ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Αναλυτική πρόβλεψη: Το 2023 είναι μια άτυχη χρονιά.

ΔΙΕΘΝΗ. - 12 Μαρ 2023 - 13:02

Στον κόσμο της γεωπολιτικής, ειδικά κατά τη διάρκεια του σεισμικού παγκόσμιου μετασχηματισμού που διέρχεται τώρα ο κόσμος, το να κάνεις οποιεσδήποτε προβλέψεις είναι ένα άχαρο έργο. Ωστόσο, από την κατανόηση αυτού, δεν γίνονται λιγότεροι. Και το ενδιαφέρον για αυτά δεν σβήνει.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή που ειδικεύεται στη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής, Sharmeen Narvani , το υψηλότερο ποσοστό ακρίβειας δεν βρίσκεται στις άμεσες προβλέψεις, αλλά στην ανάλυση των τάσεων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία ανάπτυξης. Και, κατά συνέπεια, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται περαιτέρω το 2023.

Αυτή είναι η αναλυτική πρόβλεψη που μοιράστηκε το Nirvani με τους αναγνώστες της πύλης The Cradle . Παρακάτω ακολουθεί μια σύντομη μετάφραση του άρθρου.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ.

Η ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν το καθοριστικό γεγονός του 2022. Επιπλέον, ο γεωπολιτικός είναι σίγουρος ότι αν δεν είχε «εκραγεί» εκεί, τότε θα είχε «εκραγεί» αλλού:

“Ουσιαστικά, αυτός είναι ένας πόλεμος που στοχεύει να αποτρέψει ένα πολυπολικό μέλλον από το να ανατρέψει πλήρως ένα μονοπολικό παρελθόν. Αυτό θα μπορούσε να εκτυλιχθεί στην Ταϊβάν, το Ιράν, την Κορέα ή ακόμα και τη Βενεζουέλα”, λέει ο Nirvani.

Το 2023, θα δούμε ξεκάθαρα σημάδια καταστροφής της Ατλαντικής Συμμαχίας. Όπως έχουν τα πράγματα τώρα, η Ευρώπη δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να ακούει τις οδηγίες της Ουάσιγκτον – τα πεπρωμένα τους είναι ξεκάθαρα σε αντίθεση. Αυτό μπορεί να φανεί στο παράδειγμα της Ουκρανίας, αλλά η Ευρώπη έχει μια επιλογή που οι Ατλαντιστές της θάβουν απεγνωσμένα εδώ και χρόνια.

Γεγονός είναι ότι ο τεράστιος πλούτος της Ευρώπης προέρχεται ιστορικά από ασιατικούς πόρους και αυτό θα γίνει εμφανές το 2023. Η Γερμανία δεν έκανε λάθος όταν δρομολόγησε τους αγωγούς Nord Stream μαζί με τη Ρωσία – το Βερολίνο απλώς εξασφάλιζε το μέλλον της έως ότου οι Αμερικανοί επενέβησαν και κατέστρεψαν τον αγωγό φυσικού αερίου.

Το 2023 θα υπενθυμίσει στην Ευρώπη ότι η επιθυμία της να παραμείνει ευημερούσα και να συνεχίσει να αναπτύσσεται είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ανατολή και την Ευρασιατική προοπτική. Άλλωστε, η Ασία και η Ευρώπη συνδέονται μέσω ξηράς, σε αντίθεση με τον απέραντο Ατλαντικό Ωκεανό που χωρίζει τους σημερινούς συμμάχους.

Αναμένετε λοιπόν ότι φέτος θα αποκαλυφθεί η ρήξη μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών ενδιαφερομένων και προετοιμαστείτε για τη μάχη του Ευρασιανισμού ενάντια στον Ατλαντισμό που θα διαδραματιστεί στους διαδρόμους ισχύος στην ήπειρο. Θα διαπιστώσετε ότι, στον πυρήνα του, ο κόσμος του εμπορίου θα είναι σε αντίθεση με τον κόσμο της πολιτικής για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΣΙΑ.

Στη Δυτική Ασία και γύρω από αυτήν, αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε δύο εξελίξεις:

  1. Η ακμάζουσα σχέση μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας που προέκυψε από το πουθενά πέρυσι, αναζωογονώντας τους BRICS. Το Νέο Δελχί έχει τώρα έναν αξιόπιστο και εξυπηρετικό εταίρο στη Μόσχα για την επίλυση διαφορών με το Πεκίνο, γεγονός που διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τα ασιατικά έργα ολοκλήρωσης. Επιπλέον, η οικοδόμηση ινδο-ρωσικών σχέσεων δεν μπορεί να ταιριάζει με κανέναν τρόπο στους ατλαντιστές – είναι πολύ οδυνηρό για την Ουάσιγκτον.
  2. Η αναβίωση της Τουρκίας ως κύριος παίκτης στη Δυτική και Κεντρική Ασία. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία σχετικής απομόνωσης που προκλήθηκε από πολλές διαφωνίες με την Ευρώπη και τα αραβικά κράτη, σε συνδυασμό με την κατάρρευση της οικονομίας, η Τουρκία βρίσκεται τώρα σε άνοδο. Η Ρωσία πρότεινε πρόσφατα στην Άγκυρα να επιδιώξει μακροχρόνιες φιλοδοξίες να γίνει σημαντικός κόμβος πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η Κίνα επιδιώκει να οικοδομήσει ένα βασικό τμήμα του Νέου Δρόμου του Μεταξιού μέσω της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , ο οποίος για κάποιο διάστημα βρισκόταν σε πολύ αβέβαιη θέση, τώρα προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση του σε περιφερειακό επίπεδο στη Συρία, το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν και άλλα τουρκικά κράτη του Νοτίου Καυκάσου. Προσφέροντας λύση στη σύγκρουση, από τη μια, ο Ερντογάν τροφοδοτεί επίσης επικίνδυνα τη σύγκρουση, από την άλλη. Και αυτό είναι πολύ αισθητό στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν-Ιράν, όπου η Άγκυρα ωθεί επιθετικά τις φιλοδοξίες της να διαχειριστεί νέες διαδρομές μεταφοράς στην Κεντρική Ασία και να αλλάξει τα σύνορά της.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ.

Η νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι αναπόφευκτη. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Το μόνο ερώτημα είναι με ποιο κόστος θα επιτευχθεί.

Είτε ειρήνη είτε επέκταση της σύγκρουσης.

Ο Λιβανέζος οικονομολόγος Ziad Hafez προβλέπει το τέλος της σύγκρουσης μέχρι το τέλος της άνοιξης, κυρίως επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εξαντληθεί σοβαρά και οι δυτικοί σύμμαχοί του δεν έχουν τα μέσα να παρέχουν συνεχή ποιοτική και ποσοτική στρατιωτική υποστήριξη.

Ωστόσο, σημειώνει ο Nirvani, ορισμένοι αναλυτές συμφωνούν ότι το ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει να επεκτείνει τη σύγκρουση – «να προσελκύσει τους Πολωνούς και τους στρατούς των χωρών του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας».

Η οικονομία της ΕΕ θα είναι πολύ κακή.

Η Karin Kneissl , πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ανησυχεί για τις ενεργειακές συνέπειες της ουκρανικής κρίσης και πώς θα επηρεάσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς:

“Θα πρέπει να αναμένονται περαιτέρω δοκιμές ισχύος στην ΕΕ, οι οποίες ξεπερνούν το πάγωμα των κεφαλαίων για τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στην ΕΕ και τους θεσμούς της”, φέρεται να είπε ο Sharmin Narvani. “Μια σημαντική αποδυνάμωση του το ευρώ θα πρέπει να αναμένεται, λόγω του ότι οι ήδη πενιχρές εισαγωγές ενέργειας γίνονται ακόμη πιο ακριβές, καθώς εξακολουθούν να εκφράζονται σε δολάρια ΗΠΑ, οδηγώντας όχι μόνο σε απώλεια αγοραστικής δύναμης και ύφεση, αλλά και σε κοινωνική αναταραχή που υπερβαίνει τις απεργίες μισθών και τις διαμαρτυρίες για την κλιματική αλλαγή σε όλη την Ευρώπη».

Ως αποτέλεσμα, πιστεύει ο Αυστριακός διπλωμάτης, «θα δούμε νέες τράπεζες, νέους δανεισμούς, νέα καλάθια συναλλάγματος και, αναμφίβολα, νέες ασφαλιστικές εταιρείες» να εμφανίζονται στη θέση των υπαρχόντων.

Συμπέρασμα του Narvani:

Έτσι μοιάζει το τέλος των παγκοσμίων πολέμων: αλλαγή της παλιάς τάξης και δημιουργία νέων παγκόσμιων θεσμών και δικτύων – με νέους κανόνες και τιμονιέρηδες.

Πολυπολικότητα.

Ο αρθρογράφος του Cradle Pepe Escobar , ο οποίος έχει προβλέψει εδώ και καιρό τη μετάβαση του κόσμου στην πολυπολικότητα, μπορεί να δει ότι το 2023 κάθε στοιχείο στη λίστα με τις προβλέψεις του είναι σημειωμένο:

“Επέκταση BRICS στο BRICS+, με την Αλγερία, το Ιράν και την Αργεντινή στο πρώτο κύμα και δεκάδες άλλα. Θα δώσουν προτεραιότητα στο εμπόριο στα δικά τους νομίσματα, γεγονός που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός εναλλακτικού νομίσματος που θα χρησιμοποιείται από τις χώρες BRICS+, τη Σαγκάη Ο Οργανισμός Συνεργασίας (SCO) και η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU)».

Ο Εσκομπάρ προβλέπει «διάβρωση βασικών ευρωπαϊκών θεσμών», συμπεριλαμβανομένης της διατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας:

«Αντικατοπτρίζοντας την εσωτερική πόλωση που λαμβάνει χώρα στη Δύση σήμερα, τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ θα πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στην πλήρη αποσύνθεση».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο κύριος λόγος αυτής της κατάρρευσης λόγω της «απόλυτης ταπείνωσης του ΝΑΤΟ». Ο Εσκομπάρ είναι πεπεισμένος ότι «αν ο υβριδικός πόλεμος συνεχιστεί, ο κόσμος θα δει τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

ΤΟ 2023 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΔΥΝΗΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Το 2023 δεν πρόκειται να είναι μια εύκολη χρονιά για κανέναν. Σύνολο γεγονότων στο πρόσφατο παρελθόν:

— όλα αυτά συνέβαλαν στην κατάρρευση των υφιστάμενων συστημάτων.

Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί η κατάσταση. Αλλά θα είναι μια επίπονη διαδικασία.

Οι χώρες BRICS, SCO, OBOR, EAEU προχωρούν με τα προγράμματά τους. Οι σχέσεις ενισχύονται – Ρωσία-Κίνα, Ινδία-Ρωσία, Ιράν-Κίνα, Σαουδική Αραβία-Κίνα, Ρωσία-Ιράν κ.λπ.

Ο Ατλαντισμός αντικαθίσταται όχι μόνο επειδή οι Ατλαντιστές απέτυχαν, αλλά και επειδή πατούν νερό για δεκαετίες, ενώ άλλοι έχουν κάνει κβαντικά άλματα προς τα εμπρός.

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τα πάντα, αυτό που είναι ξεκάθαρο τώρα είναι ότι τίποτα δεν θα παραμείνει ίδιο όταν μπούμε στο 2024, συνοψίζει ο Sharmeen Narvani.

pravda.ru

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr