ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ένα μήνυμα από έναν έμπειρο γεωλόγο: μια καταστροφή περιμένει τον πολιτισμό.

ΔΙΕΘΝΗ. ΚΛΟΙΟΣ. - 3 Φεβ 2022 - 18:44

Με το ξέσπασμα της Μεγάλης Πανδημίας σημειώθηκε ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο στον κόσμο, κατά το οποίο οι θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες για δεκαετίες αποτελούσαν προνόμιο των “περιθωριακών” ανθρώπων, έγιναν ξαφνικά κυρίαρχες. Έτσι, αν προηγουμένως μόνο άνθρωποι με καπέλα από αλουμινόχαρτο μιλούσαν για κάποιες παγκόσμιες δυνάμεις που διοικούν τον κόσμο από το παρασκήνιο, τότε με την έναρξη της θεραπείας της πανδημίας, στην οποία έχουν ενταχθεί ακόμη και οι Ταλιμπάν, αυτό έγινε ξαφνικά σαφές σε όλους.

Τώρα είναι η σειρά του Νιμπίρου και των πράσινων ανδρών, αλλά αυτό θα έρθει αργότερα. Εν τω μεταξύ το Zerohedge, ξαφνικά μετατράπηκε μαζί με τα άλλα “ευγενή μέσα ενημέρωσης” σε σκληροπυρηνική συνωμοσία και δημοσίευσε μια μυστική επιστολή από έναν μυστικό γεωλόγο που αφηγείται την τύχη αυτού του κόσμου στον Εκδότη. Λοιπόν.

Είμαι γεωλόγος και εργάζομαι στη βιομηχανία πετρελαίου για πάνω από μια δεκαετία. Αποφοίτησα εγκαίρως για την επανάσταση του σχιστόλιθου και εργάστηκα στο Ντένβερ στο πεδίο Bakken στη Βόρεια Ντακότα και στη συνέχεια εργάστηκα στο πεδίο Permian στο Midland. Πρόκειται για δύο μεγάλα σχιστολιθικά πεδία, οπότε το γνωρίζω από πρώτο χέρι. Τώρα διδάσκω περιβαλλοντικές επιστήμες σε μαθητές λυκείου στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Εν πάση περιπτώσει, το 2015 άρχισα να λαμβάνω αναφορές από αναλυτές ότι η βιομηχανία σχιστολίθου θα εξαντλούσε τις νέες θέσεις για γεωτρήσεις σχιστολιθικού πετρελαίου στον ορίζοντα του Περμίου το 2021. Αυτές οι αναφορές δεν μου είπαν τίποτα καινούργιο, απλώς μου έδωσαν μια πιθανή ημερομηνία.

Βλέπετε, η γεώτρηση σχιστόλιθου είναι γεώτρηση σε πετρώματα χαμηλής ποιότητας. Πριν από την εξόρυξη του σχιστόλιθου, δεν χρειαζόταν να κάνουμε fracking επειδή η ποιότητα των πετρωμάτων ήταν εξαιρετική, αλλά τρυπήσαμε όλα αυτά τα καλά πετρώματα. Έτσι, τώρα το τρυπάνι ξύνει πραγματικά τον πάτο, αν και ακόμη και τότε ήταν ήδη κατανοητό ότι όλο αυτό δεν θα διαρκούσε για πάντα.

Το πετρέλαιο είναι ένας πεπερασμένος πόρος. Για ένα διάστημα, η γεώτρηση σχιστολιθικών πηγών ήταν ελάχιστα κερδοφόρα, επειδή η κερδοφορία της γεώτρησης σε τόσο φτωχά πετρώματα ήταν λίγο υψηλότερη από ό,τι θα μπορούσε κανείς να κερδίσει από τους τόκους λόγω των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις σχιστολιθικές εταιρείες ήταν απλώς συστήματα Ponzi, και η σχιστολιθική βιομηχανία στο σύνολό της έχασε δισεκατομμύρια. Αλλά το αποτέλεσμα αυτής της απώλειας κεφαλαίου ήταν η παραγωγή ρεκόρ.

Περιττό να πούμε ότι η Wall Street τελικά συνειδητοποίησε ότι δεν έβγαζαν χρήματα, και έτσι ο κλάδος στερήθηκε κεφαλαίων. Και αυτό ήταν μόνο το πρώτο πρόβλημα. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν πραγματικά πολλά μέρη για γεωτρήσεις. Όλα τα καλά σημεία έχουν ήδη διανοιχτεί, οπότε οι εταιρείες σχιστόλιθου δεν επιστρέφουν στις γεωτρήσεις, παρόλο που οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Αυτή η έλλειψη επενδύσεων θα συνεχίσει να ωθεί τις τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω.

Οι σχιστολιθικές πηγές αντιπροσωπεύουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου. Το πρόβλημα με τα σχιστολιθικά πηγάδια είναι ότι η παραγωγή πετρελαίου μειώνεται πολύ ταχύτερα από ό,τι με αυτά που αποκαλούμε “συμβατικά” πηγάδια. Η παραγωγή συμβατικού πετρελαίου μειώνεται εδώ και πολύ καιρό και ο σχιστόλιθος έχει συμβάλει στην αντιστάθμιση. Και αυτό είναι το τρίτο πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι ότι τώρα που η γεώτρηση νέων πηγών επιβραδύνεται, ο ρυθμός μείωσης της παραγωγής πετρελαίου αυξάνεται επίσης, αν και για διαφορετικούς λόγους. Σε όλο τον κόσμο, πολλές χώρες που δεν έχουν επενδύσει στην παραγωγή σχιστόλιθου (επειδή είναι ασύμφορη) συνεχίζουν να βλέπουν τους συμβατικούς τους πόρους να μειώνονται. Η Βενεζουέλα ήταν μεγάλος εξαγωγέας πετρελαίου, όπως η Κολομβία και το Μεξικό. Αναμένεται ότι η Σαουδική Αραβία θα ακολουθήσει τώρα τον ίδιο δρόμο, δηλαδή θα μειώσει τον ρυθμό παραγωγής. Λένε ψέματα εδώ και χρόνια για το πόσο πετρέλαιο τους έχει απομείνει.

Όπως επισημαίνετε συνεχώς, προσθέστε σε αυτό τους πολέμους ή τις φυσικές καταστροφές και θα έχουμε πραγματικά μεγάλο πρόβλημα. Το πετρέλαιο είναι ο νούμερο ένα πόρος στον οποίο βασίζεται ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου οδηγούν άμεσα σε εξεγέρσεις για το ψωμί και στην κατάρρευση των κυβερνήσεων (θυμηθείτε την Αραβική Άνοιξη).

Οι πολιτικοί θέλουν φθηνό πετρέλαιο, αλλά δεν θα το ξαναδούμε. Ορισμένοι άνθρωποι στον κλάδο συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η νέα τεχνολογία θα μας σώσει και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου. Αλλά κάνουν μεγάλο λάθος. Η τεχνολογία του σχιστόλιθου αναπτύχθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι καθόλου καινούργια και η μετάβαση σε αυτήν έχει προκαλέσει κρίση.

Μπορώ επίσης να σας πω ότι αυτή τη στιγμή δεν αναπτύσσεται καμία νέα τεχνολογία στη βιομηχανία πετρελαίου που θα μας σώσει. Η φυσική και η γεωλογία είναι εναντίον μας σε αυτό το θέμα, ακόμη και αν μπορούσαμε να αναπτύξουμε κάποια τεχνολογία. Ούτε η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα μας σώσουν, θα απαιτήσουν περισσότερες επενδύσεις υλικών και ενέργειας από αυτές που έχουμε.

Δεν έχουμε διέξοδο από αυτό το αδιέξοδο.

Φυσικά, δεν ξέρουμε πόσο μπορούμε να πιστέψουμε αυτόν τον εμπιστευτικό, αλλά αν έχει δίκιο, ο κόσμος εξαντλείται από πετρέλαιο και όλες οι ιστορίες για τα αποθέματα πετρελαίου είναι απλώς ιστορίες για να αυξήσουν την αγοραία αξία των μετοχών των εταιρειών. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου πετρέλαιο στον κόσμο πλέον. Εξ ου και όλα τα παιχνίδια με την πράσινη ενέργεια, τη μείωση του άνθρακα και άλλες πρόσφατες καινοτομίες. Αν και ο ειδικός λέει ότι δεν υπάρχει διέξοδος από το αδιέξοδο, κάνει λάθος – υπάρχει διέξοδος, αλλά δεν θα είναι για όλους.

Η διέξοδος είναι η διατήρηση των υποδομών του 21ου αιώνα σε μια περιορισμένη περιοχή με ηλεκτρικό ρεύμα, εργοστάσια και άλλες νέες τεχνολογίες. Ο υπόλοιπος κόσμος θα πάει να ζήσει στον Μεσαίωνα – με άροτρα και αλέτρια, όπως προέβλεψαν οι γέροντες πριν από πολλά χρόνια. Υπάρχουν πολλές επιλογές για να μεταφερθούν τα 2/3 του πλανήτη στον Μεσαίωνα, αλλά ένας παγκόσμιος πόλεμος φαίνεται να είναι ο πιο αποτελεσματικός, οπότε ας παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις.

thebigtheone.com

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr