ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Αυτά που συνέβησαν στην Τουρκία το 2018. Τα αποτελέσματα είναι μέτρια

ΔΙΕΘΝΗ. - 8 Ιαν 2019 - 15:45
Loading...

Ιβάν Shilov © IA Regnum Τουρκία

Το έτος 2018 ήταν πλούσιο σε πολιτικές κρίσεις, δολοφονίες, τρομοκρατικές ενέργειες και ιστορικές συνόδους κορυφής. Και τι συνέβη στην Τουρκία στον χρόνο που πέρασε;

Η Δύση ανησυχεί για τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας

Η προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας συναντήθηκε με τους φόβους της Δύσης και του ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος διπλωμάτης στη συνέντευξή του για τους Financial Times δήλωσε ότι «οι σχέσεις της Τουρκίας

με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται τώρα στη χειρότερη περίοδο των τελευταίων 50 ετών-και αυτό καθιστά τη Ρωσία μια πολύ ελκυστική επιλογή». Η προσέγγιση μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας συνεχίστηκε όλο το έτος 2018. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sözcü, ο Βοηθός του Ρώσου Προέδρου για τη στρατιωτική και τεχνική συνεργασία Βλαντιμίρ Kostin έκανε μια δήλωση σχετικά με την προμήθεια των συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία: «H σύμβαση έχει υπογραφεί, τώρα έχει τεθεί σε εφαρμογή. Η Τουρκική πλευρά εξέφρασε την επιθυμία να επιταχύνει την υλοποίησή της «. Ο Πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, Πέτρος Paul, δήλωσε ότι η παροχή συστημάτων αεροπορικής άμυνας από τη Ρωσία στην Τουρκία ήταν σοβαρή ανησυχία για το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το υλικό στο περιοδικό   Breaking Defense , που ειδικεύεται στις τελευταίες ειδήσεις στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας,  o Paul υπενθύμισε ότι το S-400 είναι ασυμβίβαστο με τις αμυντικές τεχνολογίες του ΝΑΤΟ, έτσι στην Τουρκία θα ενσωματωθεί  ως ξεχωριστό  σύστημα  αεράμυνας. Αλλά το κύριο πρόβλημα είναι ότι τα ρωσικά συστήματα θα μπορέσουν να αιχμαλωτίσουν όλους τους πόρους των κρατών μελών του ΝΑΤΟ με τη βοήθεια της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Aktifhaber, τον Απρίλιο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αφίχθη στην Άγκυρα για να συμμετάσχει στις διμερείς συνομιλίες και την τριμερή σύνοδο της Συρίας μαζί με τον επικεφαλής του Ιράν Χασάν Rouhani. Στο πλαίσιο των επαφών του στην Άγκυρα, ο Πούτιν και ο Ερντογάν συμμετείχαν για πρώτη φορά στην τελετή εγκαινίων του πυρηνικού σταθμού Akkuyu, η οποία διοργανώθηκε σε μορφή τηλεδιάσκεψης από το Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα. Το συνολικό κόστος του πυρηνικού σταθμού  Akkuy  θα είναι 22.000.000.000 δολάρια. Στην ομιλία του κατά την τελετή, ο Πούτιν τόνισε ότι αυτή η ημέρα δεν είναι μόνο η ημέρα έρναρξης την κατασκευής  του πυρηνικού σταθμού: «την ίδια στιγμή, οικοδομούμε τον τομέα πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία. Αυτή  είναι ένα νέο στοιχείο στις σχέσεις  τους το οποίο θα  είναι ένα νέο βήμα για την ανάπτυξη της Τουρκικής οικονομίας «. Ο Πούτιν ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την έναρξη της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής κατά το 2023 έτος, σημειώνοντας ότι χάρη στη συνεργασία Τούρκων και Ρώσων εμπειρογνωμόνων, θα επιτευχθεί αυτός ο «φιλόδοξος στόχος».

Εικονογράφηση: Kremlin.ru

Βλαντιμίρ Πούτιν, Χασάν Ruhani και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η Εκλογή του Προέδρου της Τουρκίας

Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, στις 24 Ιουνίου 2018 στην Τουρκία, πραγματοποιήθηκαν οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές. Οι εκλογές, οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στις 3 Νοεμβρίου 2019, κατόπιν πρότασης του Προέδρου του Κόμματος  της Εθνικιστικής  Κινήσης (PND), Devlet Bahceli, και με τη συναίνεση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναβλήθηκαν για συντομότερη  ημερομηνία. Ο σημερινός πρόεδρος όρισε  και πάλι την υποψηφιότητά του, ο Muharrem Inje, ο Meral Akshener, ο Selyattin Demirtas, ο Temel Karamollaoglu και ο Dogu Perinchek έγιναν αντίπαλοί του. Ο Μπαχτσέλι ανακοίνωσε ότι δεν θα διορίσει έναν υποψήφιο από το κόμμα τους, αλλά αντίθετα υποστηρίζει τον Ερντογάν, ο οποίος κέρδισε στον πρώτο γύρο, κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων.

Η Δολοφονία του Σαουδάραβα  δημοσιογράφου στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sözcü, η δολοφονία της Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζεμάλ Kashhikchi (Hashoggi), η οποία έλαβε χώρα στις 2 Οκτωβρίου στο Γενικό Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που άφησαν το στίγμα της το 2018. Αφού κυκλοφόρησαν τα αποδεικτικά στοιχεία ότι Kashhikchi είχε σκοτωθεί από μια ομάδα κοντά στο διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν, πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί ζήτησαν να ριχθεί άπλετο  φωτός σε αυτή τη δολοφονία. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αρχικά αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «Kashhikchi σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα της πάλης  στο κτίριο του Προξενείου».

Η Κατάσταση έκτακτης ανάγκης επεκτάθηκε  7 φορές

Το Euronews αναφέρει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης (Ohal), η οποία εισήχθη στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, έληξε στις 18 Ιουλίου 2018. Συνολικά, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία επεκτάθηκε 7 φορές για μια περίοδο τριών μηνών η καθεμία, η οποία συνολικά ανήλθε σε 728 ημέρες. Στα δύο χρόνια του καθεστώτος δημοσιεύθηκαν  32 διατάγματα/διάταγμα με την ισχύ  νόμου (KHK), ως αποτέλεσμα των οποίων  125.800 άτομα απορρίφθηκαν από τη δημόσια υπηρεσία.  7080 ακαδημαϊκοί από πανεπιστήμια · 60 τοις εκατό των αξιωματικών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναστάλθηκαν ή αποσύρθηκαν · 1480 σχολεία, 64 ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα, 847 φοιτητικοί κοιτώνες, 47 ιδιωτικά κέντρα υγείας, 15 πανεπιστήμια έκλεισαν. Μια έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Ohal, η οποία δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου από την κοινή πλατφόρμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα  United Platform for Human Rights (İHOP),  αναφέρει ότι 67 εφημερίδες διατάχθηκαν να εκκαθαριστούν · Σε δύο χρόνια, 70 εφημερίδες, 34 Ραδιοφωνικοί   και 33 τηλεοπτικοί  σταθμοί  έκλεισαν. Η Ένωση Τούρκων δημοσιογράφων δήλωσε ότι 143 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στάλθηκαν στη φυλακή.

Ιβάν Shilov © IA Regnum  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Επιχείρηση κλαδί ελιάς

Το «κλαδί ελιάς» είναι μια επιχείρηση που ξεκίνησε από τις Tουρκικές ένοπλες δυνάμεις στις 20 Ιανουαρίου 2018, μαζί με τις ομάδες του «Ελεύθερου Συριακού στρατού» στη συριακή πόλη Afrin στην επαρχία του Χαλεπίου  και την πόλη του Tel-Rifaat στην περιοχή  Azaz. Ο σκοπός της επιχείρησης της Άγκυρας σηματοδότησε τον καθαρισμό της περιοχής από «τρομοκρατικές οργανώσεις που αποτελούν απειλή για την ύπαρξη της χώρας»: το Κουρδικό εργατικό κόμμα(ΡΚΚ), την  «Ένωση των Κοινοτήτων του Κουρδιστάν» (KCK), «Την δημοκρατική Ένωση»/«τις Λαϊκές δυνάμεις  Αυτοάμυνας «(PYD-YPG) και το ISIS (μια οργάνωση των οποίων οι δραστηριότητες απαγορεύονται στη Ρωσία), καθώς και την εξασφάλιση της ασφάλειας των συνοριακών γραμμών και των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή, με την καθιέρωση του ελέγχου της περιοχής.
Από τις 26 Μαρτίου 2018, οι πόλεις της Bülbühl, Jinderes, Mabbatly, Rajo, Sheae, Sheikh Al-, καθώς και 282 χωριά, 6 αγροτικοί  οικισμοί, 23 στρατηγικά υψόμετρα ή βουνά, 1 φράγμα, 1 αεροδρόμιο και 1 στρατιωτική βάση (συνολικά 50 Στρατηγικά σημεία), συνολικά 332 περιφέρειες ελήφθησαν υπό τον έλεγχο των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με την υποστήριξη του «ελεύθερου συριακού στρατού». Στις 18 Μαρτίου, ο Τουρκικός στρατός ανακοίνωσε την κατάσχεση της πόλης Afrin, και στις 24 Μαρτίου 2018, το Τουρκικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι η περιοχή Afrin είχε περάσει εντελώς στα χέρια των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και του ελεύθερου Συριακού στρατού.

