ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

‘Ετοιμότητα για στρατιωτικά μέτρα’: Οι Trump και Macron συζήτησαν την κατάσταση γύρω από τη ΛΔΚ

ΔΙΕΘΝΗ. - 13 Αυγ 2017 - 15:45
Loading...

Ροή ειδήσεων σε μορφή blog



© RIA Novosti / Ιρίνα Kalashnikova Ο Donald Trump και Emanouel Macron. Φωτογραφία αρχείου
ΜΟΣΧΑ, 13 Αυγούστου – RIA Novosti. Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και η Γαλλία, Donald Trump και Emmanuel Macron, συζήτησαν το Σάββατο για την  κατάσταση γύρω από την Λαϊκή Δημοκρατία της  Κορέας. Οι Λεπτομέρειες της  τηλεφωνικής συνομιλίας αναφέρθηκαν από την υπηρεσία Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός ηγέτης δήλωσε στον Γάλλο συνάδελφο την επιθυμία της επίσημης Ουάσιγκτον ‘να σταματήσει η πυρηνική απειλή της ΛΔΚ ‘ ‘ Ο πρόεδρος Trump δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εφαρμόσουν μαζί με τους συμμάχους ένα πλήρες φάσμα διπλωματικών, οικονομικών και στρατιωτικών μέτρων για την επίτευξη αυτού του σκοπού’ – λέει το μήνυμα της η  υπηρεσία  Τύπου.

Οι αρχηγοί κρατών συζήτησαν επίσης την ανάγκη αντιμετώπισης  ‘όλο και πιο επικίνδυνων  καταστάσεων  που συνδέονται  με τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Πιονγιάνγκ’.

Πόλεμος Νεύρων:  Η ΛΔΚ απειλεί με πυραυλική επίθεση  ενάντια στο Γκουάμ, οι ΗΠΑ υπόσχονται ‘πυρκαγιά και μανία’
Την περασμένη εβδομάδα, η Πιονγιάνγκ και η Ουάσινγκτον αντάλλαξαν μια σειρά σοβαρών  δηλώσεων. Ο αμερικανός ηγέτης Donald Trump  υποσχέθηκε στη Βόρεια Κορέα ‘πυρκαγιά και μανία’ εάν από την ΛΔΚ υπάρχει πραγματική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κεντρική τηλεγραφική υπηρεσία  της Κορέας (KCNA) αντέδρασε στα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ, αφού δήλωσε ότι οι στρατιώτες της ΛΔ Κορέας εξετάζουν το ενδεχόμενο επίθεσης πυραύλων στις αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο νησί Γκουάμ που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού. Ο Trump, με τη σειρά του, διαβεβαίωσε ότι εάν ο αρχηγός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας Kim Jong-un ‘κάνει κάτι με το Γκουάμ, στη Βόρεια Κορέα θα υπάρξει ένα τέτοιο γεγονός το οποίο κανείς δεν έχει δει ποτέ πριν’.

Αντιφατική  αντίδραση στην Ουάσινγκτον

Οι διφορούμενες δηλώσεις του αμερικανικού ηγέτη προκάλεσαν αντιφατική αντίδραση στην Ουάσιγκτον.
Ο στρατηγός Τζέιμς Μέττις δήλωσε ότι ως επικεφαλής του Πενταγώνου υποχρεούται να έχει επιλογές στρατιωτικής λύσης στη σύγκρουση γύρω από τη ΛΔΚ, αλλά η επίσημη Ουάσιγκτον προτιμά τη διπλωματική διευθέτηση της σημερινής κατάστασης.

«Είμαστε έτοιμοι» – είπε ο Μέττις, έχοντας τονίσει ταυτόχρονα ότι οι τραγωδίες που φέρουν οι  πόλεμοι , είναι γνωστές σε όλους, η στρατιωτική σύγκρουση μπορεί να έχει «καταστροφικές συνέπειες».

Ένας αριθμός μελών του Κογκρέσου  με την σειρά του , μίλησαν με κριτική  για την ορμή   του  Αμερικανού  ηγέτη.
Έτσι, ο δημοκρατικός  γερουσιαστής Dayenn Faynstayn σημείωσε ότι οι «μεγαλοπρεπείς» δηλώσεις του αρχηγού του κράτους εμποδίζουν τις επιχειρήσεις. Ο επιφανής  Ρεπουμπλικάνος John McCain τόνισε ότι είναι καλύτερο να μην πετάνε  τέτοιες απειλές, χωρίς να έχουν αποφασίσει προηγουμένως να τις υλοποιήσουν.

Τρία εκατομμύρια εθελοντές
Σχεδόν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι υπέβαλαν αιτήσεις για την ένταξη ή επανένταξη τους στις ένοπλες δυνάμεις της  Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας σε σχέση με την αντιπαράθεση της Πιονγιάνγκ και της Ουάσινγκτον μετά την έγκριση του νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η κεντρική εφημερίδα της Βόρειας Κορέας ‘Rodong Sinmun’ [1] ανέφερε σχετικά.
Σε τρεις ημέρες υποβλήθηκαν αιτήσεις από 3.475 εκατομμύρια άτομα, ιδίως φοιτητές, εργαζόμενους και συνταξιούχους στρατιωτικούς.

‘Οι άνθρωποι αυξάνονται  σε όλη τη χώρα για να δώσουν δέκα φορές την απόρριψη στις  ΗΠΑ’ – γράφει η εφημερίδα.

Στην περιοχή προετοιμάζονται

Εντωμεταξύ, στα κράτη της περιοχής της  σύγκρουσης άρχισαν  να εξετάζουν  πιθανά σενάρια ανάπτυξης της κατάστασης. Όπως αναφέρει η ιαπωνική εφημερίδα ‘Iomiuri’ [2] την Παρασκευή, το Τόκιο εξετάζει τη δυνατότητα τοποθέτησης πρόσθετων πυραύλων αναχαίτισης PAC-3 σε εκείνες τις περιοχές της χώρας στις οποίες μπορούν να πετάξουν βαλλιστικοί  πύραυλοι  σε περίπτωση εκτόξευσης τους προς  το Γκουάμ. Αυτές οι περιοχές είναι στους νομούς Shimane, Χιροσίμα και Κότσι. Σύμφωνα με την εφημερίδα, εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο εμπλοκής πολεμικών πλοίων με σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης Aegis στον Ειρηνικό Ωκεανό για υποκλοπή πυραύλων.
Ο σύμβουλος του προέδρου της Νότιας Κορέας για την εθνική επανένωση και την εξωτερική πολιτική Mun Chzhon Ying στη συνέντευξη στην ιαπωνική εφημερίδα Asahi [3] που δημοσιεύθηκε  την Παρασκευή προέτρεψε τις ηγεσίες της ΛΔΚ  και των ΗΠΑ ‘να μην ερεθίσουν ο ένας τον άλλο και να κάνουν προσπάθειες για την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων ‘.

Η κινεζική κρατική εφημερίδα Global Times [4] δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο λέγεται ότι η Κίνα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη εάν η ΛΔΚ προβαίνει  στις πρώτες ενέργειες που απειλούν τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας , ‘η Κίνα πρέπει επίσης να διευκρινίσει με ακρίβεια ότι εάν η Βόρεια Κορέα εκτοξεύσει πυραύλους που θα αποτελέσουν απειλή για τις ΗΠΑ και η Αμερικανική πλευρά θα απαντήσει, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα παραμείνει ουδέτερη’. ‘Αν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα επιτεθούν  στην προσπάθεια να ανατρέψουν το καθεστώς που υπάρχει στη ΛΔΚ και να αλλάξουν πολιτικό μοντέλο στην κορεατική χερσόνησο, η Κίνα δεν θα τους επιτρέψει να το κάνουν’ – τονίζεται στο άρθρο.

Ιστορικό υπόβαθρο
Στις αρχές Αυγούστου, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα το νέο ψήφισμα σχετικά με τη ΛΔΚ, το οποίο ορίζει αυστηρότερες   κυρώσεις κατά της χώρας αυτής. Παρά τους περιορισμούς, η Πιονγιάνγκ δεν σταματάει τις δοκιμές πυραύλων με το πρόσχημα της προστασίας έναντι των ΗΠΑ.

References  «Нодон синмун»
   ( http://www.rodong.rep.kp/ )  газета «Иомиури»
   ( http://www.yomiuri.co.jp/ )  газете «Асахи»
   ( http://www.asahi.com/ )  газета Global Times
   ( http://www.globaltimes.cn/ )
https://ria.ru/

tokoutsavaki.blogspot.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…

Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter