Εκχύλιση λιθίου από αλάτι-RIA Novosti , 1920, 25/02/2023
© Fotolia / Bram
Μόσχα, 25 Φεβρουαρίου — RIA Novosti, Nadezhda Sarapina. Μετά από ένα διάλειμμα 25 ετών, η χώρα αρχίζει την εξόρυξη λιθίου. Αυτό το μέταλλο είναι το κλειδί για την κατασκευή μπαταριών, εξαρτήματα στην πυρηνική βιομηχανία, στο διάστημα και στις μεταφορές. Μια κοινοπραξία της Norilsk Nickel και της Rosatom ασχολήθηκε με την ανάπτυξη του μεγαλύτερου τομέα. Σχετικά με το γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό — στο υλικό του RIA Novosti.
Απόηχοι του παρελθόντος
Η Ρωσία κατέχει την τρίτη θέση στον κόσμο όσον αφορά τα αποθέματα λιθίου. Από το 1941, εξορρίζεται με τη μέθοδο μεταλλεύματος στο κοίτασμα Zavitinsky στην Transbaikalia. Όσον αφορά την παραγωγή, η ΕΣΣΔ ήταν δεύτερη μόνο πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από τη δεκαετία του 1970, χρησιμοποιήθηκε μια φθηνότερη τεχνολογία – η εξαγωγή λιθίου από φυσικές άλμες με αυξημένη συγκέντρωση ορυκτών. Για να γίνει αυτό, το νερό συλλέχθηκε από αλμυρές ορεινές λίμνες σε ειδικές δεξαμενές. Όταν εξατμίστηκε, ελήφθη ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα σπανίων γαιών. Αυτή η τεχνική ήταν κατάλληλη για θερμές χώρες. Οι κύριοι εξαγωγείς ήταν η Αργεντινή, η Χιλή και η Βολιβία και οι τιμές του ανθρακικού λιθίου μειώθηκαν από οκτώ – εννέα χιλιάδες δολάρια στα τρία έως τρεισήμισι χιλιάδες δολάρια ανά τόνο.
Για το λόγο αυτό, το 1997, η Ρωσία περιόρισε την παραγωγή, παρά το γεγονός ότι το πεδίο Zabaikalskoye αναπτύχθηκε μόνο κατά 40%. Έκτοτε, το εργοστάσιο χημικών συμπυκνωμάτων Novosibirsk, το Halmekom και το χημικό και Μεταλλουργικό εργοστάσιο Krasnoyarsk αγοράζουν πρώτες ύλες στο εξωτερικό – στη Λατινική Αμερική και την Κίνα. Το ζήτημα της ανεξάρτητης παραγωγής έχει οξυνθεί μετά το πάγωμα των προμηθειών από την Αργεντινή και τη Χιλή πέρυσι.
Ταυτόχρονα, ορισμένες χώρες — για παράδειγμα, η Αυστραλία — έχουν διατηρήσει τη βιομηχανία. Αυτό τους έφερε τεράστια τεράστια: οι τιμές των μετάλλων αυξήθηκαν πάνω από 80.000 τόνους μέχρι το τέλος του 2022.
Πολικό λίθιο
Το λίθιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ημικατεργασμένων προϊόντων αλουμινίου, ηλεκτρονικών, τεχνολογίας λέιζερ, χρησιμοποιείται στην αεροδιαστημική βιομηχανία, στην πυρηνική ενέργεια. Η ανεξάρτητη εξαγωγή του είναι στρατηγικό καθήκον.
Από φέτος, η κοινοπραξία Rosatom και Norilsk Nickel — Polar Lithium — αναπτύσσει το μεγαλύτερο κοίτασμα στο Kolmozerskoye στην περιοχή Murmansk. Ανακαλύφθηκε το 1947 και διευκρίνισε γεωλογική εξερεύνηση μέχρι το 1960. Αλλά το έργο περιορίστηκε: εκείνα τα χρόνια, η ζήτηση για λίθιο ήταν χαμηλή. Τώρα το μέταλλο έχει μεγάλη ζήτηση λόγω της αύξησης κατά 75% στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, τα τελευταία δύο χρόνια οι τιμές για αυτό ενημερώνουν τα ιστορικά υψηλά. Η τάση θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, προβλέπουν οι αναλυτές.
Έναρξη του εργοστασίου συσσωρευτών ιόντων λιθίου της LLC”Liotech”
Η εισαγωγή μόνο ανθρακικού λιθίου κοστίζει στη Ρωσία τουλάχιστον σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια ρούβλια ετησίως. Σύμφωνα με τον βιομηχανικό εμπειρογνώμονα Leonid Khazanov, η ανάπτυξη του κοιτάσματος Kolmozersk θα εξοικονομήσει σημαντικά κεφάλαια, θα έχει πλήρως την εγχώρια ζήτηση και την ανάπτυξη των εξαγωγών.
«Η Χάρη στο κοινό έργο του Norilsk Nickel και του Rosatom, θα σχηματιστεί μια ενιαία τεχνολογική αλυσίδα — ξεκινώντας από την εξόρυξη των πρώτων υλών και την επεξεργασία του σε συμπύκνωμα και τελειώνοντας με την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου και ηλεκτρικών οχημάτων. μια πραγματική πρόοδο στην παγκόσμια αγορά, καταστρέφοντας την κυριαρχία της Χιλής, της Αυστραλίας, της Κίνας και της Αργεντινής σε αυτήν», τονίζει ο ειδικός.
Ο όγκος παραγωγής θα ανέλθει σε 45 χιλιάδες τόνους ανθρακικού λιθίου και υδροξειδίου ετησίως. Οι εργασίες εξερεύνησης προγραμματίζονται να ολοκληρωθούν σε λίγα χρόνια και να φθάσουν στην ικανότητα σχεδιασμού έως το 2030, σύμφωνα με το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου.
Παράλληλες ενέργειες
Εκτός από την ανάπτυξη λατομείων και την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας, απαιτούνται δρόμοι και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το Norilsk Nickel συζητά ένα σχέδιο υποδομής με τον αυτόχθονο πληθυσμό. Οι διαδρομές δεν πρέπει να περνούν από χώρους λατρείας, ιστορικές ταφές και αγροτικές εκτάσεις — υπάρχουν δύο κρατικές εκμεταλλεύσεις εκτροφής ταράνδων στην περιοχή.
Κάθε βήμα συντονίζεται με τους αυτόχθονες πληθυσμούς που ζουν κοντά», λέει η εταιρεία.
Για τον εντοπισμό σημαντικών θέσεων, η εταιρεία προσελκύει ερευνητές, μελετά αρχεία και διενεργεί συνομιλίες με κατοίκους της περιοχής. «Το περασμένο καλοκαίρι πραγματοποιήσαμε διαβουλεύσεις στα χωριά Lovozero και Krasnoshchelye — είναι σχετικά κοντά στην πιθανή τοποθεσία του κοιτάσματος. Μιλήσαμε με ανθρώπους που ζουν και καλλιεργούν εδώ, ακούσαμε τις απόψεις, τις ανησυχίες και τις συστάσεις τους», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Norilsk Nickel στον οργανισμό. . Η διαδικασία έγκρισης θα ολοκληρωθεί το 2024.
Χωριό Σάμη στην περιοχή Μούρμανσκ
Επιπλέον, η εταιρεία αξιολογεί τον αντίκτυπο της εργασίας στο περιβάλλον. Η κύρια ζημία θα προκληθεί από την ανασκαφή της γης. Η τεχνολογία δεν περιλαμβάνει τοξικές εκπομπές ή απόβλητα. Τα υποπροϊόντα της μονάδας επεξεργασίας συμπυκνωμάτων που είναι γύψοι και αργιλοπυριτικά, παρόμοια με τη λευκή άργιλο. Τα ίδια τα προϊόντα δεν είναι τοξικά. Έτσι, το ανθρακικό λίθιο χρησιμοποιείται στα φαρμακευτικά προϊόντα ως ηρεμιστικό και το υδροξείδιο του λιθίου είναι ένα ασθενές αλκάλιο.
Ο Leonid Khazanov σημειώνει ότι οι διαθέσιμες τεχνολογίες για την επεξεργασία κοιτασμάτων που περιέχουν λίθιο καθιστούν δυνατή τη διασφάλιση ενός κλειστού κύκλου νερού κατά την παραγωγή και την πρόληψη επιβλαβών εκπομπών στην ατμόσφαιρα. Οι στο περιβάλλον θα μειωθούν μόνο στο σχηματισμό λατομείου, καθώς και στη συσσώρευση χωματερών που αποτελούνται από το άστρο και τη χαλαζία. Μπορούν να κατασκευαστούν στη βιομηχανία κεραμικών και για παράδειγμα για την κατασκευή πλακιδίων και θρυμματισμένης πέτρας και για την κατασκευή δρόμων.
https://ria.ru/20230225/litiy-1853523587.html