ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Αποκλειστικό-Η Άγκυρα ”στοχοποιεί” και το Καστελόριζο: ”Στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία το νησί, Έλληνες πάρτε το στρατό σας από εκεί”!-Χάρτης

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ. - 30 Σεπ 2022 - 21:04

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Συνέχεια προκλήσεων από την Τουρκία. Πριν δύο ημέρες όπως αναφέραμε, οι Τούρκοι στοχοποίησαν την Λέσβο και τη Σάμο. Χθες είχε σειρά η Σαμοθράκη!

Σήμερα το Καστελόριζο.

Τι αναφέραμε χθες για την Λέσβο

Τι αναφέραμε για την Σάμο

Τι αναφέραμε για τη Σαμοθράκη

Η νέα εξέλιξη:

”Η στρατιωτική συσσώρευση της Ελλάδας στα νησιά κάτω από τη μύτη της Τουρκίας προκαλεί κριτική. Κάθε νησί έχει τη δική του στρατηγική σημασία. Στη σειρά άρθρων «3 νησιά σε 3 ερωτήσεις», μετά τη Λέσβο και τη Σάμο, μιλάμε για το νησί του Καστελόριζου και τη σημασία του για την Τουρκία.

Πρόσφατα εντοπίστηκε από τουρκικά UAV ότι η Ελλάδα είχε στείλει συνολικά 41 τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα στα νησιά Σάμο και Λέσβο στις τουρκικές ακτές. Ενώ αυτή η κίνηση αξιολογήθηκε ως ανοιχτή ελληνική πρόκληση στο Αιγαίο, η επίσκεψη της Ελληνίδας Προέδρου Κατερίνας Σακελαροπουλού στο Καστελόριζο, απέναντι από το Κας χαρακτηρίστηκε επίσης ως προσπάθεια της Ελλάδας να αυξήσει την ένταση στην περιοχή. Διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα έκανε στρατιωτική συσσώρευση στο Καστελόριζο το 2020 και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε σε αυτή την κατάσταση.

Το Καστελόριζο βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα μακριά από την τουρκική ηπειρωτική χώρα. Το νησί απέχει 125 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου (νησί) και 570 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Το νησί, το οποίο βρισκόταν υπό Οθωμανική κυριαρχία τον 16ο αιώνα, καταλήφθηκε από την Ιταλία μαζί με τα Δωδεκάνησα κατά τον πόλεμο της Τρίπολης το 1912.

Δείτε χάρτη:

Ο αντιστράτηγος απόστρατος Δρ. Erdoğan Karakuş λέει ότι αν και το Καστελόριζο είναι ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι τόσο σημαντικό λόγω του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Λέγοντας ότι σύμφωνα με χάρτη που ετοίμασε το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης στην Ισπανία, η Τουρκία έλαβε μερίδιο 4% στη Μεσόγειο και 16% για την Ελλάδα, ο Karakuş τονίζει ότι αυτός ο χάρτης είναι απαράδεκτος. Ο Karakus συνεχίζει τα λόγια του ως εξής:

«Το Καστελόριζο έχει έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων αλλά δεν έχει υφαλοκρηπίδα.».

Ο Λέκτορας Τμήματος Διεθνών Σχέσεων Αναπλ, Δρ Altuğ Günal αναφέρει ότι αρχικά από τη δεκαετία του 1960, η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά. Όσον αφορά τον οπλισμό του νησιού ο Günal είπε: «Αν και το θέμα έχει προκαλέσει προβλήματα με σκαμπανεβάσματα όλα αυτά τα χρόνια, όταν παρουσιάστηκαν στο ΜΜΕ, το θέμα του Καστελόριζου δεν έγινε πλήρως κατανοητό, δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη»

Ο Γκιουνάλ τονίζει επίσης ότι οι επισκέψεις ανώτατων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου της Ελληνίδας Προέδρου, στο νησί, η επιθεώρηση στρατιωτικών μονάδων και η ανάδυση άκρως στρατιωτικοποιημένων εικόνων κατά τις επισκέψεις αυτές θεωρούνται σοβαρές προκλήσεις από την Τουρκία.

Ο Δρ Altuğ Günal λέει ότι βλέπει τον οπλισμό των ελληνικών νησιών δίπλα στην Τουρκία ως παράνομο και μια μεγάλη απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. «Ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο δόθηκε σε αυτά τα νησιά καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης ήταν η αντιμετώπιση των νόμιμων ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια», λέει ο Γκιουνάλ.”

directus.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr