ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Αναπαύονται στις διαβεβαιώσεις Τσαβούσογλου στην Αθήνα: Γιατί, όμως, μιλάνε για κίνδυνο θερμού επεισοδίου

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ. - 6 Ιούν 2019 - 18:35
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στη Λευκωσία συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 26ης Μάιου, γίνονται αναγνώσεις για τα ποσοστά, ενώ την ίδια ώρα η Άγκυρα δεν σταμάτησε ποτέ τις μεθοδεύσεις της και εδραιώνει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ στους σχεδιασμούς είναι και το Αιγαίο. Είναι προφανές πως τα δύσκολα έπονται καθώς η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ανατρέψει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κι αυτό επιχειρεί να το πετύχει διά της επιβολής τετελεσμένων.

Είναι προφανές πως, ακόμη και στην Αθήνα, κάνουν λόγο πλέον για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου. Σημειώνεται συναφώς ότι ενώ στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας η προτεραιότητα του κ. Κατρούγκαλου ήταν πρωτίστως να εξασφαλίσει πως η Άγκυρα δεν θα στρεφόταν κατά της Αθήνας, ωστόσο στη συνέχεια διαφάνηκε πως το καθεστώς Ερντογάν δεν φαίνεται να τήρησε τις όποιες διαβεβαιώσεις φέρεται να δόθηκαν. Γι’ αυτό και έγιναν οι σχετικές δηλώσεις Κατρούγκαλου για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται, επίσης, ότι δεν έθεσε στην τουρκική πλευρά ως θέμα προτεραιότητας τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά επιχείρησε να εξασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν ανάλογες ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας. Ήταν και είναι μια επιδερμική προσέγγιση, που κινείται μεταξύ άγνοιας για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και ψευδαισθήσεων.

Οι τουρκικές προθέσεις είναι γνωστές και εξαγγέλλονται

Προ ημερών το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού ανήρτησε άρθρο το οποίο περιέγραφε τις τουρκικές μεθοδεύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας παράλληλα το στίγμα των επόμενων βημάτων. Το άρθρο του Ανατολού αναφέρει πως οι μηχανισμοί ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο που προσπαθούν να απομονώσουν την Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικοί.

«Είναι αυτονόητο ότι η Τουρκία είναι στην πραγματικότητα κλειδί για την επιτυχία οποιουδήποτε μέσου συνεργασίας, δεδομένου ότι έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και αυξανόμενη ζήτηση για ενεργειακούς πόρους», σημειώνεται στην ανάλυση.

Περαιτέρω σημειώνεται πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, καθώς και τα δικά της. Ως εκ τούτου, η Τουρκία δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων του Turkish Petroleum εντός των περιοχών άδειας της ‘‘ΤΔΒΚ’’, καθώς και στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, θα συνεχιστούν με σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις». Κοντολογίς, οι σχεδιασμοί της Άγκυρας δεν ανατρέπονται.

Το μήνυμα από την Τουρκία είναι ξεκάθαρο: Είτε θα αποδεχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία τη συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων της με την Τουρκία, είτε η κατοχική δύναμη θα εξασφαλίσει τούτο διά της ισχύος. Η πραγματική πρόθεση της κατοχικής Τουρκίας είναι πως διά της Κύπρου και του φυσικού αερίου θα έχει ρόλο στην περιοχή.

Σε αυτό το σκηνικό τρόμου η Λευκωσία φαίνεται να είναι μόνη. Επενδύει στην Ε.Ε., η οποία φραστικά στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Το εγχείρημα για κυρώσεις κατά της Τουρκίας μέχρι στιγμής δεν αποδίδει. Θα ξεκαθαρίσει, ωστόσο, οριστικά στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στις 17-18 Ιουνίου και της Συνόδου Κορυφής στις 20-21 του ίδιου μήνα. Πολλά εξαρτώνται από τη Γερμανία και τη στάση που θα τηρήσει η καγκελάριος Μέρκελ. Φραστική υποστήριξη παρέχουν και οι Αμερικανοί, αν και η Λευκωσία ζητά περισσότερα από τον «στρατηγικό της εταίρο».

Εκλογικές… ευκαιρίες για τον Ερντογάν

Η περίοδος αυτή ως προς τις ενέργειες της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Το γεγονός ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε εκλογική περίοδο, έστω και σύντομη, δημιουργεί ένα κενό εξουσίας, το οποίο δεν αποκλείεται να το αξιοποιήσει η Άγκυρα. Σε προεκλογική περίοδο, μεγαλύτερης διάρκειας, εισήλθε και το Ισραήλ, που έχει ρόλο στα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

apopseis.com

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΛΛΙΩΡΑ

 

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα.

Loading…