Απεικόνιση: στρατός των ΗΠΑ   Τούρκοι στρατιώτες


Οι εκροές Τουρκικού κεφαλαίου στου εξωτερικό έσπασε όλα προηγούμενα αρχεία.

Σύμφωνα με την επιχειρηματική πύλη του Patronlar, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και ανάπτυξης (ΑΚΡ), με την πίεση του στις επιχειρήσεις της αντιπολίτευσης, άρχισε να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην Τουρκική οικονομία. Το 2018, το ποσό των κεφαλαίων που εγκατέλειψε την  Τουρκία έσπασε όλα τα ρεκόρ. Ο συνολικός όγκος των άμεσων επενδύσεων των Τούρκων επιχειρηματιών στο εξωτερικό σε όλη την ιστορία της Δημοκρατίας ανήλθε σε 19.900.000.000 δολάρια πριν από το τέλος της 2009, και τα τελευταία πέντε χρόνια ο αριθμός αυτός έφθασε 34.000.000.000 δολάρια. Πέρυσι η εκροή κεφαλαίων έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο και ανήλθε σε 6.500.000 δολάρια. Η εκροή ξένων άμεσων επενδύσεων κέρδισε ταχύτητα το 2014. Μια σημαντική επιχείρηση ενάντια στη διαφθορά στις 17 Δεκεμβρίου 2013, μετά από την οποία άρχισαν οι πιέσεις στις επιχειρήσεις της αντιπολίτευσης , όπου τα αμφιλεγόμενα νομικά βήματα και οι αλλαγές που  οδήγησαν στην απλοποίηση της πρόσβασης στα κεφάλαια ήταν η αιτία αυτής της έκρηξης στις εκροές κεφαλαίου των Τούρκων  επιχειρηματιών στο εξωτερικό.

Την  Τουρκία επισκέφθηκε ένας αριθμός  ρεκόρ ξένων τουριστών

Σύμφωνα με την  εφημερίδα   Dünya   , στους 11 μήνες των 2018, 37.500.000 ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία. Ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών, μαζί με τους Τούρκους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, έφθασε 43.000.000. Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, σε 11 μήνες του  2018 ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε κατά 22,25% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ανήλθε σε 37.537.696 άτομα. Η πόλη που δέχτηκε τους περισσότερους ξένους επισκέπτες κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο (12.355.065 άτομα), ήταν  η Αττάλεια. Η δεύτερη θέση στην αξιολόγηση (12.265.177 τουρίστες) πήρε η  Κωνσταντινούπολη, και την  τρίτη (3.540.847 άτομα)-Edirno. Στην κατάταξη των χωρών που επιλέγουν την Τουρκία να την  επισκεφθούν οδηγεί  η Ρωσική Ομοσπονδία  (μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2018 ο αριθμός των τουριστών από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 26,22%). την  δεύτερη θέση πήρε τη Γερμανία (25,56% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος), ακολουθούμενη από Μεγάλη Βρετανία (ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε κατά 36,45%).

Σύντομη, αλλά σημαντική

Η τελετή έναρξης του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, η οποία θα είναι ο μεγαλύτερος αεροσταθμός στον κόσμο με 6 ξεχωριστούς διαδρόμους, ικανούς να δεχθούν 500 αεροσκάφη και 200.000.000 επιβάτες το χρόνο, ήταν αρχικά Προγραμματισμένη για την ημέρα της Δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου 2018, αλλά αργότερα αναβλήθηκε. Το αεροδρόμιο αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό το Μάρτιο του έτους 2019 . Μέρος του νέου τερματικού σταθμού μετά τα εγκαίνια  πλημμύρισε από καταρρακτώδεις βροχές.

Στις 8 Φεβρουαρίου 2018, η υπηρεσία γενεαλογικού  δένδρου ξεκίνησε στην ιστοσελίδα των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, μέσω της  οποίας οι πολίτες μπορούν να δουν την ιστορία των οικογενειών τους μέχρι το 1800. Για  λίγες ώρες το σύστημα δεν λειτούργησε λόγω του τεράστιου αριθμού των επισκεπτών στο site.

Στις 12 Αυγούστου, από 22:40, η ισοτιμία του δολαρίου ανήλθε σε 7 λίρες, ενώ το ευρώ ανήλθε σε 8 λίρες, γεγονός που προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες στην Τουρκία. «Το δολάριο και άλλοι δεν θα μπλοκάρουν τον δρόμο μας. Όλους αυτούς  που αποθηκεύουν δολάρια, ευρώ, χρυσάφι κάτω από το μαξιλάρι, αφήστε τους να τα φέρουν. Αφήστε στις τράπεζες να βρίσκεται η Τουρκική Λίρα. Αυτός είναι ο αγώνας όλων των ανθρώπων «, δήλωσε ο Ερντογάν για το θέμα της ταχείας πτώσης της τουρκικής λίρας σε σχέση με το ξένο νόμισμα.

Τζεφ Djevdet Τουρκική Λίρα

Ένα μέρος των επιβατηγών βαγονιών εκτροχιάστηκε κοντά στο χωριό Sarılar στο Chorlu, στην επαρχία Τεκιρντάγκ , προκαλώντας το τρένο να συντριβεί. Η καταστροφή συνέβη στις 8 Ιουλίου 2018. 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 318 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

58 χρόνια αργότερα, υιοθετήθηκε το σύστημα  του  «Προέδρου  του κόμματος»  και πάλι. Στις 9 Ιουλίου 2018, ο Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, ορκίστηκε στο Κοινοβούλιο, μετά το οποίο τέθηκε σε ισχύ το νέο σύστημα. Κατά τη διάρκεια του όρκου, οι βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), του  «Καλού κόμματος», του  Δημοκρατικού κόμματος των Εθνών (DPN) και του «κόμματος της ευτυχίας» δεν αντέδρασαν. Πριν από το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960, οι Τούρκοι πρόεδροι ήταν μέλη των κομμάτων. Το  Σύνταγμα του 1961 έκανε όλους τους προέδρους μη κομματικούς. Και μόνο 58 χρόνια αργότερα το σύστημα  «Πρόεδρος του Κόμματος »  τέθηκε σε ισχύ και πάλι.

Στις 25 Ιουλίου 2018, εγκρίθηκε από το Τουρκικό Κοινοβούλιο μια πρόταση για την  πληρωμένη απαλλαγή από  τις στρατιωτικές υπηρεσίες. Εκείνοι που γεννήθηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 1994 ενθαρρύνονται να μειώσουν τη στρατιωτική θητεία τους σε 21 ημέρες για 15.000 λίρες.

Σύμφωνα με τις βαθμολογίες του IMDb Starmetre και Moviemetre, οι Τούρκοι παραγωγοί ταινιών και ηθοποιοί το 2018 κέρδισαν όλα τα ρεκόρ των προηγούμενων ετών. Η πρώτη τουρκική σειρά από το Netflix «Χακάν: Defender» (Χακάν: Huafız (ο προστάτης)) κατετάγη 10η μεταξύ 5.000.000 έργων από όλο τον κόσμο στην κατάταξη του IMDb, θέτοντας έτσι ένα ρεκόρ μεταξύ όλων των Τουρκικών έργων. Ο Aycha Aishin Τουράν, ο οποίος διαδραμάτισε έναν από τους κύριους ρόλους στη σειρά, πήρε την 42 θέση από 11.000.000, έχοντας επιτύχει τα καλύτερα αποτελέσματα μεταξύ όλων των Τούρκων ηθοποιών.

Για πρώτη φορά σε 59 χρόνια, η Τουρκία επισκέφθηκε το Βατικανό σε προεδρικό επίπεδο. Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πάπα Φράνσις.

Η Τουρκική ταινία «Πεταλούδες» (Kelebekler) σε σκηνοθεσία Τόλγκα Karchelika έλαβε ένα ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής σε ένα από τα πιο διάσημα Φεστιβάλ Κινηματογράφου του κόσμου, του 32-ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sun. Ο Karchelika  έγινε ο πρώτος σκηνοθέτης στην Τουρκία που έλαβε ένα τέτοιο βραβείο.

Ο δημοσιογράφος της Γερμανικής εφημερίδας Die Welt, Ντενίζ Yujel, πέρασε ένα χρόνο στη φυλακή στο Silvri της Τουρκίας και αφέθηκε ελεύθερος μια μέρα μετά τις συνομιλίες του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπινάλι Yildyrym και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Τουρκία με αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση που ο ιερέας Άντριου Μπράνσον δεν θα ελευθερωθεί. «Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει τη γνώμη του στην  Τουρκία. Δεν σκοπεύουμε να ανεχθούμε τις απειλές κανενός «, ανέφερε η τουρκική πλευρά. Ωστόσο, τον Οκτώβριο, ο ιερέας Μπράνσον αφέθηκε ελεύθερος.

http://politinform.su

tokoutsavaki

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter