ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Απίστευτη εκτίναξη 33,1% του αμερικανικού ΑΕΠ – Θρίαμβος της οικονομικής πολιτικής Ν.Τραμπ

ΔΙΕΘΝΗ. - 29 Οκτ 2020 - 20:28
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Και ενώ στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα (που ακολουθεί πιστά τα όσα η ΕΕ θέλει) κινούνται με ρυθμούς ύφεσης της τάξης τουλάχιστον του 10% καθώς έχουν κεντρική πολιτική να κλείσουν τις οικονομίες στις ΗΠΑ του προέδρου Ν.Τραμπ η ανάπτυξη της γίνεται με ρυθμό-ρεκόρ ειδικότερα το τελευταίο τρίμηνο πιστώνοντας στον Αμερικανό πρόεδρο τα εύσημα αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού χωρίς να διαλυθεί η οικονομία.

Έτσι την στιγμή που οι ΗΠΑ καταγράφουν ρεκόρ ανάπτυξης από το 1947(!) στην Ελλάδα έχουμε ρεκόρ αρνητικής μεταβολής της τελευταίας 25ετιας.

Το αμερικανικό ΑΕΠ ανέκαμψε το τρίτο τρίμηνο με έναν ρυθμό 33,1% (με την αναγωγή του σε ετήσια βάση), σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου.

Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό από το 1947 που υπάρχουν σχετικά στοιχεία, ο οποίος ακολούθησε τη μεγαλύτερα ιστορικά πτώση του ΑΕΠ κατά 31,4% στο δεύτερο τρίμηνο.

Η αμερικανική κυβέρνηση διέθεσε περισσότερο από 3 τρισεκ. δολάρια για την άμβλυνση του αντίκτυπου της πανδημίας τροφοδοτώντας τις δαπάνες των καταναλωτών, αν και η πλήρης επαναφορά θα απαιτήσει ακόμα ένα έτος.

Το γεγονός σχολίασε, με πανηγυρική διάθεση(και πως θα μπορούσε να μην το κάνει άλλωστε καθώς οι οδηγίες και το σχέδιο του διασώζουν τις εργασίες) ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, εξαπολύοντας επίθεση και στον Τζο Μπάιντεν.

 

 

Πέντε ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βλέπει την εκπληκτική άνοδο του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή το έλλειμμα της Ευρωζώνης ανήλθε στο 11,6% του ΑΕΠ από 2,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2020 και συνεχίζει την πτωτική τάση (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) που προχωρούν μαζικά σχεδόν σε νέα lockdowns.

Εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη σημειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε στις 22 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Ευρωζώνης ανήλθε στο 11,6% του ΑΕΠ από 2,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Είναι το υψηλότερο που έχει σημειωθεί από την έναρξη της σχετικής χρονολογικής σειράς, ενώ και η αύξηση του ελλείμματος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί. 

Το υψηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του δεύτερου τριμήνου είχαν η Ελλάδα (187,4%), η Ιταλία (149,4%), η Πορτογαλία (126,1%), το Βέλγιο (115,3%), η Γαλλία (114,1%), η Κύπρος (113,2%) και η Ισπανία (110,1%), ενώ το χαμηλότερο είχαν η Εσθονία (18,5%) και το Λουξεμβούργο (23,8%).

Η θέση της Ελλάδας

Ύφεση της τάξεως του 10% στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς και συρρίκνωση του ΑΕΠ περίπου κατά 7% στο 4ο και τελευταίο τρίμηνο περιμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η χρονιά αναμένεται να κλείσει με συνολική ύφεση 8,2%.

Σε αντίθεση με το τι συνέβη στο πρώτο εξάμηνο του έτους, για το 2ο εξάμηνο αναμένεται συρρίκνωση της οικονομίας με ταχύτερο ρυθμό συγκριτικά με τον αντίστοιχο που θα ισχύσει για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνη.

Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση, το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου θα επιστρέψει σε επίπεδα χαμηλότερα των 44 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση (και σε σταθερές τιμές), επίδοση η οποία έχει να σημειωθεί από το μακρινό 1998, όταν η χώρα είχε ακόμη τη δραχμή ως εθνικό νόμισμα.

Διψήφια αρνητική μεταβολή κατά το πιο δυνατό τρίμηνο της χώρας (λόγω τουρισμού) δεν έχει καταγραφεί ποτέ στα τελευταία 25 και πλέον χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι η πανδημία θα σημαδέψει με ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ την ελληνική οικονομία.

pronews.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΛΛΙΩΡΑ

 

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα.

Loading…