ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

“Απαγορευμένο” κινεζικό drone της DJI για την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα;

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. - 21 Σεπ 2018 - 23:00
Loading...

Ένα τετρακόπτερο τύπου Matrice 200 της κινεζικής εταιρείας DJI αποφάσισε να αγοράσει η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), για την κάλυψη των αναγκών της 114ΠΜ στην Τανάγρα. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η αγορά είναι πιλοτική.

Το συγκεκριμένο σύστημα αποκτήθηκε έναντι 19.018,48 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων, του συστήματος ζεύξης και του σταθμού ελέγχου. Στο ποσό αυτό προστίθεται το ποσό των 1.800 ευρώ που αφορά την εκπαίδευση έξι

ατόμων για τον χειρισμό του. Έτσι, το συνολικό τελικό ποσό την αγοράς του συστήματος και της εκπαίδευσης των στελεχών της ΠΑ φτάνει τα 20.818,48 ευρώ. Έως εδώ όλα είναι καλά.

Όμως πριν από ένα χρόνο η ελληνική ιστοσελίδα allaboutdrones, δημοσίευσε μεταφρασμένη στα ελληνικά μια επίσημη ανακοίνωση του Αμερικανικού Στρατού για τα αεροχήματα-τετρακόπτερα της κινεζικής εταιρείας DJI.

Σύμφωνα με την ελληνική ιστοσελίδα, η οποία επικαλείται την ανακοίνωση του Αμερικανικού Στρατού που δημοσίευσε η αμερικανική ιστοσελίδα suasnews, «Με επείγουσα εσωτερική επιστολή του ο Αμερικανικός Στρατός καλεί σε άμεση παύση χρήσης των drones της DJI. Λόγω των αυξανόμενων κενών ψηφιακής ασφάλειας που σχετίζονται με τα προϊόντα της DJI, καλείται ο Αμερικανικός Στρατός να παύσει τη χρήση όλων των προϊόντων της DJI. […]

»Σταματήστε κάθε χρήση, απεγκαταστήστε όλες τις εφαρμογές της DJI, αφαιρέστε όλες τις μπαταρίες και τα μέσα αποθήκευσης από τις συσκευές και ασφαλίστε τον εξοπλισμό. Πέρα από τα drones που χρησιμοποιούνται από το στράτευμα, η ανακοίνωση συμπεριλαμβάνει και υπολογιστές πτήσης, κάμερες, μπαταρίες, μονάδες GPS, σταθμούς ελέγχου χειρός και οποιαδήποτε συσκευή που έχει εγκατεστημένο software της DJI

Η κινεζική εταιρεία DJI από την πλευρά της δήλωσε:

«Είμαστε έκπληκτοι και απογοητευμένοι που διαβάζουμε αναφορές του Αμερικανικού Στρατού για την αναίτια απαγόρευση των drones της DJI, καθώς δε μας συμβουλεύτηκαν πριν από αυτή την απόφαση. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε απευθείας με οποιονδήποτε οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Στρατού, που μπορεί να έχει ανησυχίες για τη διαχείρισή μας σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Θα επικοινωνήσουμε με τον Αμερικανικό Στρατό για να επιβεβαιώσουμε την επιστολή και για να καταλάβουμε τι εννοούν ακριβώς όταν λένε “κενά ασφαλείας”.»

Μπορεί το συγκεκριμένο ζήτημα να εξελίχτηκε πριν από ένα χρόνο, όμως δεν είναι γνωστό εάν η ΠΑ έχει ενημερωθεί για αυτό το θέμα από τους Αμερικανούς ή από την κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία, όπως οι κανόνες σωστού επαγγελματισμού θα υπαγόρευαν.

Εάν η ΠΑ δεν έχει ενημερωθεί για αυτό το ζήτημα μήπως θα έπρεπε να λάβει τις αναγκαίες εξηγήσεις από την κινεζική εταιρεία καθότι η 114ΠΜ είναι μια από τις πλέον σημαντικές αεροπορικές βάσεις της ΠΑ, του ελληνικού συστήματος αεράμυνας και αποτροπής. Αλλά ακόμη και εάν έχουν δοθεί από την κινεζική εταιρεία οι απαραίτητες εξηγήσεις, υπάρχει κάποιος τρόπος που θα διασφαλίζει διαχρονικά την ΠΑ από την πιθανή μελλοντική εμφάνιση προβλημάτων όπως αυτά που ανέφερε το σημείωμα του Αμερικανικού Στρατού που παρατίθεται παρακάτω.

 

defence-point.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter