Οι κύνες της ενημέρωσης άφρισαν όσο βλέπουν ότι η Λεπέν είναι κοντά στη νίκη, όχι του πρώτου γύρου, αλλά του δεύτερου. Ο Βρετανός αναλυτής Γκάβιν Μόρτικερ, έγραφε ότι η Λεπέν όσο και αν την κτυπούν τα μέσα ενημέρωσης αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πολιτικές προσωπικότητες.
Ενώ η Atlas Intelligence εταιρεία δημοσκοπήσεων και ερευνών με έδρα το Σάο Πάλο καταγράφει νίκη της Λεπέν, στο δεύτερο γύρο. 50,5% Λε Πέν και 49,5% Μακρόν. Χρόνια τώρα όποιος στη Γαλλία εξέφραζε άποψη όχι υπέρ της Λε Πέν, αλλά κάποια μη ταπεινωτική άποψη για εκείνη και το κόμμα της, αυτόματα έμπαινε στο κάδρο των φίλων του κόμματος και ας είχε άλλες πολιτικές θέσεις. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει καμιά κατανόηση των πραγμάτων έξω από την τρομοκρατία του συστήματος που επιβάλλει τους κανόνες.
Αλεν Φινκλκρό, Μισέλ Ονφρέ, ακόμη και τον Εμμάνουελ Τοντ που ήταν πολύ κοντά στον Μελανσόν, όταν έλεγε το 2017 «οι δυνάμεις πίσω από τον Μακρόν, που είναι υπέρ του ευρώ, υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της Γερμανίας, αποτελούν μεγάλη απειλή για τη δημοκρατία», αλλά ακόμη και τον Ζακ Σαπίρ, όταν κάλεσε τους Γάλλους σε τηλεοπτική συνέντευξη του να βγουν από το «σεχταρισμό» και τις «απαγορεύσεις» για το κόμμα της Λε Πέν, όλους τους είχαν εντάξει στους φίλους της Λε Πέν.
Ο Bertrand Dutheil de La Rochère, πρώην μέλος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και μετέπειτα υποψήφιος με την Λε Πέν αλλά και ο Φλοριάν Φιλιπό κατάλαβαν ότι το κόμμα πρέπει να «αποδαιμονοποιηθεί» (Dédiabolisation) και να πάρει αποστάσεις από ακραίες απόψεις. Σχεδίασαν μέτσι ένα νέο πολιτικό πρόγραμμα επάνω σε νέους ορίζοντες που να απομακρύνονται από παλιές θέσεις του πατέρα της Μαρίν, Ζαν Μαρί Λεπέν.
Ο Μακρόν απεναντίας δημιούργησε ότι και ο Μητσοτάκης ανοικτά μέτωπα με την κοινωνία. τα «Κίτρινα Γιλέκα» έφθειραν τον Μακρόν και μαζί με την αδιαλλαξία του, την εγωπάθεια του, κάποιες φορές και τους διαπληκτισμούς του με γάλλους πολίτες, αλλά και η χυδαία εξύβριση κατά των ανεμβολίαστων, παράλληλα με το γεγονός ότι δημιούργησε μια Γαλλία διαιρεμένη με μικροαστικές τάξεις που βρίσκονται σε δυσκολία αναφορικά με τον βιοπορισμό τους και στη γιγάντωση της γαλλικής ελίτ τάξης, όλα αυτά τον κατέστησαν αντιδημοφιλή. Απεναντίας η Λεπέν είναι έτοιμη σε όλα και όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο France Info: «Νομίζω ότι είμαι πιο έτοιμη από ποτέ. Εδώ και πέντε χρόνια συνεργάζομαι τακτικά με επαγγελματίες, με συνταγματολόγους, με ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, δικαστές, αστυνομικούς, δικηγόρους διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών και με τους απλούς πολίτες.»
Η νίκη της Μαρίν Λε Πεν, μπορεί να δείξει ότι οι εξόριστες δυνάμεις από τη συμβολική κίνηση του πολιτικού, ενδεχομένως να βρουν την ευκαιρία να ξαναμπούν στην αναπαραγωγή και στην επιστροφή του πολιτικού εγχειρήματος που δεν θα αποτελεί τη σκιά της πολιτικής λειτουργίας όπως γινόταν σήμερα με τον προσομοιωμένο μέλλον, αλλά να ευθυγραμμιστούν με τη συμμετοχή των πολιτών. Το στοίχημα σήμερα στην πολιτική είναι να βρούμε που τελειώνει η συμμετοχή και που η υπερβολή της συμμετοχής.
Απόστολος Αποστόλου. Καθηγητής πολιτικής και κοινωνικής φιλοσοφίας.