ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Έχουν προχωρήσει πολύ την καταστροφή της συνθήκης του INF

ΔΙΕΘΝΗ. - 22 Ιαν 2019 - 16:45
Loading...

Στρατηγικό Ίδρυμα Πολιτισμού 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσκοπούν στην επίτευξη του στρατηγικού πλεονεκτήματος έναντι της Ρωσίας

Η ημερομηνία της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την εξάλειψη της ενδιάμεσης και μικρής εμβέλειας πυραύλων (INF) είναι 2 Φεβρουαρίου, 2019, είπε η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Andrea Thompson πρόσφατα. Στην Ουάσινγκτον, η υπόθεση παρουσιάζεται σαν η συνθήκη INF να μην τηρείται από τη Ρωσία · Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον πρεσβευτή τους στη Ρωσική

Ομοσπονδία, John Huntsman , έχουν «προχωρήσει αρκετά στη διατήρηση της Συνθήκης .

Το ότι οι Αμερικανοί έχουν προχωρήσει πολύ είναι αλήθεια, αλλά όχι για τη διατήρηση της Συνθήκης, αλλά για να την καταστρέψουν . Οι καθιερωμένοι περιορισμοί (να μην παράγουν, να μην δοκιμάσουν και να μην αναπτύξουν βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους cruise εδάφους μεσαίου βεληνεκούς – 1-5,5 χιλιάδες χιλιόμετρα και λιγότερο – και μικρού βεληνεκούς 0,5-1 χιλ. Χιλιομέτρων) εμπόδιζαν πολύ το Πεντάγωνο να επιτύχει στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας.

Στις 18 Ιανουαρίου, ο Σεργκέι Ryabkov, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας,    εστίασε     για άλλη μια φορά την προσοχή του σε αυτό το θέμα, παρέχοντας τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών και 39 πρεσβειών διαπιστευμένους στη Ρωσία, καθώς και τη μόνιμη Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσική-αμερικανική Συνθήκη INF.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Michael Pompeo, είναι γνωστό ότι έχει εκδώσει τελεσίγραφο στη Ρωσία στις αρχές Δεκεμβρίου 2018 με οδηγίες του Donald Trump: Εάν η Ρωσία δεν εγκαταλείψει την παραβίαση της Συνθήκης εντός 60 ημερών (όπως ανακοίνωσε την ανάπτυξη των Ρωσικών πυραύλων 9Μ729 [SSC-8], το εύρος των οποίων, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, παραβιάζει τη Συνθήκη INF), η Ουάσινγκτον θα θεωρήσει ότι είναι απαλλαγμένη από συμβατικές της υποχρεώσεις

Ο Ryabkov επεσήμανε όχι μόνο το απαράδεκτο των αμερικανικών αξιώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά και το απαράδεκτο της γλώσσας του τελεσίγραφου, με την οποία οι ΗΠΑ προσπαθούν να καλύψουν την δική τους παραβίαση της Συνθήκης και την ενδεχόμενη κατάργηση της.

Η έκθεση της Ρωσίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την παραβίαση της Συνθήκης INF περιλαμβάνει τρεις θέσεις: τη στέγαση στην Ευρώπη εκτοξευτών ABM (MK 41), στους οποίους οι πύραυλοι αναχαίτισης θα μπορούσαν να αντικατασταθούν σε ώρες με πυραύλους Cruise\ «Tomahawk με μια εμβέλεια σχεδόν 2,5 χιλιάδες χιλιόμετρα · τη χρήση πυραύλων στόχων, παρόμοιων χαρακτηριστικών με επίγεια μεσαία εμβέλεια και βραχύτερη εμβέλεια · την παραγωγή και τη χρήση ένοπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο Ryabkov επεσήμανε επίσης στους διπλωμάτες ότι οι Αμερικανοί απέρριψαν τη Ρωσική πρόταση για αμοιβαία διαφάνεια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες. Αυτό είναι που συνήθως αποκαλούν «κουφή, αναίσθητη» θέση. Η Andrea Thompson είπε σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα    ίKommersant  στις 18 Ιανουαρίου: » Η μπάλα είναι τώρα στην πλευρά της Ρωσίας», υποστηρίζοντας ότι μόνο η ρωσική πλευρά θα καθορίσει εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Ερωτηθείς τι μέτρα διαφάνειας επιθυμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη ρωσική πλευρά, η κ. Thompson απάντησε κατηγορηματικά: «οι ίδιοι οι Ρώσοι γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν για να εξαλείψουν τις παραβιάσεις της Συνθήκης: πρέπει να καταστρέψουν τον πύραυλο [τονίζοντας μας. – τους γνωστούς πυραύλους.]. Αυτή είναι η ίδια γλώσσα των τελεσιγράφων – η γλώσσα είναι κατ ‘αρχήν απαράδεκτη.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να συζητήσουν ισχυρισμούς της Ρωσίας για παραβιάσεις της INF από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Andrea Thompson απάντησε με έναν αφοπλιστικό και συνοπτικό τρόπο: «πληρούν όλα τα συστήματα μας πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις μας και σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζουμε τη Συνθήκη INF. Αυτό αναγνωρίζεται επίσης από τους Αμερικανούς εταίρους στο ΝΑΤΟ.

Η αναφορά στους «Αμερικανούς εταίρους στο ΝΑΤΟ» αγγίζει: τελικά τους Ευρωπαίους που διατρέχουν τον κίνδυνο, όχι τις ΗΠΑ: Οι πύραυλοι μέσης και μικρότερης εμβέλειας θα πέσουν στα κεφάλια των Ευρωπαίων αν χρησιμοποιηθούν σε μάχες (η εμβέλεια των πυραύλων αυτών αποκλείει τη χρήση τους στην Αμερική)

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε το ίδιο πράγμα πρόσφατα: «Αν οι Ευρωπαίοι υπουργοί ανησυχούν για την τύχη αυτής της συνθήκης», το είπε , πραγματοποιώντας συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου του ΟΑΣΕ στο Μιλάνο στις 7 Δεκεμβρίου, «θα πρέπει να επηρεάσουν τον σύμμαχό τους στις ΗΠΑ και να τους πείσουν να καθίσουν στο διαπραγματευτικό τραπέζι και να αρχίσουμε να μιλάμε ουσιωδώς και να μην μας κατηγορούν στην άλλη πλευρά του Ωκεανού. «

Οι ΗΠΑ δηλώνουν τις προσπάθειές τους να καταστρέψουν το INF με την ανησυχία τους για τους Ευρωπαίους συμμάχους, , αλλά καθοδηγούνται από την επιθυμία να αποκτήσουν ελεύθερα τα χέρια τους για την ανάπτυξη των δικών τους πυραυλικών συστημάτων. Αυτό έγινε εμφανές όταν οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες πυραύλων Mk41 σε βάσεις στο Deveselu (Ρουμανία) και στο Redzikovo (Πολωνία).
Για να «νομιμοποιήσει» αυτές τις συμπεριφορές, η Ρωσία έχει κατηγορήθηκε για «εγκατάλειψη» του INF.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να ελευθερώσουν τα χέρια τους όχι μόνο στη Δύση, αλλά και στην Ανατολή. Χρειάζονται κρουαζιερόπλοια ή βαλλιστικούς χερσαίους πυραύλους για να αποτρέψουν πιθανές επιθέσεις κατά των συμμάχων τους – της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν από την Κίνα, η οποία δεν περιορίζεται στην παραγωγή τέτοιων πυραύλων. Με την ευκαιρία, όχι μόνο η Κίνα παράγει αυτό το όπλο – τουλάχιστον δώδεκα χώρες το κάνουν. Μόνο η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιοριστεί σε διμερές επίπεδο. Τώρα, οι Αμερικανοί σκέφτηκαν, ότι η διεθνής κατάσταση έχει αλλάξει τόσο πολύ ώστε να έχουν και αυτά τα όπλα.

Κρίνοντας από τη δήλωση του Α. Thompson, οι γέφυρες καίγονται: οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται πλέον για την τύχη του INF. Ωστόσο, από την πλευρά τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ρωσία αντιτίθεται στην καταγγελία της σύμβασης όχι από το φόβο της Αμερικής, αλλά όσον αφορά τη συνθήκη ως έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του διεθνούς συστήματος ασφάλειας. Είναι πολύ απλό : αν η Ουάσιγκτον σπάσει τη Συνθήκη, η ρωσική απάντηση θα είναι επαρκής.

Στις 5 Δεκεμβρίου 2018, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σχολιάζοντας το τελεσίγραφο για τις «60 ημέρες» του Mike Pompeo, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι «η δήλωση του κ. Pompeo ήταν κάπως καθυστερημένη: πρώτον, η Αμερικανική πλευρά δήλωσε ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από την πυραυλική συμφωνία μεσαίου βεληνεκούς και μικρότερης εμβέλειας και στη συνέχεια άρχισε να ψάχνει για τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να το πράξει.”

«Ποια είναι η απάντηση από την πλευρά μας; Απλή: τότε θα το κάνουμε και εμείς », δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Αν και πριν από τις 2 Φεβρουαρίου υπάρχει ακόμη χρόνος για τη διοίκηση των ΗΠΑ να σταθμίσει όλες τις συνέπειες του βήματος που κάνει.

https://www.fondsk.ru/

tokoutsavaki

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter