ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

To Cassini αποχαιρετά το «Αστέρι του Θανάτου» με μια τελευταία εντυπωσιακή φωτογραφία

ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΛΟΙΟΣ - 17 Μαρ 2017 - 8:00

Το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA φωτογράφησε για τελευταία φορά τον «Μίμα», το πιο μικρό από τα μεγάλα φεγγάρια του Κρόνου, καθώς πλησιάζει στο τέλος της αποστολής του στο πλανήτη με τους δακτυλίους.

Το Cassini πέταξε μόλις 41.230 χιλιόμετρα από το γεμάτο κρατήρες φεγγάρι την 30η Ιανουαρίου. Αυτή ήταν η έβδομη και τελευταία κοντινή πτήση του διαστημικού σκάφους στον Μίμα. Χαρακτηριστικό του φεγγαριού είναι ο τεράστιος κρατήρας που έχει στην μία του πλευρά, που του έχει δώσει και την ονομασία «Αστέρι του Θανάτου» (Death Star) από την γνωστή ταινία «Πόλεμος των Άστρων». Σε αυτή βέβαια την εικόνα δεν φαίνεται ο κρατήρας.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, το Cassini τράβηξε 10 φωτογραφίες από περίπου 45.000 χιλιόμετρα απόσταση, οι οποίες συνδυάστηκαν φτιάχνοντας ένα υπέροχο μωσαϊκό του φεγγαριού. Οι ερευνητές συνδύασαν τις εικόνες από την κάμερα κλειστής γωνίας του Cassini για να φτιάξουν την εικόνα όπως θα την έβλεπε και ένας παρατηρητής μέσα από ένα ισχυρό τηλεσκόπιο, αλλά με πιο τονισμένα τα φωτεινά σημεία του, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της NASA.

Αυτή ήταν και η τελευταία πτήση του Cassini στον Μίμα. Το σκάφος τώρα συνεχίζει την εξερεύνηση του Κρόνου και των δορυφόρων του, μια αποστολή που ξεκίνησε το 2004. Μετά από σειρά κοντινών πτήσεων στους δακτυλίους του πλανήτη, η αποστολή θα λάβει τέλος με μια «βουτιά» του διαστημικού σκάφους στην ατμόσφαιρα του Κρόνου, τον Σεπτέμβριο. Η αποστολή γίνεται με την συνεργασία της NASA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος, σύμφωνα με το Space.com.

To Cassini αποχαιρετά το «Αστέρι του Θανάτου» με μια τελευταία εντυπωσιακή φωτογραφία - Εικόνα2

Έτσι όπως φαίνεται ο Μίμας με ένα ισχυρό επίγειο τηλεσκόπιο

Ο Μίμας ανακαλύφθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1789 από τον Ουίλιαμ Χέρσελ. Το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του Μίμα καλύπτεται από κρατήρες πρόσκρουσης, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος, με διάμετρο 130 χλμ., φέρει το όνομα του αστρονόμου που ανακάλυψε το δορυφόρο: Χέρσελ.

Το όνομα του είναι παρμένο από την ελληνική μυθολογία. Μίμας ή Μίμαντας ήταν ένας από τους Γίγαντες. Έλαβε μέρος στη Γιγαντομαχία και σκοτώθηκε από τον ίδιο τον Δία με κεραυνό («κατακεραυνώθηκε»), ενώ κατά άλλους σκοτώθηκε από τον Ήφαιστο.

Ηλίας Σιατούνης
crashonline.gr

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter