωμένων  Πολιτειών, και μερικές φορές κάτι σημαντικότερο (για παράδειγμα, την  ζωή των  Αμερικανών στρατιωτών, χάρη στη βοήθεια της Ρωσίας, ο Ομπάμα κατάφερε να αποφύγει την προοπτική της εισόδου των Αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία μετά από μια συγκλονιστική ιστορία με τα χημικά όπλα). Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εκτιμούν  τις ενέργειες της Μόσχας και εξακολουθούν να ακολουθούν μια πορεία αντιπαράθεσης.

Αυτό είναι δυσάρεστο, αλλά παρόλα αυτά η  αποτυχία αυτή δεν μπορεί να αντισταθμίσει τα μπόνους που απέκτησε η Ρωσία στη λειτουργία της Συρίας.

Και τέλος – για το έργο που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Προκειμένου να συμμετάσχει στον μηχανισμό  της  πολιτική  της Μέσης Ανατολής και να είναι στρατηγικός παίκτης η Ρωσία, είναι απαραίτητο να πετύχει με επιτυχία τη διαδικασία της διπλωματικής διευθέτησης της Συριακής σύγκρουσης. Επιπλέον, μια τέτοια συμπλήρωση  θα ταιριάζει όχι μόνο με τους συμμάχους της Ρωσίας, αλλά και με εκείνους που αντιτίθενται στους συμμάχους («αντιστέκονται στους συμμάχους», δεν είναι «αντίθετοι στη Ρωσία» –  η  Σαουδική Αραβία έχει σχέση με αυτό το σημείο.

Δεν θα είναι εύκολο να εφαρμοστεί μια τέτοια ολοκλήρωση. Ωστόσο, το κύρος που αποκτά η χώρα μας εμπνέει την ελπίδα ότι αυτό το καθήκον είναι καταρχήν εφικτό.
Αυτό που κέρδισε η Ρωσία στη Συρία - Εικόνα1 © RIA Novosti / Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας
* Τρομοκρατική ομαδοποίηση, απαγορευμένη στη Ρωσία.

References  отдал приказ
   ( https://ria.ru/syria/20171211/1510638374.html )  успешно выполнила
   ( https://ria.ru/defense_safety/20171211/1510530729.html )  с сателлитами
   ( https://ria.ru/analytics/20171211/1510609357.html ) https://ria.ru

tokoutsavaki.blogspot.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter