Οι τουρκικές προετοιμασίες στην Μεγαλόνησο θυμίζουν έντονα τις βδομάδες πριν την εισβολή. Κορυφαίοι γεωστρατηγικοί αναλυτές επιβεβαιώνουν την κρισιμότητα της περιόδου. Υπάρχουν ενδείξεις που συντείνουν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία προετοιμάζει επεισόδιο με τη δημιουργία στρατιωτικού τετελεσμένου. Κατά τη συνήθη τακτική της, κατόπιν θα ακολουθήσει την οδό των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη των στόχων της. Η παρουσία τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή είναι ασυνήθιστα αυξημένη, ενώ οι δηλώσεις-ενέργειές τους είναι από καιρό ανησυχητικές. Επιπλέον, η πολιτική
Τους τελευταίους μήνες έχουμε επανειλημμένα επισημάνει τον κίνδυνο που διατρέχει το Αν. Αιγαίο και πολύ περισσότερο η περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου για τους λόγους που εξηγήσαμε ΕΔΩκαι ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ. Η Τουρκία είναι πολύ πιθανό με τις μεθοδεύσεις της να επιδιώξει να κατοχυρώσει την κυπριακή ΑΟΖ όπως εξηγούν οι γεωστρατηγικοί αναλυτές.
«…Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες, που μένει να επαληθευτούν, ότι ο Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες κάλεσε κορυφαίους αξιωματούχους και επιτελείς και εξετάζει ένα σχέδιο, ένα σενάριο προσάρτησης των κατεχομένων.
Γιατί με προσαρτημένα τα κατεχόμενα πλέον θα έχουμε μία ντε φάκτο τουρκική υφαλοκρηπίδα στα κατεχόμενα και εκεί θεωρεί ο Ερντογάν ότι θα ισχυροποιήσει τις θέσεις της Τουρκίας και θα αποκρούσει τις ενέργειες που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία…»
Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος:
«…Ήδη από την Μεγάλη Εβδομάδα (ίσως νωρίτερα από την παραβίαση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης την 25η Μαρτίου) καλλιεργείται μια ιδιαίτερα αυξημένη ένταση στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο με μεγάλο αριθμό παραβιάσεων/παραβάσεων/δηλώσεων κλπ που θα πρέπει να έχει πραγματικά ανησυχήσει την στρατιωτική και κυρίως την πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και την κυβέρνηση. Αυτά που συμβαίνουν τώρα, δεν συνέβαιναν ποτέ τα τελευταία αρκετά χρόνια…»
Κων/νος Γρίβας
Κων/νος Γρίβας:
«…η Ελληνική πολιτική σκηνή πρέπει να τερματίσει τις αυταπάτες περί παρέμβασης τρίτων συμμαχικών χωρών και να αντιληφθεί ότι η παρουσία πολεμικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ έχει δημιουργήσει ήδη στρατιωτικό τετελεσμένο που μπορεί μελλοντικά να φθάνει μέχρι το Καστελόριζο…»
Ιωάννης Μάζης
Η εκτυλισσόμενη κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο και δη στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Ο εφησυχασμός και ο πασιφισμός οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε τετελεσμένα εις βάρος μας. Οι ηγεσίες, πολιτικές και στρατιωτικές, οφείλουν να δράσουν άμεσα με ετοιμότητα, πυγμή και αποφασιστικότητα, αντί να αναμένουν την βοήθεια από ξένους παράγοντες που ουδέποτε διασφάλισαν τα συμφέροντά μας. Δεν αρκούν τα αναιμικά διαβήματα και οι διπλωματίες τύπου κλαψουρίσματος σε περιόδους αυξημένης εχθρικής παρουσίας στην επικράτειά μας. Υπάρχει ακόμη χρόνος ώστε οι ένοπλες δυνάμεις να δράσουν διασφαλίζοντας τα αυτονόητα πριν να είναι πολύ αργά.
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .