ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Απόστολος Αποστόλου : Η ΝΔ κάτω από το σύνδρομο της ήττας

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ. ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. - 28 Μαρ 2022 - 20:06

Είναι γνωστό ότι η ΝΔ με την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μεταλλαχτεί, εντάσσεται πλέον σε ένα νέο κοινωνικό πολιτικό πλαίσιο που κινείται μεταξύ νέο-φιλελευθερισμού και υπερ-συγκεντροποιημένου κρατικού ελέγχου. 

Η επίτευξη των στόχων της πολιτικής διαχείρισης  περνά μέσα από την υποβάθμιση και την παραβίαση των συνταγματικών αρχών  με πρόθεση να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι δημοκρατικές κατακτήσεις των πολλών. 

Αναρωτιέσαι με την εφαρμοσμένη πολιτική του κ. Μητσοτάκη αν υπάρχει ακροατήριο να τον παρακολουθήσει πέραν των  κομματανθρώπων.  

Η πολιτική του, αποτελεί μια πολιτική των ανοιχτών μετώπων και της αδιαλλαξίας.  

 Άνοιξε μέτωπο με τους εμβολιοσκεπτικιστές και  επέβαλλε πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως  για τους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών (μητσοτακική πρωτοπορία παγκοσμίως) θέτοντας παράλληλα σε αναστολή 7.000 υγειονομικούς με προοπτική να οδηγηθούν σε  απόλυση και έβαλε σε τροχιά την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. (Και εδώ πρωτοτυπία παγκόσμια της μητσοτράκειας τιμωρητικότητας). Ακόμη και με τα κριτήρια  που έθεσε της κατάργησης του υγειονομικού πιστοποιητικού εφάρμοσε τη μέθοδο ακορντεόν, που σημαίνει ότι θα υπάρχει σχετική χαλάρωση μόνο κατά την περίοδο που τουρισμού. Έτσι και αλλιώς ο κ. Μητσοτάκης έχει ενσταλάξει στη συνείδηση  του ότι η Ελλάδα είναι η χώρα των γκαρσονιών, θα ανοίγει μόνο κατά τους θερινούς μήνες και μετά θα μπαίνει  σε αναστολή ή σε κατάψυξη.    

Κατέγραψε τη μεγαλύτερη αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας με το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας, ξεπεράσαμε το Μπέργκαμο. Λειτούργησε αποτυχημένα όταν διαχειρίστηκε η κυβέρνηση του τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 αλλά επίσης έδειξε  πλήρη ανικανότητα στις χιονοπτώσεις τον Ιανουάριο του 2022.  

Η κυβέρνηση της ΝΔ, κρίθηκε ότι πάσχει από διαχειριστική αποσύνθεση από εντυπωσιακή αδιαφορία και έλλειψη συντονισμού σε κρίσιμες και αιφνίδιες καταστάσεις.  

Η απούσα επιστημονικοποίηση της πολιτικής διαχείρισης της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ορατή. Ακόμη και η επίκληση ενός δήθεν  νέο-φιλελευθερισμού αποτελεί θυμική ευχή κάποιων ώστε να δείξουν ότι η ΝΔ διαθέτει ένα τεχνοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης.   

Η πολιτική όμως που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης αν ερμηνευτεί με τις συνιστώσες της ψυχαναλυτικής πρακτικής ενέχει μια δομή ψυχαναγκαστικής νεύρωσης με τα εξής χαρακτηριστικά: 

Ι) Μείωση των εννοιών της δημοκρατικής έκφρασης σε στερεοτυπίες και διαπλαστικές εξαρτήσεις από τα νέα ευαγγέλια της ανασύστασης του κόσμου (Μεγάλη Επανεκκίνηση).  

Όπως:  Αποσταθεροποίηση των κριτηρίων της νομιμοποίησης.  

Αποψίλωση των προϋποθέσεων της κοινωνικής συναίνεσης.  

Συμφυρμό του δικαίου με την εξουσία και απο-πραγμάτωση των συνταγματικών θεσμών. 

 Όλα πλέον υποκαθίστανται από ανασυστημένους μηχανισμούς που υπακούουν στην αποφασιστική συγκόλληση της Μεγάλης Επανεκκίνησης. 

ΙΙ) Χρησιμοποίηση επαναλήψεων: Όπως ανάπτυξη, επενδύσεις, σταθερότητα, που  λειτουργούν ως πολιτικές επιλογές με εξαρτήσεις από αυτοτελή συμφέροντα ολιγαρχικών τάξεων με τη μορφή γραμματίου εξόφλησης.   

ΙΙΙ) Αποστροφή από  την επιστημονική πολιτική σκέψη, από κατακτημένους κοινωνικούς συλλογισμούς συνθετικής και αναλυτικής προοπτικής. 

 Την ίδια ανικανότητα αναπαρήγαγε και στην πρόσφατη κρίση με τον πόλεμο της Ουκρανίας. Παρέδωσε όπλα στους Ουκρανούς για συνέχιση του πολέμου και δεν  υπερασπίστηκε πρωτοβουλίες που θα διευκόλυναν τις ευκαιρίες για ειρήνη. Θα μπορούσε να προωθήσει ως διπλωματική λύση τη συμφωνία Μινσκ ως πρόταση διεξόδου από την κρίση. Αν’ αυτού  έστειλε όπλα. Και είναι πιθανό αν δεν εξέφραζαν ενστάσεις αξιωματικοί του στρατού, ακόμη και το αμυντικό σύστημα των  S-300 να κατέληγε στην Ουκρανία. Έτσι η Ελλάδα κατετάγη σε εχθρική δύναμη απέναντι από τη Ρωσία αδυνατίζοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της αναφορικά με εκείνη της Τουρκίας.  

Ακόμη και όταν ο Γάλλος πρόεδρος πήρε την πρωτοβουλία της επιχειρηματικής εκκένωσης της Μαριούπολης και ζήτησε τη συμμετοχή της Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να είχε  κινηθεί πολύ νωρίτερα. Έπρεπε μέρες πριν να είχε ενδιαφερθεί δεδομένου ότι υπάρχουν στην Μαριούπολη 150.00 Έλληνες, όπως πρέπει να ενδιαφερθεί και για τους Έλληνες στην Οδησσό, στο Χάρκοβο, και το Λβόφ, στο Κέρτς, στη Ζαμπορίζια και αλλού.  

Γενικευμένα προβλήματα όμως υπάρχουν και στην οικονομία. Από τον Σεπτέμβρη του 2021 η οικονομία εισήλθε στον ίλιγγο της λιτότητας που δεν υπάρχουν περιθώρια για ανάκαμψη. Η αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομία μετά και από τις κλιμακούμενες εξελίξεις του πολέμου φαίνεται να επιταχύνουν τις δυσκολίες της χώρας και να φθάνουμε σε αδιέξοδα που θα φανούν σε λίγο. 

Αν προς το παρόν τα αυξημένα τιμολόγια ρεύματος διαλύουν το 25% των συνταξιούχων με αποδοχές 400 ευρώ και όχι μόνο αυτούς, αλλά και τους συνταξιούχους των 700 ευρώ, καθώς  τους και μικρομεσαίους εργαζομένους με αποδοχές 800 ευρώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πλήξουν όλη τη μεσαία τάξη.   

Σε λίγο μάλιστα με την επισιτιστική κρίση όπου τα τρόφιμα και δυσεύρετα θα είναι και πανάκριβα θα τροφοδοτηθούν εξελίξεις που θα ανατρέψουν όλους τους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη. 

Και αυτό θα συμβεί γιατί δεν θα μπορέσει  να εφαρμόσει εκείνο το πλάνο της ισοπεδωμένης κοινωνίας βάζοντας κοινωνικές ομάδες σε αντιπαράθεση. Όπως εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι, φιλορώσοι – αντιρώσοι,  ή άλλους κοινωνικούς αυτοματισμούς στο περιθώριο του «ναρκισσισμού των μικρών διαφορών» καθώς θα έλεγε ο Φρόϋντ, γιατί πλέον όλοι θα πληγούν με τον πιο ακραίο τρόπο.  

Ο κ. Μητσοτάκης είναι αδύνατον να βρει ακροατήριο να μιλήσει στις επερχόμενες εκλογές. Και αυτό γιατί οι πολίτες έχουν καταλάβει  ότι ο λόγος του είναι λόγος απαγόρευσης όπου το «κύριο σημαίνον του», είναι  το σημαίνον της κατήχησης,  είναι ο λόγος του Αφέντη (Λακάν). 

Η πολιτική της ΝΔ, αποτελεί ένα μίγμα από νευρωσικές πολιτικές, από υστερικές ταυτίσεις (όπου δοκιμάζονται αποτίσεις φόρου τιμής σε κάθε παγκοσμιοποιημένο παράγγελμα) και από ακραίους ναρκισσισμούς.    

Κυβερνητικοί υπουργοί πέραν του πρωθυπουργού (πλήρως αυτοκαθοριζόμενοι όπως θα έλεγε ο Φρόϋντ) διαμορφωμένοι  από  ναρκισσιστικές  πραγματώσεις του προσωπικού οράματος τους (ο ναρκισσιστής διαφοροποιείται από τον εγωιστή στο γεγονός ότι ο πρώτος σύμφωνα με τον Φρόϋντ, δεν ενδιαφέρεται για τον άλλον, αλλά για την επιδίωξη του δικού του οράματος) συμπληρώνουν τον πυρήνα και τις λειτουργίες στο διάκοσμο του ναρκισσισμού με συμπεριφορές όπως:  

Ι) Υποτίμηση αντιπάλων 

ΙΙ) Υπερεκτίμηση δυνατοτήτων 

ΙΙΙ) Μετατόπιση ευθυνών 

Δηλώσεις υπουργών σαν εκείνες που υποστηρίζουν: «Οι Έλληνες δεν κρυώνουν, απλά δε βάζουν πετρέλαιο και βενζίνη για ψυχολογικούς λόγους» ή άλλες όπως: «Δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Ούτε θα πάρουν αναδρομικά χρήματα ούτε θα αναγνωριστεί η περίοδος αναστολής ως συντάξιμος χρόνος» εκφράζουν απολύτως το ναρκισσιστικό σύμπλεγμα που εκδηλώνεται ως  κυνισμός. 

Και το ερώτημα ποιο ακροατήριο ψάχνει ο κ. Μητσοτάκης; Αναζητά πολίτες με τις ίδιες ομολογημένες προθέσεις; Και αν ναι, που  θα τους αναζητήσει; Μόνο κάποιοι ευεργετημένοι οπαδοί του υπάρχουν. Η πλειοψηφία του έχει γυρίσει την πλάτη. 

Απόστολος Αποστόλου. Καθηγητής πολιτικής κοινωνικής  φιλοσοφίας. 

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr