• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΚΥΠΡΟΣ

ΑΡΘΡΟ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ: Η κρυφή ατζέντα Αβέρωφ/Ζορλού/Βρετανών που έκρυψαν από τους Κυπρίους -1959-1960

3 μήνες ago
in ΚΥΠΡΟΣ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Δεκαετίες αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ακόμα και η αρχική προσφορά Μακαρίου/Γρίβα κάλυπτε και ξεπερνούσε τις βρετανικές στρατιωτικές ανάγκες. Τους έφτανε και το 22% του εδάφους που πήραν.

Σε συνέχεια των δύο προηγούμενων άρθρων μου για το θέμα των βρετανικών μη κυρίαρχων στρατιωτικών Βάσεων (Ακρωτηρίου και Δεκέλειας), στη «Σημερινή», 15.3.2026 και 29.3.2026 (οι σύνδεσμοι στο τέλος), επανέρχομαι για ορισμένα παραλειπόμενα, εφόσον άνοιξε πλέον το θέμα για συζήτηση και διαπραγμάτευση…

Παραθέτω απόσπασμα από την ομιλία μου στην Αδελφότητα Λονδίνου στις 31.1.2014, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το «Μέτωπο Κυπρίων Φοιτητών ΗΒ». Ομιλητές, ο Δρ Κλέαρχος Α. Κυριακίδης (τότε λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Hertfordshire) και η γράφουσα, με θέμα «Βρετανικές Βάσεις και Βρετανική Διπλωματία 1914-2014».

« Ελευθερία» Λονδίνου, σελ. 6, 6.2.2014 http://www.eleftheria.co.uk/pdf/922016122214ELEFTHERIA06022014.pdf

Εκ προοιμίου να πω ότι, παρόλα τα λάθη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου πριν από και μετά την Ανεξαρτησία, σύμφωνα με τα βρετανικά έγγραφα, στο θέμα των Βάσεων προσπάθησε όσο μπορούσε, έχοντας υπόψη ότι τόσο η Αθήνα όσο και κάποιοι πέριξ του, Ε/κ και Τ/κ , δούλευαν υπέρ των Βρετανών αντί υπέρ της δικής των πατρίδας. Τις διαπραγματεύσεις των εκκρεμών θεμάτων καλύψαμε με το βιβλίο μας «Η Κύπρος στο Σφυρί», που εκδώσαμε στο Λονδίνο το 1991 με τον συνάδελφο Ανδρέα Παπακωνσταντίνου (το 2014 παρέμενε η μοναδική βιβλιογραφία για τις διαπραγματεύσεις των εκκρεμών θεμάτων – απευθείας από τα μόλις τότε αποδεσμευμένα βρετανικά έγγραφα – που απέρρεαν από τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου πριν από την Ανεξαρτησία).

Η Βρετανία κατ’ αρχήν και έχοντας εξασφαλίσει από τους Υπ. Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας (Ευάγγελο Αβέρωφ και Φατίν Ζορλού) στις συνομιλίες του Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 1959 ότι όλες της οι στρατηγικές ανάγκες θα εξασφαλίζονταν, αλλά τις λεπτομέρειες θα τις διαπραγματεύονταν οι Κύπριοι, ξεκίνησε αρχές του 1960 με την απαίτηση για 170 τετραγωνικά μίλια. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος υποστήριζε 80 ως γενναιόδωρη προσφορά. Αρχικά συμφωνούσε με τον Στρατηγό Γρίβα Διγενή ότι 36-40 τ. μίλια ήταν αρκετά. Δεκαετίες αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ακόμα και η αρχική προσφορά Μακαρίου/Γρίβα κάλυπτε και ξεπερνούσε τις βρετανικές στρατιωτικές ανάγκες. Τους έφτανε και το 22% του εδάφους που πήραν.

Οι Βρετανοί από τα 170 τετραγωνικά μίλια κατέβηκαν στα 120, 115, 105,100 και τελικά στα 99, με την τάχατες συμβιβαστική πρόταση Δρος Κουτσιούκ. Όμως, από τις αρχές του 1960 έβρισκαν ότι θα μπορούσαν να δεχθούν τα 100 τετραγωνικά μίλια, φοβόντουσαν για αναταραχές και επαναστάσεις από τους Κυπρίους σε περίπτωση αδιεξόδου, σχεδίαζαν την απομάκρυνση των Βρετανών κατοίκων στην περιοχή των Βάσεων σε τέτοια περίπτωση, αλλά το κυριότερο: είχαν ετοιμάσει σχέδια –έγγραφο 8.3.1960- για… πλήρη αποχώρηση από την Κύπρο σε περίπτωση ναυαγίου των διαπραγματεύσεων, το οποίο τόνιζε:

«Ο Υπουργός Άμυνας μελετά διάφορες πιθανότητες σε περίπτωση που οι Κύπριοι αρνηθούν το μίνιμουμ των απαιτήσεών μας για κυρίαρχες Βάσεις και ζήτησε τη συμβουλή των Αρχηγών των Επιτελείων α) για πλήρη αποχώρηση από την Κύπρο, β) να κρατήσουμε μόνο το Ακρωτήρι/Επισκοπή ως κυρίαρχη περιοχή και γ) εναλλακτικές λύσεις για στάθμευση των χερσαίων και αεροπορικών μας δυνάμεων στη Μεσόγειο σε περίπτωση που αποτύχουν τόσο η μία όσο και η δεύτερη επιλογή».

(“The Minister of Defence is considering possible courses of action in the event of Cypriot refusal to accept the minimum British requirements for Sovereign Areas. He has asked the Chief of Staff for advice on the military implications of: α) Complete withdrawal from Cyprus β) Retaining only the Akrotiri/Episkopi sovereign area c) Alternative deployment for United Kingdom land and air forces in the Mediterranean area in the circumstances of either (a) or (b) above…”).

Σε άλλη δε μελέτη του Γρ. Αποικιών, ημερ. 27 Νοεμβρίου 1959, γινόταν εισήγηση ότι ήταν καλύτερα αν αποσκοπούσαν σε μια διευθέτηση ενοικιαγοράς για 30 χρόνια, που θα βοηθούσε μάλιστα στην καλυτέρευση της ατμόσφαιρας μετά την Ανεξαρτησία.

Τον Απρίλιο του 1960 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είπε στον Δρα Φαζίλ Κουτσιούκ (τον Τουρκοκύπριο Αντιπρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας) ότι 80 μίλια ήταν αρκετά. Αν οι Βρετανοί δεν συμβιβάζονταν, τότε θα έπρεπε να τους πουν να τα μαζέψουν και να φύγουν, εφόσον Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι θα ανακήρυτταν μαζί τη Δημοκρατία.

Ο Δρ Κουτσιούκ διαχώρισε τη θέση του (όπως θα την διαχώριζε και η Αθήνα) και δούλεψε, σε συνεργασία με τον Γλ. Κληρίδη, τον Βρετανό Υφυπουργό Αποικιών Julian Amery και τον Κυβερνήτη Sir Hugh Foot, ούτως ώστε ο Αρχιεπίσκοπος τελικά να δεχθεί να κλείσει το θέμα στα 99 τετραγωνικά μίλια. Συμφωνία επιτεύχθηκε επί όλων των θεμάτων την 1η Ιουλίου 1960.

Εκχώρηση

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Ευάγγελος Αβέρωφ είχε συμφωνήσει ιδιωτικά με τον Τούρκο συνάδελφό του Φατίν Ζορλού και τους Βρετανούς, στη διάσκεψη του Λονδίνου το 1959, ότι «οι βρετανικές κυρίαρχες Βάσεις δεν θα πρέπει να απαλλοτριωθούν δίχως τη συγκατάθεση όλων των μερών της Συνθήκης». Και, σύμφωνα με τους Βρετανούς, εκείνη η συμφωνία βρισκόταν μονάχα στον μυστικό τυπωμένο τόμο, ο οποίος δεν ήταν στην κατοχή ούτε της ελληνικής ούτε της τουρκικής κυβέρνησης ή των Κυπρίων. Στην ουσία, η συμφωνία προέβλεπε βέτο της Ελλάδας σε περίπτωση μεταβίβασης των Βάσεων στην Τουρκία αλλά, χειρότερα, βέτο της Τουρκίας σε περίπτωση μεταβίβασης των Βάσεων στην ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία. Η ακύρωση της τελευταίας επιλογής ήταν ακριβώς ο στόχος του Μακαρίου, αν κάποτε οι Βρετανοί αποφάσιζαν να φύγουν από την Κύπρο.

Τον Ιούνιο του 1960, δε, ο Αβέρωφ διαμήνυσε στους Άγγλους μέσω του Εργατικού μεσάζοντος, Άγγλου βουλευτού Francis Noel-Baker, ότι αν το Λονδίνο ανελάμβανε να επιστρέψει τις Βάσεις στη Δημοκρατία, τότε ο ίδιος δεν θα είχε αντιρρήσεις να έδιδαν υπόσχεση στους Τούρκους ότι δεν θα το έκαναν δίχως και τη δική τους συγκατάθεση, νοουμένου ότι η υπόσχεση θα διδόταν μυστικά και δίχως δημοσιοποίηση!

Με το επίτευγμα Μακαρίου, όμως, με την ανταλλαγή επιστολών που ενσωματώθηκαν ως το APPENDIX P του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο οποίο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε πλήρη συμφωνία στα όσα γράφτηκαν στις επιστολές, εξουδετερώθηκαν οι μυστικές (και παράνομες) συνεννοήσεις Αβέρωφ/Ζορλού/Βρετανών εις βάρος των Ελλήνων Κυπρίων…

Τα δύο πρόσφατα προηγούμενα άρθρα μου για το θέμα, εδώ –

https://simerini.sigmalive.com/article/2026/3/15/for-the-record-ta-apoikiaka-kataloipa-kai-ta-prosphata-gegonota/

https://simerini.sigmalive.com/article/2026/3/29/e-kale-thelese-ton-kuprion-einai-pou-diaterei-ten-anuparkte-kuriarkhia-ton-bretanikon-stratiotikon-baseon/

https://simerini.sigmalive.com/article/2024/2/13/to-phorein-ophis-ebale-mprosta-gia-upherpousa-anagnorise-creeping-recognition/

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΑΒΕΡΩΦ - ΦΑΝΟΥΛΑ.png

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ.

ΚΛΗΡΙΔΗΣ - ΦΑΝΟΥΛΑ.png

Ο Γλαύκος Κληρίδης.

JULLIAN - ΦΑΝΟΥΛΑ.png

Julian Amery (γαμπρός του Harold Macmillan). Τον αδελφό του τον κρέμασαν για εσχάτη προδοσία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1957 ετοίμασε τριχοτομικό χάρτη. Το 1986 εισηγήθηκε στη Μάργκαρετ Θάτσερ υφέρπουσα αναγνώριση των κατεχομένων… (13.2.2024, Φ.Α.).

Tags: slide4
Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

ΑΡΘΡΟ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ: Γιατί η Κύπρος δεν μετατράπηκε σε Σιγκαπούρη της Μεσογείου; Διαφθορά-ευνοιοκρατία-λεηλασία
ΚΥΠΡΟΣ

ΑΡΘΡΟ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ: Γιατί η Κύπρος δεν μετατράπηκε σε Σιγκαπούρη της Μεσογείου; Διαφθορά-ευνοιοκρατία-λεηλασία

by admin
6 ώρες ago
ΑΡΘΡΟ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ: «Συμφωνία» 3ης Βιέννης 1975 – που δεν υπήρξε ποτέ!!!
ΚΥΠΡΟΣ

ΑΡΘΡΟ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ: «Συμφωνία» 3ης Βιέννης 1975 – που δεν υπήρξε ποτέ!!!

by admin
2 εβδομάδες ago
ΑΡΘΡΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΚΛΟΚΚΑΡΗ: Η ΔΔΟ Μέγας Εθνικός Κίνδυνος
ΚΥΠΡΟΣ

ΑΡΘΡΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΚΛΟΚΚΑΡΗ: Η ΔΔΟ Μέγας Εθνικός Κίνδυνος

by admin
3 εβδομάδες ago
ΑΡΘΡΟ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ: Πρόταση-πρόκληση: Για 30 μέρες τα ΜΜΕ να μη προβάλλουν πολιτικές γελοιότητες
ΚΥΠΡΟΣ

ΑΡΘΡΟ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ: Πρόταση-πρόκληση: Για 30 μέρες τα ΜΜΕ να μη προβάλλουν πολιτικές γελοιότητες

by admin
3 εβδομάδες ago
Next Post
Της προδοσίας το φίλημα.

Της προδοσίας το φίλημα.

ΕΘΝΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ: Μεγάλη Τρίτη στὴν Ἀθήνα – Πρᾶξις ἀγάπης καὶ ἀλληλεγγύης  πρὸς τοὺς ἀοράτους τῆς πόλεως

ΕΘΝΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ: Μεγάλη Τρίτη στὴν Ἀθήνα - Πρᾶξις ἀγάπης καὶ ἀλληλεγγύης πρὸς τοὺς ἀοράτους τῆς πόλεως

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr