ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Άφιξη Τούρκων κομάντος SAS-SAT στην Τρίπολη για την προστασία της κυβέρνησης του Σαράτζ

ΔΙΕΘΝΗ. - 18 Ιαν 2020 - 21:30
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Σαν “κόρη οφθαλμού” προσέχει πλέον η Άγκυρα το Λίβυο ηγέτη του GNA Φ. Α. Σαράτζ, για αυτό  και απέστειλε εκτάκτως ειδική δύναμη κομάντος για τον σκοπό αυτό, διότι σε οποιαδήποτε άλλο “ενδεχόμενο”,  η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης θα ακυρωθεί αυτόματα.

Σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ και τον τουρκικό τύπο , επίλεκτοι Τούρκοι κομάντος της δυνάμεως SAS-SAT αφίχθησαν πριν λίγες ώρες στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, με αποκλειστική αποστολή, την διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας του προέδρου και όλων των μελών που συνδέονται με την Εθνική Κυβέρνηση της Τρίπολης.

Κανάλι της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι η τουρκική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων έχει μεταβεί στην Τρίπολη για να υποστηρίξει τα μέλη της κυβερνήσεως εθνικής συμφιλίωσης, που δέχονται λυσσαλέες επιθέσεις από τον στρατό του στρατηγού Χαφτάρ.

Ο αριθμός των τουρκικών τακτικών δυνάμεων έχει ανέλθει σε 120 και παραπάνω  άτομα, ενώ μόλις χθες έγινε γνωστό ότι 1850 Τζιχαντιστές από την Συρία μετέβησαν αεροπορικώς στην Τρίπολη.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  έχει αποδοθεί σε έναν νυν υπέρ πάντων αγώνα, για να “πείσει” την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη, πριν από την σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο.

Εκτιμήσεις υπάρχουν ότι η Γερμανία στέκεται αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, ενώ ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, «πρέπει να μιλήσουν λίγο λιγότερο,  και να επικεντρωθούν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων», προς τις δυνάμεις του Χαφτάρ όμως, τον οποίο βέβαια κατηγορεί ασύστολα.

Η Τουρκία έχει αναμιχθεί στα εσωτερικά μιας χώρας όπως η Λιβύη, χωρίς καμία διεθνή νομιμοποίηση , ενώ ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος θα συμμετάσχει σε μια συνδιάσκεψη, μαζί με ηγέτες από τη Ρωσία, τις Δυτικές και Αραβικές χώρες, καθώς και τους επικεφαλής των αντιτιθέμενων πλευρών της Λιβύης, στη γερμανική πρωτεύουσα αύριο Κυριακή, σε μια προσπάθεια να “νομιμοποιήσει” πάση θυσία την παρουσία των τακτικών τουρκικών δυνάμεων στην Λιβύη, και μαζί με αυτήν,  την παρουσία χιλιάδων Σύρων και Τουρκμένων ανταρτών,  που πριν πολεμούσαν με την πλευρά του ISIS στην Συρία.

Ο Ερντογάν θέλει να υπογραφεί οπωσδήποτε μια επίπλαστη “ εκεχειρία”, με την βοήθεια της οποίας θα παρέμβει νόμιμα ο ίδιος στην Λιβύη, έχοντας απώτερο στόχο βέβαια τα πετρέλαια της χώρας αυτής, σε συνεργασία με την Ρωσία.

Πρόκειται για μια εκεχειρία που χρηματοδοτήθηκε από την Τουρκία και τη Ρωσία, και επιβλήθηκε πριν από μία εβδομάδα, αν και υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν αναφορές περί συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

Ενώ οι προετοιμασίες για τη διάσκεψη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της κυβέρνησης της Τριπόλεως Φ. Αλ Σαράτζ και ο στρατηγός Χαφτάρ, δεν θέλουν να βρίσκονται καν ούτε στο ίδιο δωμάτιο.

Στην διεθνή συνδιάσκεψη συμμετέχουν, ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτο, Αλγερία, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αλλά και εκπρόσωποι της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, όχι όμως η Ελλάδα,  μετά από απαίτηση του ίδιου του Τούρκου προέδρου, την οποία αποδέχθηκε η Γερμανία,  που παίζει και πάλι ύποπτο ρόλο όπως και στα Βαλκάνια πριν 30 χρόνια.

pentapostagma.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΛΛΙΩΡΑ

 

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα.

Loading…