ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η Τουρκία σε μεταβατικό στάδιο – Στοιχεία και ημερομηνίες – Να προσέχουμε

ΑΠΟΨΕΙΣ. ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ. - 27 Μαρ 2017 - 13:15
Loading...

του Σάββα Καλεντερίδη

Η Τουρκία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο – και δεν εννοούμε τη μετάβαση από την Προεδρευομένη στην Προεδρική Δημοκρατία. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο και να είναι, δεν θα αλλάξει και πολλά, όσον αφορά τη μετάβαση της Τουρκίας από το καθεστώς του «έθνους-κράτους», που είναι τώρα, σε ένα κράτος με ομοσπονδιακή μορφή, γιατί αυτό θα γίνει.

Εκατό χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης Σάικς-Πικό, με βάση την οποία Αγγλία και Γαλλία χώρισαν την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσοποταμίας σε προτεκτοράτα και ζώνες επιρροής, ο χάρτης της περιοχής αυτής επανασχεδιάζεται, τη φορά αυτή από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Η διαδικασία αυτή έχει αρχίσει εδώ και δεκαετίες –από το 1991, οπότε και η Επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου»– και κορυφώνεται στις μέρες μας, την περίοδο αυτή, με την Τουρκία να αντιδρά και να προσπαθεί να αποφύγει το «πικρόν ποτήριον».

Συγκεκριμένα, προσπαθεί να συμπεριλάβει εαυτήν στις δυνάμεις που θα καθορίσουν το μέλλον της περιοχής, και ιδιαίτερα της Συρίας, για να αποφευχθεί η παραχώρηση ομόσπονδου κράτους στους Κούρδους της Συρίας, εξέλιξη που θα φέρει πιο κοντά στην πραγματοποίησή του ανάλογο αίτημα των Κούρδων της Τουρκίας.

Όμως παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει, ΗΠΑ και Ρωσία δεν φαίνονται διατεθειμένες να αλλάξουν τα σχέδιά τους και να την συμπεριλάβουν στις δυνάμεις που θα καθορίσουν το μέλλον της περιοχής.

Αυτό φέρνει σε σύγκρουση την Τουρκία πότε με την Ουάσινγκτον πότε με τη Μόσχα, δημιουργώντας τον ορισμό του στρατηγικού αδιεξόδου για τον Ερντογάν.

Να δούμε μόνο τι έγινε τις τελευταίες μέρες, για να αποκτήσουμε μια σαφή εικόνα της κατάστασης:

Στις 29 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωνε ότι είναι δυνατόν η Συρία να ομοσπονδοποιηθεί.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εξελίξεις που σταχυολογήσαμε, απλώς για να περιγράψουμε την κατάσταση και να βγάλουν οι αναγνώστες μας τα δικά τους συμπεράσματα.

Κατά την άποψή μας, η Τουρκία είναι πλέον στον προθάλαμο της μετάβασης από ένα έθνος-κράτος που είναι τώρα σε μια ομοσπονδία.

Η κίνηση του Ερντογάν, να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του, πέραν του ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι σίγουρο γι’ αυτόν, δεν μπορεί να αποτρέψει τις εξελίξεις. Ίσως μάλιστα να τις χειροτερέψει…

pontos-news.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…

Το βιολογικό ερωτικό superfood που ξεπέρασε σε πωλήσεις τα γνωστά μπλε χάπια πλέον και στην Ελλάδα.

Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter