ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η απόσυρση της Αμερικής από τη Συνθήκη του INF δείχνει τι αξίζουν οι υποσχέσεις της

ΔΙΕΘΝΗ. - 22 Οκτ 2018 - 12:07
Loading...

Reuters

-INOTV
Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το INF μετά από μια σειρά άλλων απορρίψεων των υποχρεώσεων στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών εγείρει για άλλη μια φορά το ζήτημα της αξίας του λόγου  που δόθηκε από την Αμερική, γράφει η Le Figaro. Σύμφωνα με τους συντάκτες, η απόφαση της Αμερικανικής πλευράς θα περιπλέξει τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και

θα συνεπάγεται τον κίνδυνο μιας νέας κούρσας εξοπλισμών.

Ο Donald Trump ανακοίνωσε το Σάββατο την  πρόθεση των ΗΠΑ να αποσυρθούν  από τη Συνθήκη για την εξάλειψη των ενδιάμεσων και μικρής εμβέλειας πυραύλων, που συνήφθη με τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, κατηγορώντας τη Ρωσία για παραβίαση των όρων της, αναφέρει η Le Figaro. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, η Ουάσινγκτον υποπτεύεται την Μόσχα ότι τοποθέτησε στο έδαφός της πυραύλους cruise  “Novator 9m 729”, το εύρος των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις συμφωνίες.

Μόσχα, έχοντας μάθει για την απόφαση των ΗΠΑ, “έχει εκπλαγεί” και επέλεξε να μην αναφέρει τα “αμφιλεγόμενα” συγκροτήματα πυραύλων, σημειώνει η εφημερίδα. Ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ryabkov αποκάλεσε την κίνηση που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες “επικίνδυνες” και προειδοποίησε ότι τέτοια συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεπαγόταν αντίποινα από την πλευρά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής φύσης.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος υπέγραψε τη συνθήκη INF το 1987, κατήγγειλε επίσης την απόφαση του Trump, προσθέτοντας ότι έγινε  “όχι από ένα  μεγάλο μυαλό”.

Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το INF για άλλη μια φορά εγείρει το ζήτημα της αξίας του λόγου  που δίνεται από την Αμερική,  σημειώνει η Le Figaro. Όπως υπενθυμίζει η δημοσίευση, αυτή δεν είναι η πρώτη απόρριψη από τις Ηνωμένες Πολιτείες των υποχρεώσεών της βάσει διεθνών συμφωνιών τον τελευταίο καιρό: προηγήθηκε η  απόσυρση από τη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα και την Ιρανική Πυρηνική συμφωνία. «Πόσο αξίζουν πραγματικά  τα λόγια  (των ΗΠΑ) μετά από μια σειρά μονόπλευρες εξόδους συμφωνιών;», αναρωτιέται το δημοσίευμα.

Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, μια άλλη συνθήκη που προβλέπει περαιτέρω μειώσεις σε στρατηγικά επιθετικά όπλα- η Start III, που ονομάζεται  στις Ηνωμένες Πολιτείες New Start -λήγει το έτος  2021. Μετά από την τελευταία απόφαση των ΗΠΑ οι διαπραγματεύσεις για την παράταση ή την ανανέωσή της  μπορούν να είναι αρκετά περίπλοκες. Σύμφωνα με τη Συντακτική Επιτροπή, χωρίς τον έλεγχο των όπλων, “έχουμε λόγο να φοβόμαστε μια νέα κούρσα εξοπλισμών.”

https://russian.rt.com

tokoutsavaki

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter