ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Αμερικανική “ασπίδα” έναντι της τουρκικής επιθετικότητας;

ΕΘΝΙΚΑ. - 7 Απρ 2018 - 9:47
Loading...

“Αμερικανική ασπίδα” προστασίας έναντι της διαρκώς κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας; Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία σε ελληνικό έδαφος διευρύνεται διαρκώς τους τελευταίους μήνες και αυτό το γεγονός δεν είναι άσχετο με την στάση της Τουρκίας έναντι της Αθήνας και της Ουάσινγκτον. Η αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ άσχημη φάση κι αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα θέλει και πρέπει να εκμεταλλευθεί.

Την ερχόμενη Πέμπτη 12 Απριλίου, θα γίνει στο ΥΠΕΘΑ ακόμη μία σύσκεψη μεταξύ υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων και Ελλήνων επιτελών. Θέμα η περαιτέρω ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, η οποία ήδη έχει ενισχυθεί.

•Στη Λάρισα έχει αναπτυχθεί το προσωπικό που θα εξυπηρετεί δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper, που μετασταθμεύουν στην Ελλάδα. Τα MQ-9 Reaper είναι μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τεράστιες δυνατότητες. Πάρα πολύ μεγάλη αυτονομία, πάρα πολύ μεγάλη ακτίνα δράσης και μπορούν να κάνουν πολλές αποστολές. Εννοείται ότι μπορούν να φέρουν όπλα και να κάνουν χτυπήματα.Τα δύο MQ-9 της Λάρισας δεν είναι εξοπλισμένα, αλλά θα κάνουν αποστολές εναέριας επιτήρησης. Το που θα τις κάνουν ουδείς μπορεί να το γνωρίζει, αλλά οι υποθέσεις που μπορούν να γίνουν είναι πολλές αν αναλογιστούμε ότι η αυτονομία τους τους επιτρέπει να πετούν μέχρι την Αφρική αλλά και πολύ …βόρεια αν χρειαστεί.
Η επιλογή των Αμερικανών να γίνει μεταστάθμευση τέτοιων οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις σε αμυντικό επίπεδο.
•Οι Αμερικανοί έρχονται να συζητήσουν την μεταστάθμευση κι άλλων ιπτάμενων αεροπορικών μέσων, όπως ιπτάμενων τάνκερ. Μια εκδοχή είναι να γίνει μεταστάθμευση τέτοιων αεροσκαφών στο Άκτιο, αν και οι Αμερικανοί δείχνουν ενδιαφέρον και για τη Λάρισα.
•Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι Αμερικανοί δείχνουν πρόθυμοι να έχουν συστηματική αεροπορική παρουσία σε ελληνικά αεροδρόμια, με συνεχείς μετασταθμεύσεις μαχητικών τους αεροσκαφών.

• Οριστική είναι η απόφαση των ΗΠΑ και για αναβάθμιση της παρουσίας τους στη Σούδα με Ειδικές Δυνάμεις που θα εγκατασταθούν στη βάση.
•Ενδιαφέρον και μάλιστα μεγάλο υπάρχει για χρήση και της 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα, την οποία οι Αμερικανοί “επιθεώρησαν” και κατά τη διάρκεια της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ που έγινε πριν μερικές ημέρες.
•Ναυτική παρουσία οι Αμερικανοί έχουν στην περιοχή χωρίς αυτό να αποκλείει την αναβάθμισή της. Είναι γεγονός ότι επιθεώρησαν στη Σκύρο εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από υποβρύχια. Η αεροπορική βάση της Σκύρου τους είχε απασχολήσει για τη μεταστάθμευση των UAV.

Η αναβαθμισμένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αιγαίο δεν σημαίνει ότι “σβήνει” την τουρκική απειλή. Οπωσδήποτε όμως λειτουργεί αποτρεπτικά για το καθεστώς Ερντογάν.

Παρόλα αυτά η Αθήνα έχει πολλούς λόγους να ανησυχεί για την τουρκική επιθετικότητα η οποία μοιάζει να μην μπορεί να ελεγχθεί ακόμη και από τον αμερικανικό παράγοντα. Η δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο είναι σταθερός στόχος της Άγκυρας και η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος που σε κάθε ευκαιρία κάνει, δεν είναι τυχαία. Αυτή την εβδομάδα το υφυπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε επισήμως ότι τέθηκαν σε επιχειρησιακή δράση τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ANKA! Νέα απειλή, σχετικά αόρατη, αθόρυβη και θανάσιμη. Αυτά τα UAV θα χρησιμοποιούνται από το τουρκικό ναυτικό και αποτελούν ήδη πονοκέφαλο για τις ελληνικές ΕΔ.

Πηγή : militaire.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter