ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Σύκο: Το Κορυφαίο Αλκαλικό Φρούτο που Σηκώνει Ασπίδα έναντι του Καρκίνου

ΥΓΕΙΑ. - 2 Αυγ 2017 - 8:00
Loading...

Ροή ειδήσεων σε μορφή blog 

Το σύκο, ως δέντρο, χρονολογείται στη Νεολιθική Εποχή και είναι γνωστό ότι υπήρχε ήδη μεταξύ 9400–9200 π.Χ. στην Κοιλάδα της Ιορδανίας. (1)

Στην ουσία, τα σύκα, ένα φρούτο που καλλιεργείται σε οικιακό επίπεδο για πολύ μεγάλη χρονική περίοδο, θεωρείται ότι έχουν προέλθει από τη Δυτική Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι το σύκο είναι ένα απολαυστικό καλοκαιρινό φρούτο, κατά το παρελθόν τα σύκα, συγγενείς της μουριάς, συχνά συμβόλιζαν την ευημερία, τη γονιμότητα, ακόμη και την ειρήνη, ενώ αναφέρονται πολλές φορές στη Βίβλο.

Γύρω στον 15ο αιώνα τα σύκα ταξίδεψαν στην Αγγλία και την Αμερική. Ισπανοί μισθοφόροι ξεκίνησαν την καλλιέργεια του φυτού στην Καλιφόρνια (2). Ακόμη και πριν από  πολλά χρόνια, τα σύκα ήταν γνωστά για τις ιατρικές και διατροφικές τους ιδιότητες. Ο. Galen, ένας βοτανολόγος του 11ου αιώνα έγραψε: «Εάν τρώγαμε ξερά σύκα με καρυδιά και απήγανο πριν τη λήψη ενός θανατηφόρου δηλητηρίου, τα επιβλαβή αποτελέσματα του δηλητηρίου θα εξαφανίζονταν». Τα σύκα, σε συνδυασμό με τα καρύδια, λειτουργούσαν στην αρχαιότητα ως αντίδοτο, το «θηριακό». (3)

Οι άραβες γιατροί του Μεσαίωνα χρησιμοποιούσαν επίσης τα σύκα για πλύση στομάχου και ενίσχυση του σώματος. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, ακόμη και οι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες κατανάλωναν αυτό το φρούτο-θησαυρό, για τη συνολική ενίσχυση της απόδοσής τους. (4)

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα σύκα είναι από τα πιο αλκαλικά φρούτα, στοιχείο που τα καθιστά ασπίδες για ορισμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Διατροφικά Στοιχεία Σύκου

Οι συκιές είναι πανέμορφες ως δέντρα. Υπό ευνοϊκές συνθήκες, ένα δέντρο μπορεί να καρποφορεί για 200 χρόνια! Σήμερα υπάρχουν 1,000 διαφορετικά είδη συκιάς ανά τον κόσμο. Αυτά τα εύγευστα φρούτα καταναλώνονται ωμά, ή αποξηραμένα, γεγονός που επηρεάζει τη διατροφική τους αξίας. Τα ωμά σύκα περιλαμβάνουν (5):

Εάν θέλετε να αυξήσετε τη διατροφική αξία των σύκων, μπορείτε να καταναλώσετε 100 γρ. αποξηραμένων σύκων, που περιλαμβάνουν (6) :

Τα σύκα είναι επίσης πηγή κυτταρίνης, πυκτίνης και οργανικών οξέων. Τα φύλλα αυτού του επιβλητικού δέντρου χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο στη μαγειρική, όσο και στην ιατρική. Περιέχουν διάφορα φλαβονοειδή, πολυφαινόλες αλλά και ρουτίνη, γαλλικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, συγγενικό οξύ, κατεχίνη και επικικατίνη. Τα έλαια των φύλλων του είναι γνωστά για τις αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές τους ιδιότητες, ενώ μία από τις πιο σημαντικές ιδιότητες των φύλλων της συκιάς είναι οι αντιδιαβητικές της ιδιότητες. (7,8)

Τα φύλλα της συκιάς είναι επίσης γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε νόσους όπως ο καρκίνος, η καρδιακή ανεπάρκεια, η βρογχίτιδα και άλλες πνευμονικές λοιμώξεις, τα κονδυλώματα, ένα ευρύ φάσμα μυκητιακών λοιμώξεων, υπέρταση, κίρρωση του ήπατος, αιμορροΐδες, έρπητα, ερεθισμούς του δέρματος και έλκη στομάχου. (9)

Το σύκο, όταν είναι ακόμη τρυφερό, είναι εξαίρετα ευεργετικό για τον οργανισμό μας. Παρακάτω αναφέρουμε ορισμένα από τα εκπληκτικά οφέλη του σύκου για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ευεργετικές Ιδιότητες του Σύκου

Πώς επιλέγουμε Σύκα!

Κατ΄αρχάς, πρέπει να αποφεύγουμε όσα είναι πολύ ώριμα με ακανόνιστο χρώμα. Πολλές φορές οι συνθήκες μεταφοράς επιδρούν στην κατάσταση των καρπών. Η συγκομιδή των φρέσκων σύκων ξεκινά τον Ιούνιο και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο.

Αγοράστε ώριμα σύκα, διότι έχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες και διατηρούνται στο ψυγείο έως και 3 ημέρες. Πλύνετε καλά πριν τα καταναλώσετε!

Μετάφραση – Απόδοση Λ.Τ. share24.grΕναλλακτικές θεραπείες & Φαρμακείο της Φύσης

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

diadrastika.com

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…

Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter