• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Τετάρτη, 22 Ιουλίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Από τις Κατακόμβες στους κλιματιζόμενους Ιερούς Ναούς… του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

2 έτη ago
in ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Πόσο μου άρεσε από μικρό παιδί στην Εκκλησία τα καλοκαίρια ! Να βρίσκομαι στον Ναό τα δροσερά καλοκαιριάτικα πρωινά και όλες οι πόρτες και τα παράθυρα του Ναού ανοικτά. Δυστυχώς στην εποχή μας χάθηκε κι αυτό. Πηγαίνεις 7 το πρωί στον Ιερό Ναό να εκκλησιαστείς και είτε μικρός είναι ο Ναός είτε μεγάλος τα πάντα είναι κλειστά. Ο λόγος ; Ο Ναός έχει κλιματισμό.

Νομίζω ότι αυτό ακριβώς ονομάζεται εκκοσμίκευση της Εκκλησίας. Μη τυχόν και ταλαιπωρηθούμε λίγο οι πιστοί, μη ζεσταθούμε λίγο, μη κρυώσουμε λίγο, μη πονέσουμε λίγο, μη κλάψουμε λίγο, μη … Πέστε μου ποιος από εμάς δουλεύει τον κλιματισμό στο σπίτι του 7 με 10 το πρωί ; Δε λέω, στις παρακλήσεις της Παναγίας την περίοδο του δεκαπενταύγουστου που γίνονται τα απογεύματα και υπάρχει μέσα στους Ναούς αφόρητη ζέστη ας δουλεύουν τον κλιματισμό. Μα 7 με 10 το πρωί που υπάρχει έξω τόσο όμορφη δροσιά ; Πάντως εγώ στέκομαι έξω από τον Ναό επειδή μέσα είναι χειρότερα.

Σήμερα της αγίας Μακρίνας που εκκλησιάστηκα σ’ ένα μικρό Ναό στεκόμουν έξω και κάποιες γυναίκες έβγαιναν έξω ξεφυσώντας : «Ουφ, έλεγαν, μέσα έχει πολλή ζέστη, ο κλιματισμός δεν κάμνει τίποτα». Γιατί, ποιος θα εκτιμήσει αν ο κλιματισμός πετυχαίνει τον σκοπό του ; Μήπως περιμένατε κάποιος από τον Ναό να ρωτήσει τους πιστούς αν είναι ευχαριστημένοι με τον κλιματισμό ; Δυστυχώς, με λύπη μου το λέω, στους Ιερούς Ναούς από δημοκρατία είμαστε χάλια.

Δεν είναι όμως σωστό. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι Κλήρος και Λαός. Δεν είναι μόνο Κλήρος. Ο Λαός όμως δεν ερωτάται ποτέ και για τίποτα. Ότι θέλουν κάμνουν οι Ιερείς με τους επιτρόπους. Από την αρχή της όμως η Εκκλησία είχε πολύ δημοκρατικές διαδικασίες. Οι Απόστολοι μαζί με όλους τους πιστούς έπαιρναν τις αποφάσεις.

Ξέρετε το 666 ο αριθμός του Αντίχριστου, πως γράφεται με την ελληνική αρίθμηση ; ΧΞΣ. Δηλαδή ανάμεσα στα γράμματα ΧΣ που δηλώνουν το όνομα του Χριστού μπαίνει το διαλυτικό γράμμα Ξ. Κάποιοι πατέρες το διαβάζουν «Χριστός Ξένος Σταυρού». Δηλαδή όταν ζούμε έναν χριστιανισμό χωρίς καμιά ταλαιπωρία, στην πραγματικότητα ζούμε όπως θέλει ο Αντίχριστος.

Τι σχέση έχουμε οι σημερινοί πιστοί με τους πιστούς των πρώτων αιώνων, οι οποίοι ήταν υπό διωγμό από την ρωμαϊκή αυτοκρατορία ; Όταν τύχει να διαβάζω κατά την ακολουθία του Όρθρου στην Εκκλησία το Συναξάρι της ημέρας, δηλαδή τους αγίους που γιορτάζουν, συχνά μου περνάει η σκέψη : «μήπως είμαστε τρελοί που είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί ;». Ο ένας άγιος σταυρωθείς τελειούται, ο άλλος ραβδισθείς, ο άλλος μαστιγωθείς, ο άλλος από τσιμπήματα μελισσών, ο άλλος παραχώθηκε σε βόθρο, ο άλλος αποκεφαλίστηκε, ο άλλος κάηκε, ο άλλος … Μούρχεται να σηκωθώ και να φύγω από την Εκκλησία τρέχοντας.

Στις Κατακόμβες να εκκλησιάζονται αυτοί στα βάθη της γης, στην επιφάνεια της γης εμείς σε κλιματιζόμενους Ιερούς Ναούς. Με τον φόβο αυτοί, με την άνεση εμείς, ρισκάροντας την ζωή τους αυτοί, μη ανεχόμενοι ούτε την πρωινή ζέστη εμείς.

Φοβάμαι ότι για πολλούς από εμάς, τους σημερινούς πιστούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ισχύουν τα λόγια του Χριστού : «῾Υμεῖς ἐστε τὸ ἅλας τῆς γῆς· ἐὰν δὲ τὸ ἅλας μωρανθῇ, ἐν τίνι ἁλισθήσεται; εἰς οὐδὲν ἰσχύει ἔτι εἰ μὴ βληθῆναι ἔξω καὶ καταπατεῖσθαι ὑπὸ τῶν ἀνθρώπων» (Ματθ.5,13).

Καταλάβατε λοιπόν γιατί δεν πείθουμε κανέναν ότι είναι όμορφο να είσαι Ορθόδοξος Χριστιανός ; Επειδή στην πραγματικότητα ούτε εμείς είμαστε, και δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ότι για το μόνο που αξίζουμε είναι να μας πετάξουν στον δρόμο σαν το άχρηστο αλάτι.

Χαράλαμπος Παπαδόπουλος

Tags: slide4
Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Γ.Μ: Πάρε τον χρόνο σου……
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Γ.Μ: Πάρε τον χρόνο σου……

by admin
1 ημέρα ago
Νικητές…. Γιάννης Φρύδας
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Νικητές…. Γιάννης Φρύδας

by admin
1 ημέρα ago
Γ.Μ: Αυτό που δεν αξίζω….
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Γ.Μ: Αυτό που δεν αξίζω….

by admin
3 ημέρες ago
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΠΟ ΙΘΑΚΗ: ΤΕΡΑΣΤΙΑ   Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:  ‘’ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ –  ΣΤ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΠΟ ΙΘΑΚΗ: ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: ‘’ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΣΤ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.

by admin
4 ημέρες ago
Next Post
Στην Καλιφόρνια η «πρωτοφανής μετακίνηση γης» περίπου ενός μέτρου την εβδομάδα σπάει τις γραμμές φυσικού αερίου, ραγίζει τους δρόμους και προκαλεί τη βύθιση σπιτιών

Στην Καλιφόρνια η «πρωτοφανής μετακίνηση γης» περίπου ενός μέτρου την εβδομάδα σπάει τις γραμμές φυσικού αερίου, ραγίζει τους δρόμους και προκαλεί τη βύθιση σπιτιών

Η «προφητεία» του Φώτη Κόντογλου που πραγματοποιείται στις μέρες μας!

Η «προφητεία» του Φώτη Κόντογλου που πραγματοποιείται στις μέρες μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr