ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Κρύο ντουζ στην Άγκυρα: Οι ΗΠΑ μάλλον θα συνεχίσουν τη συνεργασία με τους Κούρδους του PYD στη Συρία

ΔΙΕΘΝΗ. ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ. - 19 Φεβ 2017 - 12:08
Loading...

Οι ΥΠΑΜ ΗΠΑ και Τουρκίας, Μάττις και Ισίκ.

Ο δεύτερος μάλλον δεν εισακούεται από τον πρώτο!

Του Σάββα Καλεντερίδη

Μάλλον άγονες και χωρίς να καταλήξουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα οι προσπάθειες της Τουρκίας να μεταστρέψουν την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στους Κούρδους του PYD και από συμμαχική δύναμη να τους κατατάξουν στις τρομοκρατιές οργανώσεις, όπως επιδιώκει η Άγκυρα. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Μόναχο, τις 14-15 Φεβρουαρίου, με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέημς Μάτις, είπε τα εξής: – «Εμείς εδώ και καιρό λέγαμε στους Αμερικανούς να μην κάνουν συνεργασία με το PYD εναντίον του ISIS. Τους εξηγούσαμε ότι αυτό στο μέλλον θα τους δημιουργήσει προβλήματα και θα αυξήσει το κόστος σε χρόνο και χρήμα.

– Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν υιοθετούσαν την ανησυχίες μας. Μας άκουγαν από ευγένεια, αλλά συνέχιζαν την πολιτική τους. Τώρα μας ακούν και δίνουν απαντήσεις.

– Αυτό έγινε χάριν της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη». Η κατάληψη της Τζαραμπλούζ και κυρίως της Ντάμπικ, άρχισε να αλλάζει την οπτική των Αμερικανών.

– Τελικά η στάση των Αμερικανών με την εξομάλυνση των σχέσεών μας με τη Ρωσία και την επιχείρηση στην Αλ Μπαμπ.

– Αυτό γιατί στο πεδίο επιχειρήσεων της Συρίας: 1- Άλλαξαν οι παίκτες. Τώρα πια υπάρχει και η Τουρκία, ως υποστηρικτής του Ε.Σ.Σ.

2- Άλλαξαν οι όροι του παιχνιδιού.  Ο ISIS πλέον δεν περνάει από τουρκικά σύνορα.

3- Άλλαξαν οι ισορροπίες στο πεδίο των επιχειρήσεων. Οι δυνάμεις που υποστηρίζει η Τουρκία ελέγχουν μια μεγάλη έκταση στη Συρία. Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ: Το PYD δεν μπορεί να ενώσει τα κανότνια του Συνεχίζοντας ο Φικρί Ισίκ, είπε:

– Ο Μάτις, απαντώντας στις ανησυχίες μας, είπε: «Για μας το PYD είναι διαφορετικό από το ΡΚΚ. Όσον αφορά τη Ράκκα, εκτός από το υφιστάμενο σχέδιο (σ.με βάση το οποίο οι ΗΠΑ κινούνται μαζί με το PYD), δεν υπάρχουν προετοιμασίες για κάτι άλλο από την πλευρά μας».

– Μας είπε επίσης: «Εμείς δεν έχουμε Ρlan Β.» Γι’ αυτό έστειλαν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ντάνφορν στην Τουρκία. Συζητά με τον δικό μας ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Ακάρ. Τους προτείνουμε κάποια πράγματα. Άλλωστε, προετοιμάζουν τη νέα στρατηγική για την περιοχή που ζήτησε ο Τραμπ.

– Εμείς θέλουμε να συμπεριληφθεί στη νέα στρατηγική και ο δικός μαε σχεδιασμός. Θέλουμε να εγκαταλείψουν το PYD και να εκτελέσουμε την επιχείρηση της Ράκκα με τον Ε.Σ.Σ. και τους Άραβες. Όμως δεν υπάρχει κάτι τελικό για το θέμα αυτό.

– Όμως ο Μάττις μας είπε την άποψή του για τρια βασικά ζητήματα:

1- Δικαιούστε υποστήριξη για την αντιμετώπιση του PKK και θα σας τη δώσουμε

2- Θα παρέχουμε μεγλαύτερη υποστήριξη στην «Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη»

3- Δεν είναι δυνατόν να ενώσει το PYD τα καντόνια του Αφρίν και του Κομπάνι. Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό και το πετύχαμε χάρις στην «Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη». Αυτά από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, με την δική μας επισήμανση ότι οι ΗΠΑ φαίνεται να συνεχίζουν την συνεργασία και τη συμμαχία με τους Κούρδους του PYD, που σε στρατηγικό επίπεδο αποτελεί στοιχείο που εκλαμβάνεται από το τουρκικό ΓΕΕΘΑ και την τουρκική πολιτική ηγεσία ως απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας.

infognomonpolitics

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…

Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter