ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ανατροπή στη Μεσόγειο – Τι θα σημαίνει το East Med Act εάν εγκριθεί στις ΗΠΑ

ΕΘΝΙΚΑ. - 27 Ιούν 2019 - 11:21
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε να πάει στο Σώμα το East Med Act. Τι μπορεί να αλλάξει για Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία.

Με μεγάλη πλειοψηφία των παρόντων μελών της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας εγκρίθηκε και θα πάει σε συζήτηση στην ολομέλεια το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως είναι η πλήρης ονομασία του, ή East Med Act όπως αναφέρεται στον Τύπο για συντομία, και το οποίο είχε κατατεθεί τον περασμένο Απρίλιο από τους γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο.

Επικύρωση της σημασίας του άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προσπαθεί να ορίσει την πολιτική των ΗΠΑ την Ανατολική Μεσόγειο. Οι εισηγητές του επιμένουν ότι σήμερα αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ και σε ότι αυτό ορίζει έναν άξονα συνεργασίας για την ασφάλεια στην περιοχή.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την υπενθύμιση της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος της Κύπρου αλλά και τα προβλήματα που έχουν υπάρξει με τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Το νομοσχέδιο επιμένει στην ανάγκη να αναβαθμιστεί η συνεργασία των ΗΠΑ για ζητήματα ασφαλείας με την Δημοκρατία της Κύπρου, ενώ επισημαίνει και την ανάγκη να αποκρουστεί η προσπάθεια ρωσικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την ανάγκη βοήθειας στην Κύπρο ώστε το τραπεζικό της σύστημα να μην χρησιμοποιείται για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Παράλληλα, επιμένει στην ανάγκη να ενεργοποιηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην περίπτωση που επιμείνει στην αγορά των συστοιχιών S400 από τη Ρωσία και ορίζει συγκεκριμένα βήματα σε περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την κατεύθυνση.

Μάλιστα, ειδικά για την Κύπρο το νομοσχέδιο προτείνει τη σύνταξη έκθεσης που εκτός των άλλων να εκτιμά και την ικανότητα της Κύπρου να φιλοξενήσει ένα Κέντρο Ενεργειακών Κρίσεων που θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης και διάσωσης σε περίπτωση ατυχήματος.

Άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Η πιο σημαντική αλλαγή πολιτικής που εισηγείται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι η άρση του σημερινού εμπάργκο για την πώληση όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μέχρι τώρα η αμερικανική νομοθεσία απαγόρευε την πώληση όπλων που θα είχαν τελικό προορισμό την Κύπρο. Το μέτρο αυτό αποσκοπούσε στην αποκλιμάκωση της έντασης στο νησί και στο άνοιγμα δρόμου για την επανένωση του νησιού.

Τώρα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προτείνει να αρθεί ο συγκεκριμένος αποκλεισμός, εάν αυτός που ζητά οπλικά συστήματα ή υπηρεσίες όπως και ο τελικός χρήστης είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, διατηρώντας το εμπάργκο σε ό,τι αφορά το ψευδοκράτος αναφέρει το in.gr

hellas-now.com

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Για τον Άγγελο της Καρδιάς μας.- Θέλω να ζήσω, είμαι γεμάτος ζωή. Η κραυγή απόγνωσης ενός Έλληνα Χριστιανού.

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα.

Loading…