ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ίδρυμα στρατηγικού πολιτισμού : Το Αμερικανικό Shutdown και οι πιθανές συνέπειές του

ΔΙΕΘΝΗ. - 8 Ιαν 2019 - 21:30
Loading...

Dmitri Sedov
Ένα σκάνδαλο στις ΗΠΑ στο τέλος του 2018 με το «μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης» ή, όπως λέγεται, η προσωρινή παύση της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (shutdown) πέρασε μέσα από τις διακοπές του νέου έτους και συνεχίζει να εξελίσσεται.

Η έννοια αυτής της σύγκρουσης με τους αντιπάλους του Donald Trump είναι ότι η δημοκρατική πλειοψηφία της Βουλής των αντιπροσώπων του Κογκρέσου μπλοκάρει τη χρηματοδότηση της

κατασκευής του τείχους στα σύνορα του Μεξικού που κοστίζει περισσότερο από πέντε και μισό δισεκατομμύρια δολάρια, και ο Πρόεδρος, σε αντίποινα, χρησιμοποίησε τις δυνάμεις του για να σταματήσει τη χρηματοδότηση κάποιων ομοσπονδιακών τμημάτων και οργανισμών. Από τις 22 Δεκεμβρίου 2018, περίπου το 25% των ομοσπονδιακών οργανισμών δεν λαμβάνουν το πλήρες ποσό των χρημάτων. Μεταξύ αυτών είναι το Υπουργείο Εσωτερικής ασφάλειας, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Υπουργείο κατασκευών, Υπουργείο Γεωργίας, Υπουργείο Εμπορίου και το Υπουργείο Οικονομικών.

800.000 υπάλληλοι έχασαν τους μισθούς τους και στάλθηκαν σε ελεύθερες διακοπές. Για τους απλούς Αμερικανούς, αυτό προκαλεί φυσικά δυσαρέσκεια. Υπό την απειλή της ικανότητάς τους να πληρώσουν συνεισφορές για τα δάνεια, να πληρώσουν για την εκπαίδευση των παιδιών, να πληρώσουν για να έχουν υγειονομική περίθαλψη, ακόμη και για να τρώνε κανονικά.

Η Αμερικανική Ένωση εργαζομένων με πιστοποιημένα προσόντα, η οποία αποτελείται από 400.000. Μέλη, μήνυσε την κυβέρνηση του Trump για την παραβίαση του νόμου σχετικά με τα δίκαια πρότυπα εργασίας. Οι αστικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες συντήρησης των εθνικών πάρκων υποχρηματοδοτούνται. Ο καθαρισμός των σκουπιδιών, η συντήρηση των δημόσιων τουαλετών και άλλων υπηρεσιών του δρόμου επιβραδύνεται.

Εάν η μη πληρωμή συνεχίζεται μέχρι τον Φεβρουάριο, θα επηρεάσει την ικανότητα των φτωχών Αμερικανών να λαμβάνουν δωρεάν τρόφιμα. Το αμερικανικό ομοσπονδιακό συμπληρωματικό πρόγραμμα σίτισης (το συμπληρωματικό πρόγραμμα βοήθειας διατροφής, SNAP) διανέμει τα κουπόνια τροφίμων στους φτωχούς ανθρώπους. Περισσότερα από 19.000.000 νοικοκυριά τα λαμβάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. 39.000.000 άνθρωποι τρέφονται με αυτά τα κουπόνια. Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 1.400.000 Βετεράνων που θα υποφέρουν πρώτοι

Κάθε νοικοκυριό λαμβάνει κατά μέσο όρο 245,28 δολάρια ανά μήνα. Ο μηνιαίος προϋπολογισμός του SNAP είναι 4,8 δις. Δολάρια. Το πρόγραμμα έχει ήδη ενταχθεί στην μείωση, το Φεβρουάριο το SNAP έχει μόνο 3 δις. Usd. Ως αποτέλεσμα, η διοίκηση του SNAP θα αναγκαστεί να απορρίψει περίπου το 95% των εργαζομένων. Και αν οι δυνάμεις της Αμερικής και τον Μάρτιο δεν βρουν διέξοδο από το αδιέξοδο, το ομοσπονδιακό πρόγραμμα συμπληρωματικής σίτισης θα διακοπεί.

Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Karen Bass δήλωσε σε συνέντευξή του στο NBC News: «Εάν η μη πληρωμή συνεχίσει,θα έχουμε κυριολεκτικά εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν αρκετά χρήματα για φαγητό ».

Ο τερματισμός της χρηματοδότησης SNAP θα πλήξει και το εμπόριο, καθώς οι αποδέκτες των κουπονιών τροφίμων συνδέονται με ορισμένα καταστήματα και παύουν να είναι πελάτες τους. Ένα άλλο θύμα της λήξης της χρηματοδότησης θα είναι η επιχείρηση παραγωγής προϊόντων παντοπωλείου. Χάνει μια πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος.

Οι πληρωμές για ινδικές επιχορηγήσεις έχουν επίσης διακοπεί. Τα Ομοσπονδιακά χρήματα ήταν το κύριο στοιχείο εισοδήματος για αρκετές φυλές ινδιάνων.

Εντούτοις, ο Donald Trump δηλώνει ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει την πολιτική του μερικού κλεισίματος της κυβέρνησης επ ‘ αόριστον έως ότου λάβει τα κεφάλαια για την κατασκευή του τοίχου. Επιπλέον, ο Trump εξέφρασε την προθυμία του να επιβάλει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία περίπτωση θα είναι σε θέση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για να διαθέσει τα χρήματα για την κατασκευή του τείχους με το Μεξικό χωρίς τη συγκατάθεση του Κογκρέσου. Ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον Πρόεδρο. Για παράδειγμα, όταν ο Πρόεδρος Τρούμαν προσπάθησε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να εθνικοποιήσει τη χαλυβουργία με το πρόσχημα του πολέμου της Κορέας, το ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο Πρόεδρος δεν είχε τέτοιο δικαίωμα.

Η σύγκρουση μεταξύ του Trump και των αντιπάλων του έχει μια ηθική διάσταση. Ο Αμερικανός Πρόεδρος εκπληρώνει την προεκλογική του υπόσχεση για την κατασκευή διαχωριστικού τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, το οποίο θα σταματήσει τη ροή μεταναστών από τη Λατινική Αμερική, κυρίως από το Μεξικό. Αυτό, κατά τη γνώμη του, θα βελτιώσει ριζικά την κοινωνική και εγκληματική κατάσταση στη χώρα, δεν θα επιτρέψει την πλημμύρα στον Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών από ιθαγενείς της Λατινικής Αμερικής. Οι πολέμιοι του Προέδρου θεωρούν έναν τέτοιο τρόπο καταπολέμησης της εισροής μεταναστών απάνθρωπο, διατηρώντας παράλληλα την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Trump ζήτησε για την κατασκευή του τοίχου 5.600.000.000. Δολάρια, η Γερουσία ενέκρινε μόνο 1.300.000.000. Οι προοπτικές της «φιλικής» λύσης της σύγκρουσης δεν είναι ακόμη ορατές.

Εν τω μεταξύ, οι μη πληρωμές στα ομοσπονδιακά ιδρύματα διαρκούν για μια τρίτη εβδομάδα και απειλούν να προκαλέσουν μια σε εθνικό επίπεδο κρίση. Στην εκτίμηση των αιτιών της κατάστασης η Αμερική χωρίζεται. Οι δημοσκοπήσεις του Reuters/IPSOS δείχνουν ότι περίπου 50% του πληθυσμού των ΗΠΑ θεωρεί ένοχη στην κρίση του Προέδρου, και το 32% θεωρεί υπεύθυνη την δημοκρατική πλειοψηφία στην Βουλή των αντιπροσώπων.

Τέλος πάντων, αν το shutdown στην Αμερική θα συνεχιστεί, θα ήταν καιρός να θυμόμαστε τη Ρωσική παροιμία με τους κυπρίνους, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τους λουόμενους αλλά την ίδια στιγμή τους τσιμπάνε

https://www.fondsk.ru

tokoutsavaki

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter