ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Απλά, «αναποτελεσματικός»

ΑΠΟΨΕΙΣ. ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΘΑΛΕΙΑ ΧΟΥΝΤΑ. - 21 Νοέ 2015 - 19:16
Loading...

Της Θάλειας Χούντα

Την εβδομάδα που μας πέρασε, όλη χώρα ασχολήθηκε με την μετακίνηση του αστυνομικού Σταύρου Σταυρόπουλου από την θέση του διευθυντή στις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. Υπήρξε πληθώρα δημοσιευμάτων, αναφορές στον ηλεκτρονικό τύπο, ακόμη και η Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής ανάλωσε περισσή ώρα για το θέμα αυτό. 

Λόγω δε της αναφοράς στο πρόσωπό μου αλλά και όλων όσων μου έχουν συμβεί, θεωρώ, ότι έχω άποψη για όσα γνωρίζω και όσα μέχρις στιγμή έχουν αποδειχτεί, όχι από διηγήσεις άλλων, αλλά από προσωπική εμπειρία.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να επισημανθεί η πληθώρα και η ένταση των δημοσιευμάτων «υπερασπίσεως» του ως άνω αστυνομικού. Αναδρομές στην διαδρομή του στην Ασφάλεια, αναδρομές στις τακτικές του και αναφορά στο ¨δόγμα¨ του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Κάποιοι δημοσιογράφοι έκαναν, λες και κάποιο οικείο πρόσωπό τους έπαθε κάτι, λες και είχαν … ιερή υποχρέωση να υπερβάλλουν εαυτούς στο ποιος θα γράψει περισσότερο σφοδρά εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου για την απόφαση μετακίνησης, λες και θα χάσουν οι ίδιοι κάτι σημαντικό.

Η απλή αλήθεια όμως είναι αυτή, που πουθενά δεν αναφέρθηκε, ότι δηλ. πρόκειται απλώς για μία μετάθεση αστυνομικού, όπως χιλιάδες άλλες μεταθέσεις έχουν γίνει και θα γίνουν. Γιατί για όσους αστυνομικούς μετατέθηκαν δυσμενώς ή όχι, δεν έγινε όλη αυτή η αναταραχή; Γιατί για όσους αποστρατεύτηκαν δικαίως ή αδίκως δεν έγινε αυτή η φασαρία;

Η αιτιολογία δε της μετακίνησης υπήρξε ρητή από τον Υπουργό δηλ. ο αστυνομικός αυτός υπήρξε «αναποτελεσματικός» στην συγκεκριμένη υπηρεσία. Παρέθεσε μάλιστα και αριθμούς υποθέσεων, σε σύγκριση με το παρελθόν της υπηρεσίας αυτής και τους προηγούμενους διοικητές, για τους οποίους αριθμούς, σε κανένα δημοσίευμα δεν έγινε η παραμικρή αναφορά, για να διαψευστούν.

Έπειτα, έγινε προσπάθεια ταύτισης της μετακίνησης αυτής σε συνδυασμό με την υπόθεση των παρανομούντων αστυνομικών με αλλοδαπούς. Η υπόθεση αυτή εδώ και καιρό είναι στην Εισαγγελία Διαφθοράς και ήδη έχουν περάσει από τον Ανακριτή οι πρώτοι κατηγορούμενοι. Ό,τι είχε να κάνει η υπηρεσία των εσωτερικών υποθέσεων, το έκανε και εάν απαιτηθούν συμπληρωματικές προανακριτικές ενέργειες, θα γίνουν, από τον οποιονδήποτε αστυνομικό, αφού δεν διατηρούσε κανένα αποκλειστικό προνόμιο γνώσεων η μέσων ο συγκεκριμένος μετακινούμενος. Η όλη παρουσίαση δημιούργησε την εντύπωση, περί «κουκουλώματος» ή «ανεπάρκειας» των λοιπών αστυνομικών, κάτι που είναι βέβαιο, ότι δεν ισχύει. Εξ’ άλλου το έγγραφο της μετακίνησης προηγείται των δηλώσεων του Γ. Πανούση κατά τέσσερεις ημέρες και δεν υπάρχει κάποιος να πιστεύει, ότι ο πρώην και ο νυν Υπουργοί … συνεννοήθηκαν για κάτι.

Επίσης, σχετικά με την αναφορά στο ¨δόγμα¨ του μετακινούμενου «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», στην πράξη αυτό σημαίνει και ότι δεν εφαρμόζω τους κανόνες της Δικονομίας ή όποιων άλλων νόμων προβλέπονται. Κοινώς, ο νομοθέτης έχει θεσπίσει συγκεκριμένους κανόνες δικαίου, που διέπουν την προανακριτική ή ανακριτική διαδικασία και οι οποίοι είναι υποχρεωτικό να εφαρμόζονται και από τους αστυνομικούς. Κοινώς, επίσης, ο μετακινούμενος αστυνομικός, θα μπορούσε κάποιος να πει, ότι δεν ενδιαφερόταν για το τι θα κάνει αλλά για το αποτέλεσμα που θα έφερνε. Έχει σκεφτεί όμως, ότι μπορεί και κάποιος αθώος να έχει πέσει θύμα του ¨δόγματός¨ του, κάτι που ο νόμος σε καμία περίπτωση δεν θέλει;

Όσον αφορά την υπόθεσή μου, επειδή είναι στα χέρια της Ανακρίτριας, δεν μπορώ την συγκεκριμένη χρονική στιγμή να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, αφού εγώ δεν εφαρμόζω άλλο ¨δόγμα¨ εκτός του προβλεπόμενου από το νόμο. Η αναφορά στην Επιτροπή της Βουλής, απλώς επιβεβαιώνει ότι το θέμα υπάρχει και θα αποσαφηνιστεί επισήμως με τις δικαστικές αποφάσεις, αφού πρώτα δοθούν όλα τα στοιχεία και η κάθε πλευρά θα κληθεί, να δικαιολογήσει τον ρόλο της και τις ενέργειές της ή τις επιλεκτικές ενέργειές της. Σε κάθε περίπτωση, έχω την ¨τιμή¨ να ομιλώ, αφού, ενδεικτικά, δεν γνώριζα, ότι επί δέκα μήνες η Ασφάλεια παρακολουθούσε τα τηλέφωνά μου και της οικογενείας μου και τελικά δεν αποδείχθηκε τίποτα. Αντιθέτως, τώρα πρέπει με την σειρά της η Ασφάλεια να αποδείξει, τι άλλο έκανε για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Αξιοσημείωτο είναι, ότι κάθε φορά που η πειθαρχική διαδικασία που υπάρχει έγγιζε συγκεκριμένα πρόσωπα, εμένα μου συνέβαινε κάτι σοβαρό εις βάρος μου. Σε λίγο, τα νοσοκομεία της Αθήνας θα με ανακηρύξουν επίτιμο μέλος τους …

Ως προς την αιτιολογία του Υπουργού ότι η μετακίνηση έγινε, γιατί ο συγκεκριμένος αστυνομικός ήταν «αναποτελεσματικός», το ερώτημα είναι, αν «αναποτελεσματικός» είσαι ή έγινες επιλεκτικά. Υπάρχει εξ’ άλλου και η άλλη οπτική του θέματος, ότι τόση φασαρία για μία απλή μετακίνηση δεν δικαιολογείται, αν κάτι άλλο δεν κρύβεται από πίσω. Γιατί ας αναμένουμε την δημοσιοποίηση των υποθέσεων, για τις οποίες δεν έγιναν ενέργειες, ως έπρεπε να γίνουν και αφού τις μάθουμε, θα συζητήσουμε εκ νέου.

dialogoi

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter