ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

«Αποκάλυψη»: Οι σαμποτέρ που ανατίναξαν τους αγωγούς Nord Stream ήταν Ουκρανοί – Πώς «στήθηκε» η μυστική επιχείρηση

ΔΙΕΘΝΗ. - 8 Μαρ 2023 - 5:49

Οι Γερμανοί ερευνητές έχουν ταυτοποιήσει το σκάφος από το οποίο πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις στο Nord Stream

Mια σημαντική «ανακάλυψη» έκαναν οι γερμανικές ανακριτικές αρχές σε ό,τι αφορά την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
Όπως επισημαίνεται, «μετά από έρευνα, κατέστη δυνατό να αποκαλυφθεί, σε μεγάλο βαθμό, πώς και πότε προετοιμάστηκε η επίθεση.
Και τα ίχνη οδηγούν στην Ουκρανία…
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν βρει ακόμη στοιχεία για το ποιος διέταξε την καταστροφή.
Αλλάς ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
Τη νύχτα της 26ης Σεπτεμβρίου 2022, τρία από τα τέσσερα σκέλη των αγωγών Nord Stream 1 και 2 στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας καταστράφηκαν.
Οι Γερμανοί ανακριτές κατάφεραν να αξιοποιήσουν πληροφορίες και να ταυτοποιήσουν το σκάφος που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για τη μυστική επιχείρηση καταστροφής των αγωγών.
Λέγεται ότι πρόκειται για γιοτ που νοικιάστηκε από εταιρεία με έδρα την Πολωνία, ιδιοκτησίας δύο Ουκρανών.
Η μυστική επιχείρηση ήρθε εις πέρας από ομάδα έξι ατόμων.
Λέγεται ότι ήταν πέντε άνδρες και μία γυναίκα.
Αντίστοιχα, η ομάδα αποτελούνταν από έναν καπετάνιο, δύο δύτες, δύο βοηθούς καταδύσεων και έναν γιατρό, οι οποίοι μετέφεραν τα εκρηκτικά στους τόπους του εγκλήματος και τα τοποθέτησαν.
Η εθνικότητα των δραστών είναι προφανώς ασαφής.
Οι σαμποτέρ χρησιμοποίησαν πλαστά διαβατήρια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, για την ενοικίαση του σκάφους.
Σύμφωνα με την έρευνα, απέπλευσαν από το Ρόστοκ στις 6 Σεπτεμβρίου 2022.
Ο εξοπλισμός για τη μυστική επιχείρηση είχε προηγουμένως μεταφερθεί στο λιμάνι με φορτηγό, όπως λέγεται.
Το σκάφος εντοπίστηκε την επόμενη μέρα στο Wieck (Darß) και αργότερα στο νησί Christiansø της Δανίας, βορειοανατολικά του Bornholm.
Στη συνέχεια, η θαλαμηγός επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη σε άψογη κατάσταση.
Βρέθηκαν όμως ίχνη εκρηκτικών στο τραπέζι στην καμπίνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια δυτική μυστική υπηρεσία φέρεται να έστειλε μια πληροφορία στις ευρωπαϊκές συνεργαζόμενες υπηρεσίες το φθινόπωρο, δηλαδή λίγο μετά την καταστροφή, σύμφωνα με την οποία ένας Ουκρανός καταδρομέας ευθύνεται για την καταστροφή.
Μετά από αυτό, λέγεται ότι υπήρξαν ενδείξεις ότι μια φιλοουκρανική ομάδα θα μπορούσε να έχει διαπράξει την ανατίναξη.
Οι αρχές ασφαλείας στη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ συμμετείχαν στην έρευνα για την καταστροφή των αγωγών.
Στη Γερμανία, υπεύθυνος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος έχει αναθέσει τη διερεύνηση των περιστατικών τόσο στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματικής Αστυνομίας όσο και στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία.
Ακόμα κι αν τα ίχνη οδηγούν στην Ουκρανία, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καταφέρει να βρουν ποιος στρατολόγησε την ύποπτη ομάδα.
Σύμφωνα με κύκλους, δεν αποκλείεται για επιχείρησης «ψευδούς σήμανσης» (false flag).
Αυτό σημαίνει ότι τα ίχνη θα μπορούσαν επίσης να έχουν τοποθετηθεί εσκεμμένα ώστε να δείχνουν την Ουκρανία ως τον ένοχη.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν βρει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ένα τέτοιο σενάριο».
1δφγδ.JPG
Τι ανέφεραν νωρίτερα οι New York Times…

Δημοσίευμα – βόμβα των New York Times: Φιλοουκρανική ομάδα έκανε το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 

Νέες πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους αμερικανοί αξιωματούχοι υποδηλώνουν ότι μια φιλοουκρανική ομάδα πραγματοποίησε την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream πέρυσι, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.
Κατά την εφημερίδα, αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τον προσδιορισμό της ευθύνης για τη συγκεκριμένη επίθεση δολιοφθοράς που έχει μπερδέψει τους ερευνητές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν αποδείξεις ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ή άλλοι ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας ενεπλάκησαν στην επιχείρηση ή ότι οι δράστες ενήργησαν υπό τις οδηγίες οποιουδήποτε Ουκρανού κυβερνητικού αξιωματούχου.
Η ιδιαιτέρως θρασεία επίθεση στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που συνδέουν τη Ρωσία με τη Δυτική Ευρώπη, τροφοδότησε διάφορα σενάρια σχετικά με το ποιος οργάνωσε και εκτέλεσε τη συγκεκριμένη επίθεση δολιοφθοράς, από τη Μόσχα και το Κίεβο ως το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον, αλλά παρέμεινε για καιρό άλυτο μυστήριο.

Οι υποψίες για τους δράστες

Κατά την πιο λογική εκδοχή που έχουν υποστηρίξει αρκετές πηγές, οι πλέον ύποπτοι ως δράστες της δολιοφθοράς σε βάρος των αγωγών ήταν η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της.
Ουκρανία και ΗΠΑ αντιτάχθηκαν στη δημιουργία των αγωγών εδώ και χρόνια, θεωρώντας τους ως απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας, επειδή θα επέτρεπε στη Ρωσία να πουλάει φυσικό αέριο πιο εύκολα στην Ευρώπη, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση είχε φτάσει να απειλήσει τη Γερμανία με κυρώσεις αν έδινε πιστοποιήση στον αγωγό Nord Stream 2.

Η επιβεβαίωση του Hersh

Αργότερα, στις 8 Φεβρουαρίου 2023, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός δημοσιογράφος ερευνητής Seymour Hersh, επικαλούμενος πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, έγραψε σε άρθρο που δημοσίευσε στο blog του και αναπαρήγαγαν οι Times, ότι την επιχείρηση δολιοφθοράς σε βάρος των αγωγών Nord Stream οργάνωσαν οι ίδιες οι ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δημοσίευμα του Hersh, δύτες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, υπό την κάλυψη της άσκησης Baltops, τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς κάτω από τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 τον Ιούνιο 2022, οι οποίοι ενεργοποιήθηκαν τρεις μήνες αργότερα από Νορβηγούς σαμποτέρ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για την επιχείρηση ελήφθη προσωπικά από τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden μετά από εννέα μήνες συζητήσεων με αξιωματούχους της κυβέρνησης που ασχολούνται με την εθνική ασφάλεια: τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan, τον υπουργό Εξωτερικών Anthony Blinken και την υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Victoria Nuland και άλλους.
Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Πεντάγωνο ωστόσο έσπευσαν να διαψεύσουν το δημοσίευμα του Hersh, ενώ η Ρωσία ζήτησε εξηγήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι οι δυτικές χώρες, συγκεκριμένα, η Δανία, η Γερμανία και η Σουηδία εμπόδισαν τη Μόσχα να συμμετέχει στην έρευνα για τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream.

Η υψηλή ασάφεια του δημοσιεύματος των ΝΥΤ εγείρει καχυποψία

Το δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν πάρα πολλά πράγματα για τους δράστες και τις σχέσεις τους, με βάση τις πληροφορίες όμως που συγκέντρωσαν πρόσφατα θεωρούν ότι είναι αντίπαλοι του Προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin.
Αρνούνται να διευκρινίσουν ωστόσο κάθε τι άλλο για τα μέλη της ομάδας ή για το ποιος διεύθυνε ή πλήρωσε για την επιχείρηση.
Επίσης κατά τους NYT, αρνούνται να αποκαλύψουν τη φύση των πληροφοριών τους, τον τρόπο απόκτησής τους ή οποιαδήποτε λεπτομέρεια σχετικά με την ισχύ των αποδεικτικών στοιχείων που έχουν για τους ισχυρισμούς τους.
Διευκρινίζουν ακόμη ότι δεν έχουν ασφαλή συμπεράσματα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιχείρηση να διεξήχθη με τη συνδρομή ενός κράτους, δηλαδή είτε της Ουκρανίας, είτε των μυστικών υπηρεσιών της.
Η υψηλή ασάφεια των πληροφοριών που έδωσαν πάντως στους NYT οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι και αποτυπώθηκε στο δημοσίευμα δημιουργεί ισχυρή καχυποψία καθώς το συγκεκριμένο ρεπορτάζ μοιάζει σχεδόν «στημένο» από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, για να ενισχύσει την πειστικότητα της διάψευσης των αμερικανικών αρχών ότι η ανατίναξη των αγωγών Nord Stream ήταν δουλειά των ΗΠΑ και να θολώσει τα νερά.

Κίεβο: Δεν έχουμε ανάμειξη – Μόσχα: Θέλουνε διεθνή έρευνα

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι το δημοσίευμα των NYT προκάλεσε την άμεση αντίδραση τόσο της Ουκρανίας που έσπευσε να διαψεύσει ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream, όσο και της Ρωσίας που επανέφερε το αίτημα για διεθνή έρευνα σχετικά με τους υπεύθυνους της έκρηξης, αυτή τη φορά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, Mikhailo Pontolyak δήλωσε συγκεκριμένο ότι το το Κίεβο δεν έχει «καμία απολύτως ανάμειξη» στις επιθέσεις του περασμένου έτους στους αγωγούς Nord Stream και ότι δεν έχει και καθόλου πληροφορίες για το τι συνέβη.
Από την πλευρά της Ρωσίας, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ Dmitry Polianski δήλωσε ότι το δημοσίευμα των New York Times «αποδεικνύει μόνο ότι η πρωτοβουλία μας για την έναρξη μιας διεθνούς έρευνας υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είναι απολύτως επίκαιρη», ενώ μιλώντας στο Reuters, διευκρίνισε ότι η Ρωσία θα αιτηθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι τα τέλη Μαρτίου για ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα ζητά από τον Γενικό Γραμματέα Antonio Guterres να ξεκινήσει μια τέτοια έρευνα.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, τέλος, σχολιάζοντας από τη Μόσχα είπε ότι το δημοσίευμα των NYT για το ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις που έγιναν πέρυσι στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, υπογραμμίζει την ανάγκη να απαντηθούν τα ερωτήματα της Μόσχας για το τί συνέβη.
«Αυτοί που ευθύνονται για τις διαρροές στα μέσα ενημέρωσης θέλουν να εκτρέψουν την προσοχή του κόσμου και να αποφύγουν μια σωστή έρευνα», πρόσθεσε η Maria Zakharova.

www.bankingnews.gr

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr