ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΤΡΙΠΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΒΑΣΗ στην ΚΥΠΡΟ

Loading…

0

ALERT: Ο Σημαντικός Στρατηγικός Ρόλος στην Ευρωπαϊκή Άμυνα

Στρατηγική αξιοποίηση της Κύπρου επιθυμούν τρεις σημαντικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κοινά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία

επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για τις δύο στρατιωτικές βάσεις της Κύπρου στο Ζύγι και στην Πάφο.

Οι τρεις αυτές χώρες θέλουν να αξιοποιήσουν στρατηγικά την Κύπρο στο πλαίσιο του νέου αμυντικού θεσμού που δημιουργείται μεταξύ των χωρών της ΕΕ (όπου για πρώτη φορά η Βρετανία δεν θα έχει λόγο).

Η αναβάθμιση της παρουσίας των τριών χωρών στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και το ειδικό ενδιαφέρον που έχουν Γαλλία και Ιταλία σ’ ό,τι αφορά την Κυπριακή ΑΟΖ, επενεργούν θετικά ως προς την ύπαρξη μιας ευρωπαϊκής ομπρέλας ασφάλειας στην Κύπρο.

Οι εξελίξεις αυτές κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές καθώς: α) Ενισχύεται η θέση της Λευκωσίας σ’ ό,τι αφορά το κεφάλαιο της ασφάλειας στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και τη θέση περί ενεργότερης ευρωπαϊκής εμπλοκής, β) Ενισχύεται περισσότερο η θωράκιση της κυπριακής αποκλειστικής ζώνης από χώρες που έχουν άμεσο ενδιαφέρον, και γ) Αλλάζουν τα δεδομένα σε σχέση με τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο και το πώς αυτές εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο Κυπριακό.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθούν στην Κύπρο Γάλλοι εμπειρογνώμονες για να εξετάσουν τη ναυτική βάση στο Ζύγι και την αεροπορική βάση στην Πάφο. Σ’ ό,τι αφορά τη ναυτική βάση Ζυγίου, στόχος είναι να αναβαθμιστεί ώστε να μπορούν να ελλιμενίζονται και υποβρύχια. Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι η Γαλλία πέραν του έντονου ενδιαφέροντος που είχε για τη ναυτική βάση, ενδιαφέρεται εξίσου και για την αεροπορική βάση στην Πάφο.

Χθες, η Κυβέρνηση αποφάσισε την ένταξη της Κύπρου στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) που αποτελεί τον αμυντικό πυλώνα της ΕΕ. Πρόθεση των ευρωπαϊκών χωρών είναι να δημιουργήσουν έναν αμυντικό μηχανισμό του οποίου η λειτουργία να μην αντιμετωπίζει προβλήματα από ορισμένες χώρες (βλέπε Βρετανία) όπως συνέβαινε με τον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Σ’ αυτό τον πυλώνα η Κύπρος για τους Γάλλους και τους Γερμανούς μπορεί να αποτελέσει ένα από τα στρατηγεία της PESCO.

hellasforce.com

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΔΩΡΕΑΝ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟ DIKTIOAGELIAS.gr

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…

Το Triklopodia.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.
Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @triklopodia