ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Αστροφυσικοί μιλούν για εξωγήινη ζωή σε μία τεράστια Γη μερικά έτη φωτός μακριά

ΔΙΑΣΤΗΜΑ. ΚΛΟΙΟΣ. - 16 Ιαν 2019 - 13:30
Loading...

Ειδικοί αστροφυσικοί αναλυτές του Πανεπιστημίου Βιλανόβα επισημαίνουν πως ο συγκεκριμένος πλανήτης ίσως κρύβει μορφές ζωής βαθιά κάτω από την επιφάνειά του, κοντά στον θερμό πυρήνα του.

Μια γιγαντιαία υπερ-Γη — ένας πλανήτης με μάζα μεγαλύτερη από τη Γη, αλλά μικρότερη από εκείνη του Ουρανού και του Ποσειδώνα — που βρίσκεται «μόλις» έξι έτη φωτός μακριά μας, μπορεί να φιλοξενεί εξωγήινη ζωή, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Βιλανόβα.

Ο πλανήτης, που ονομάζεται Barnard b, περιστρέφεται γύρω από έναν παλιό κόκκινο νάνο που ονομάζεται

Αστέρι του Barnard, ο οποίος όμως λόγω της μεγάλης του ηλικίας, δεν είναι πλέον ικανός να παράγει αρκετή θερμότητα για να ζεσταίνει τον πλανήτη. Ως εκ τούτου, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πιστεύεται ότι είναι περίπου —150 βαθμούς Κελσίου, παρόμοια με το φεγγάρι του Δία, την Ευρώπη.

Ωστόσο, ο πλανήτης είναι πιθανό να έχει ζεστό πυρήνα, ο οποίος, σε συνδυασμό με την ισχυρή γεωθερμική δραστηριότητα, μπορεί να παράγει αρκετή θερμότητα για να διατηρήσει πρωτόγονες μορφές ζωής βαθιά κάτω από την επιφάνεια.

«Η γεωθερμική δραστηριότητα θα μπορούσε να υποστηρίξει «ζώνες ζωής» κάτω από την επιφάνεια της, παρόμοιες με τις επιφανειακές λίμνες που βρίσκονται στην Ανταρκτική», αναφέρει ο Έντγουαρντ Γκίναν, ένας από τους αστροφυσικούς του Πανεπιστημίου Βιλανόβα.

Αυτό που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αυτή τη στιγμή είναι εάν υπάρχει νερό στον πλανήτη, το οποίο θεωρείται ότι είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής.

Με ηλικία 9 δισ. ετών, το αστέρι Barnard είναι περίπου δύο φορές πιο παλαιό από τον ήλιο μας, ο οποίος είναι ηλικίας περίπου 4,6 δισ. ετών.

«Το σύμπαν παράγει πλανήτες σε μέγεθος παρόμοιο με τη Γη πολύ νωρίτερα από την ύπαρξη του πλανήτη μας ή του Ήλιου», δήλωσε ο Γκίναν.

 

Ο αστερισμός του Barnard είναι το δεύτερο πιο κοντινό σύστημα στον ήλιο. Μόνο το Άλφα του Κενταύρου βρίσκεται πιο κοντά, σε απόσταση 4 έτη φωτός. Η ύπαρξη του Barnard b επιβεβαιώθηκε μετά από δύο δεκαετίες παρατηρήσεων χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία από τηλεσκόπια και όργανα. Δυστυχώς, ακόμα και τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια δεν είναι σε θέση να καταγράψουν απευθείας εικόνες ενός πλανήτη που βρίσκεται τόσο μακριά, σημειώνει η Daily Mail.

sputniknews.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter