ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Έχει κλειδώσει: Το Ισραήλ σύντομα θα αιφνιδιάσει τον πλανήτη

ΔΙΕΘΝΗ. - 25 Μαρ 2023 - 7:42
Γίνετε μέλος στην ομάδα μας στο Telegram
Η Ουάσιγκτον φοβάται ότι το Ισραήλ θα το αιφνιδιάσει και θα επιτεθεί στο Ιράν.
 
Άξιο σημασίας είναι πως το Ιράν κάνει τα πάντα ώστε να δεχθεί μια Ισραηλινή επίθεση. 
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου φοβούνται ότι «η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση θα αιφνιδιάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα τις παρασύρει σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή», σύμφωνα με τον Ρον Μπεν-Γισάι, στρατιωτικό αναλυτή της εφημερίδας Yedioth Ahronoth, επικαλούμενος αξιωματούχος στο ισραηλινό κατεστημένο ασφαλείας.
Ο Ισραηλινός αναλυτής αποκάλυψε ότι η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, η οποία επιβεβαίωσε ότι οι παρατηρητές της υπηρεσίας είχαν εντοπίσει σωματίδια ουρανίου εμπλουτισμένο σε ποσοστό 83,7% στις εγκαταστάσεις Fordow, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, «προκάλεσε μια μικρή καταιγίδα στις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας».
Ο Κόλιν Καλ είπε σε μια συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ότι το Ιράν είναι ικανό να παράγει αρκετό υλικό για μία πυρηνική βόμβα μέσα στις επόμενες 12 ημέρες.
Ο Ben Yishai είπε ότι οι αξιωματούχοι των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών (Military Intelligence Division και Mossad) δεν πιστεύουν τις δικαιολογίες που έδωσε ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Muhammad Islami, ότι η μικρή ποσότητα ουρανίου που εμπλουτίστηκε η πυρηνική βόμβα προέκυψε από ένα τεχνικό σφάλμα στη διαδικασία εμπλουτισμού.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ιράν σκόπιμα σχεδίαζε να εμπλουτίσει το ουράνιο στο 83,7%, για να πετύχει να προκαλέσει το Ισραήλ και τη Δύση ώστε να έχουν αρκετούς λόγους να του επιτεθούν.
Ο δεύτερος στόχος του Ιραν είναι να στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους, δηλώνοντας ότι η Τεχεράνη δεν θα διστάσει να αυξήσει τον ρυθμό της προέλασής του προς την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων εάν δεν άρει τις σκληρές κυρώσεις που επέβαλε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ή, εάν η Δύση σκέφτεται να της επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λόγω της στρατιωτικής βοήθειας του Ιράν στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πίστευε ότι το Ιράν προσπαθεί να στείλει μηνύματα στην ισραηλινή πλευρά δηλώνοντας ότι «η Τεχεράνη θα επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα για να φτάσει τον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 90% σε ποσότητες που του επιτρέπουν να αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές πριν το Τελ Αβίβ είναι έτοιμο να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στρατιωτικά.
Η αξιολόγηση στο Ισραήλ είναι ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης πρέπει να συντομευθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό και εξήγησε ότι αυτή η εκτίμηση δημιουργήθηκε υπό το φως των φόβων της κοινότητας πληροφοριών στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει στο Ιράν και τι έχει επιτύχει η Τεχεράνη στον τομέα της ανάπτυξης μηχανισμού κατασκευής πυρηνικών όπλων και μπορεί να εκπλήξει τους πάντες από αυτή την άποψη.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο που θα χρειαζόταν οι Ιρανοί μηχανικοί για να αναπτύξουν μια πυρηνική βόμβα σχετίζεται με τον έλεγχο και τη μεγάλη επιτάχυνση που είχε επιτύχει το Ιράν στην τεχνολογία εμπλουτισμού σχάσιμων υλικών, δεδομένου ότι είχε προηγμένες φυγόκεντρες που ήδη λειτουργούσαν στις εγκαταστάσεις Fordow.
Αν δεν επιτεθεί τώρα το Ισραήλ, οι Ισραηλινοί θα ξυπνήσουν ξαφνικά και θα ανακαλύψουν ότι το Ιράν πρόκειται να πραγματοποιήσει δοκιμή πυρηνικής κεφαλής, όπως ακριβώς συνέβη με τη Βόρεια Κορέα. Σε μια τέτοια κατάσταση, το Ισραήλ και οι Αμερικανοί θα αποδεχθούν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να αποδεχτείς την πραγματικότητα και να μάθεις να ζεις κάτω από την πυρηνική σκιά.”
Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι η αυξανόμενη τεχνολογική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν επιτείνει τους φόβους στους ισραηλινούς και αμερικανικούς κύκλους ασφαλείας, υπό το φως των αναφορών για αίτημα της Τεχεράνης προς τη Ρωσία να αποκτήσει το πιο προηγμένο ρωσικό σύστημα αεράμυνας «S400» εξαιρετικά αποτελεσματικό για την αναχαίτιση αεροσκαφών και πυραύλω, που έχει βεληνεκές άνω των 400 χλμ. καθώς και για την απόκτηση μαχητικών «Sukhoi 35.
Η κύρια απειλή από ισραηλινή και αμερικανική σκοπιά είναι η ρωσο-ιρανική συνεργασία που λαμβάνει χώρα ήδη στην ανάπτυξη επιθετικών drones αυτοκτονίας υψηλής ακρίβειας και ίσως επίσης στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων με κεφαλή ελιγμών ή με υπερηχητικούς πυραύλους που είναι δύο πολύ ακριβείς πύραυλοι ικανοί να διαπεράσουν τα Ισραηλινά συστήματα αεράμυνας.
Τι επιδιώκουν να επιτύχουν η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ;
Σύμφωνα με τον Ben Yishai, οι πρόσφατες αμερικανο-ισραηλινές συναντήσεις σε υψηλό στρατιωτικό, επίπεδο ασφαλείας και πολιτικό επιδιώκουν να αναπτύξουν κοινά σχέδια για να αποτρέψουν το Ιράν από τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 90% σε ποσότητα επαρκή για την κατασκευή μίας ή περισσότερων πυρηνικών βομβών, ενώ το Ισραήλ πιστεύει ότι η σοβαρή ισραηλινοαμερικανική στρατιωτική απειλή και οι σκληρές πρόσθετες κυρώσεις θα αποτρέψουν τους Ιρανούς να κινηθούν σε αυτό το πλαίσιο.
Ενώ η αμερικανική πλευρά πιστεύει ότι το Ισραήλ είναι μια «κυρίαρχη χώρα» που μπορεί να ενεργήσει όπως κρίνει σκόπιμο για να αντιμετωπίσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, απαιτεί από το Ισραήλ να συντονιστεί πλήρως και να μοιραστεί η απόφαση επειδή η Ουάσιγκτον «θα αναγκαστεί να συμμετάσχει στον πόλεμο που μπορεί να ξεσπάσει γιατί οι Αμερικανοί στρατιώτες που σταθμεύουν στη Μέση Ανατολή θα κινδυνεύσουν εάν το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν απροσδόκητα.
Σε αυτές τις συναντήσεις, το Τελ Αβίβ επιδιώκει επίσης να ασκήσει πίεση στην Ουάσιγκτον και να απαιτήσει να συνεργαστεί με την ευρωπαϊκή πλευρά μέσω των Ηνωμένων Εθνών, να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στο Ιράν εντός ή εκτός του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να αναγκάσει την Τεχεράνη να μειώσει τη στρατιωτική βοήθεια προς τη Ρωσία.
crime-study.gr

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr