ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η Ιαπωνία αναπτύσσει το δικό της επιθετικό «wunderwaffe»

ΔΙΕΘΝΗ. - 17 Οκτ 2018 - 22:10
Loading...

Μετά την ήττα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ιαπωνίας έχουν υιοθετήσει μια στρατηγική που βασίζεται στην άμυνα. Ο εθνικιστής πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ωστόσο, φαίνεται πως θέλει να αναβιώσει το μεγαλείο της Αυτοκρατορικής Ιαπωνίας με την προσθήκη επιθετικών όπλων στο οπλοστάσιό της. Μια τέτοια περίπτωση όπλου είναι και ένας υπό ανάπτυξη υπερηχητικός πύραυλος που ενσωματώνει ορισμένα πρωτοποριακά χαρακτηριστικά.

Ο «πύραυλος διολίσθησης υψηλής ταχύτητας» (high speed gliding missile – HSGM) φιλοδοξεί να συμπληρώσει το κενό ως

επιθετικό όπλο ακριβείας μεγάλης εμβέλειας. Το όπλο θα αποτελείται από δύο στάδια: ένα πυραυλοκινητήρα που θα το επιταχύνει σε υπερηχητικές ταχύτητες, και μια αεροδυναμική πολεμική κεφαλή που θα διολισθαίνει προς το στόχο.

Δεν υπάρχει τίποτα όπως ο HSGM στο οπλοστάσιο οποιασδήποτε χώρας. Παρόλο που αρκετές χώρες διαθέτουν τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των Iskander της Ρωσίας και των Hyunmoo 2A της Νότιας Κορέας, και οι δύο οδηγούν τις κεφαλές τους στο στόχο χρησιμοποιώντας βαλλιστικές τροχιές υψηλού υψομέτρου. Το βλήμα της Ιαπωνίας, από την άλλη πλευρά, θα διολισθαίνει από χαμηλότερο υψόμετρο. Στην πραγματικότητα, το HSGM θα μοιάζει περισσότερο με υπερ-υπερηχητικό βλήμα.

Όπως επισημαίνει η Mainichi Shimbun, η Ιαπωνία δεν διαθέτει σήμερα βλήματα που μπορούν να χτυπήσουν σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 200 χιλιομέτρων και αυτό αφήνει πολλά νησιά απροστάτευτα όπως το Senkaku που απέχει 420 χλμ από την Οκινάουα.

Έως το 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη και οι δοκιμές του πυραυλικού φορέα, ενώ κατόπιν θα δοκιμαστεί το όχημα διολίσθησης (κεφαλή).

Επομένως το HSGM θα πρέπει να διαθέτει εμβέλεια τουλάχιστον 500 χλμ και εφόσον οι δοκιμές κριθούν επιτυχείς, το όπλο θα ενταχθεί σε υπηρεσία το 2027-28. Ιάπωνες αξιωματούχοι δήλωσαν πως από τη στιγμή που το όπλο γίνει επιχειρησιακό, η εμβέλειά του θα μπορεί να επεκταθεί κατά πολύ περισσότερο.

ptisidiastima

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter