ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η κυβέρνηση άνοιξε το «τζαμί του Πορθητή» στην Πλάκα – Συμβολίζει την οθωμανική κατάκτηση της Αθήνας [εικόνες]

ΕΛΛΑΔΑ. - 20 Αυγ 2017 - 16:00
Loading...

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άνοιξε το Φετιχιέ τζαμί στην Πλάκα κάνοντας ακόμη ένα δώρο στον Ερντογάν, την πλήρη αποκατάσταση του. Το μνημείο είναι ένα από τα σπουδαιότερα κτίρια της οθωμανικής περιόδου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με συμβολισμούς υποταγής.

Το τζαμί έχει αποκατασταθεί πλήρως, με μια φωτογραφική έκθεση που θα διαρκέσει ως τον Οκτώβριο και η οποία παρουσιάζει τα έργα της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Αθηνών και κυρίως όσα έγιναν μέσω ΕΣΠΑ την τελευταία διετία, να αποτελεί το πρώτο πολιτιστικό γεγονός που θα φιλοξενήσει.

Μετά το πέρας της, θα δώσει τη θέση της στην έκθεση για τον αυτοκράτορα Αδριανό, που θα περιλαμβάνει και αρχαία αντικείμενα.

«Το Φετιχιέ τζαμί θα λειτουργεί ως χώρος εκθέσεων είτε φωτογραφικών είτε και ευρημάτων.

Ξεκινήσαμε με μια φωτογραφική έκθεση που αφορά όλα τα έργα της ΕΦΑ Αθηνών από το 2015 ως το 2017, ουσιαστικά έργα ΕΣΠΑ, αλλά και τρέχοντα, όπως δραστηριότητες, εκδόσεις, έργα ευπρεπισμού και αναμόρφωσης χώρων, τα πάντα», εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ελένη Μπάνου, προϊσταμένη της ΕΦΑ Αθηνών.

Το μουσουλμανικό τέμενος, γνωστό ως Φετιχιέ τζαμί, δηλαδή «τζαμί του Πορθητή», κτίστηκε μετά την οθωμανική κατάκτηση της Αθήνας από τον Ομάρ το 1456, στο βόρειο άκρο της άλλοτε Ρωμαϊκής αγοράς και επί Τουρκοκρατίας ήταν κοινώς γνωστό ως «το τζαμί του Σταροπάζαρου».

Οικοδομήθηκε επάνω στα λείψανα τρίκλιτης μεσοβυζαντινής βασιλικής, μέρος των οποίων είναι ορατό στη βόρεια πλευρά του τεμένους.

Μετά την εγκατάσταση της πρωτεύουσας του Ελληνικού κράτους στην Αθήνα, το 1834, χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό αρτοποιείο, μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Σήμερα περικλείεται εντός του αρχαιολογικού χώρου και στεγάζει αρχαιότητες.

Όσον αφορά τα ΕΣΠΑ, πρόκειται για έργα που χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και αφορούσαν αποκαταστάσεις και συντηρήσεις μνημείων, όπως το Ηρώδειο, το Θρασύλλειο και το Ασκληπιείο στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, τον βυζαντινό ναό της Αγίας Σωτείρας του Κοττάκη στην Πλάκα, τον μεταβυζαντινό ναό της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας στην Αιόλου, το Φραγκομονάστηρο στην Καισαριανή, τους πύργους στα Αιγόσθενα κι αλλού.

Η κυβέρνηση άνοιξε το «τζαμί του Πορθητή» στην Πλάκα – Συμβολίζει την οθωμανική κατάκτηση της Αθήνας [εικόνες] - Εικόνα0

Η κυβέρνηση άνοιξε το «τζαμί του Πορθητή» στην Πλάκα – Συμβολίζει την οθωμανική κατάκτηση της Αθήνας [εικόνες] - Εικόνα1

Η κυβέρνηση άνοιξε το «τζαμί του Πορθητή» στην Πλάκα – Συμβολίζει την οθωμανική κατάκτηση της Αθήνας [εικόνες] - Εικόνα2

Η κυβέρνηση άνοιξε το «τζαμί του Πορθητή» στην Πλάκα – Συμβολίζει την οθωμανική κατάκτηση της Αθήνας [εικόνες] - Εικόνα3

Η κυβέρνηση άνοιξε το «τζαμί του Πορθητή» στην Πλάκα – Συμβολίζει την οθωμανική κατάκτηση της Αθήνας [εικόνες] - Εικόνα4

Φωτογραφίες, πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, archaeologia.gr, wikipedia

pentapostagma.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…

Το βιολογικό ερωτικό superfood που ξεπέρασε σε πωλήσεις τα γνωστά μπλε χάπια πλέον και στην Ελλάδα.

Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter