ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Express: Η Ελλάδα στέλνει προειδοποίηση ενόψει Brexit… Δώστε μας τα μάρμαρα Elgin πίσω ή δεν υπάρχει συμφωνία

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ. - 8 Αυγ 2017 - 19:08
Loading...

Ροή ειδήσεων σε μορφή blogΗ Ελλάδα έχει προειδοποιήσει ότι θα εμποδίσει οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit εκτός αν το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνεί να επιστρέψει τα μάρμαρα Elgin
Η Ελλάδα θα θέσει βέτο στη συμφωνία της Μεγάλης Βρετανίας για την αποχώρηση της από την ΕΕ, αν δεν υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, υποστηρίζει η εφημερίδα Express με σημερινό (8 Αυγούστου 2017) της δημοσίευμα.
Τα γλυπτά, γνωστά και ως Μάρμαρα του Παρθενώνα, εδώ και πολύ καιρό αποτελούν πηγή διαμάχης, καθώς μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 19ου αιώνα.
Η Αθήνα έχει επανειλημμένα ζητήσει να επιστραφούν τα γλυπτά, τα οποία χρονολογούνται πριν από τη γέννηση του Χριστού – αλλά τώρα ίσως ήρθε η ώρα να επωφεληθεί.
Η χώρα πιστεύει ότι το Brexit μπορεί να της δώσει τα διπλωματικά μέσα, για να επιτύχει επιτέλους την επιστροφή των γλυπτών.
Με τη Βρετανία να διαπραγματεύεται τους όρους της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα λέει ότι είναι σε θέση να απαιτήσει την επιστροφή τους.
Ο Αλέξης Μανθεάκης, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Δράσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, έκανε εκκλήσεις για διακοπή της διαδικασίας του Brexit, εκτός εάν η Βρετανία συμφωνήσει με την ανταλλαγή.
«Οι Άγγλοι θα πρέπει να λάβουν έγκριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για κάτι που θέλουν», δήλωσε.
Ο κ. Μανθεάκης πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα είναι σε θέση να ζητήσει πίσω τα μάρμαρα.
Οι δηλώσεις έγιναν, όταν ένας Έλληνας βουλευτής του ΕΚ έκανε μια παρόμοια πρόταση για να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις του Brexit ως μοχλό πίεσης για την επιστροφή των μαρμάρων.
Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μέλος του κυβερνώντος αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίστηκε ότι ο νόμος της συνθήκης της ΕΕ, σημαίνει ότι το άκρως αμφιλεγόμενο ζήτημα πρέπει να τεθεί από τους διαπραγματευτές της ΕΕ για το Brexit.
Ο κ. Κουλόγλου έχει γράψει δύο φορές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να συμπεριληφθούν στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις τα παγκοσμίως γνωστά μάρμαρα.
Έγραψε: «Οι διαπραγματευτές του Brexit πρέπει να λάβουν υπόψη την ανάγκη προστασίας της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θεωρούνται ως το μεγαλύτερο σύμβολο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Ως εκ τούτου, η επανένωση των μαρμάρων θα αποτελούσε ένδειξη σεβασμού και πολιτισμένης σχέσης μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της ΕΕ, πολύ περισσότερο από μια νομική αναγκαιότητα».
Ωστόσο, η ΕΕ νίπτει τα χέρια της για το θέμα, λέγοντας στην Ελλάδα ότι τα θέματα που άπτονται της πολιτιστικής διαφύλαξης είναι ευθύνη των κρατών μελών.
Ο Tibor Navracsics, αρμόδιος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, δήλωσε:
«Τα μάρμαρα του Παρθενώνα έχουν απομακρυνθεί πολύ πριν και η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα στο θέμα».

www.bankingnews.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…

Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter