14/03/23 Μετάφραση –Προσαρμογή : Δρ Γεώργιος Γεωργαδάκης, ιατρός
Η παγκόσμια αγορά θεραπείας για τη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος προβλέπεται να φτάσει τα 11,42 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της 360 Research Reports. Οι επικριτές χαρακτήρισαν την έκθεση «σπαρακτική» και ζήτησαν περισσότερη εστίαση στην πρόληψη κρατώντας «τοξικές ουσίες μακριά από το σώμα των παιδιών». Brenda Baletti, Ph.D.
Η παγκόσμια αγορά, θεραπείας για τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ASD) προβλέπεται να φτάσει τα 11,42 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028, από 9,01 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με έκθεση έρευνας αγοράς της 360 Research Reports και ανακοινώθηκε σε δελτίο τύπου τη Δευτέρα.
Είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά εκθέσεων που δημοσιεύθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες και προβλέπουν τεράστια ανάπτυξη, στη βιομηχανία θεραπείας ASD, τα επόμενα χρόνια, λόγω των αυξανόμενων παγκόσμιων ποσοστών αυτισμού και των αυξανόμενων επενδύσεων στη φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη .
Σχολιάζοντας την έκθεση, ο James Lyons-Weiler, Ph.D. , είπε στο The Defender :
«Για δεκαετίες, η αύξηση του αυτισμού απορρίφθηκε και οποιαδήποτε συζήτηση για τη θεραπεία του αυτισμού αντιμετωπίστηκε με τις ίδιες χλευαστικές δυνάμεις που θα κακολογούσαν και θα κακοχαρακτήριζαν τους γονείς και τους γιατρούς που προσπαθούσαν να δώσουν σε αυτά τα παιδιά μια καλύτερη μέρα».
Ο Lyons-Weiler, συγγραφέας του βιβλίου ” The Environmental and Genetic Causes of Autism “, πρόσθεσε:
«Τώρα που η Pharma έχει αναγνωρίσει την κλίμακα του κλινικού πληθυσμού των ανθρώπων στο φάσμα και χαράσσει μια μεταφραστική πορεία προς τα κέρδη τους, θεωρείται επιτέλους εντάξει να παραδεχτούμε την αύξηση και να βιαστείτε αδιάκοπα στα προγράμματα θεραπείας.
«Λέω στους γονείς των παιδιών με αυτισμό και στους ενήλικες με αυτισμό: Προσοχή στις Φαρμακοβιομηχανίες ( Beware Pharma) ».
Toby Rogers, Ph.D. , ο οποίος έχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Πολιτική, είπε στο The Defender , «Τα πάντα σχετικά με αυτό το δελτίο τύπου είναι αποκαρδιωτικά».
Ο Rogers είπε ότι το δελτίο τύπου αφορά την αγορά ψυχοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιψυχωσικών Risperdal και Abilify, για τη «θεραπεία» του αυτισμού.
«Αυτά τα φάρμακα είναι απίστευτα τοξικά και δεν λειτουργούν πολύ καλά», είπε, σημειώνοντας ότι η Johnson & Johnson πλήρωσε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε αστικά και ποινικά πρόστιμα για ακατάλληλη εμπορία του Risperdal για τη θεραπεία του αυτισμού (και άλλων καταστάσεων) και στη συνέχεια συνέχισε να το κάνει.
Ο Ρότζερς πρόσθεσε:
«Η Johnson & Johnson έχει επίσης πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αστικές αγωγές επειδή το Risperdal συνδέεται με τη γυναικομαστία — την ανάπτυξη του ιστού του μαστού στους άνδρες (πρωταρχικός στόχος για αυτό το φάρμακο).
«Το γεγονός παραμένει ότι δεν υπάρχει χάπι για τη θεραπεία του αυτισμού, αλλά η αγορά είναι τεράστια, επειδή οι οικογένειες αναζητούν απεγνωσμένα βοήθεια».
Οι εκτιμήσεις της τρέχουσας αγοραίας αξίας και οι μελλοντικές της προβλέψεις ποικίλλουν ευρέως, σε διαφορετικές εκθέσεις. Ωστόσο, όλες οι εκτιμήσεις προβλέπουν τεράστια επέκταση της αγοράς — μεταξύ 3,4% και 7,4% σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης από τώρα έως το 2030.
Στο τέλος-τέλος, η Grand View Research ανέφερε αγοραία αξία περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 και προέβλεψε ανάπτυξη στα 3,29 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Στο υψηλότερο επίπεδο, η Market Research Future εκτίμησε την αξία του κλάδου στα 23,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και προέβλεψε ανάπτυξη στα 42,3 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.
Η τελευταία έκθεση της 360 Research Reports αξιολογεί θεραπείες και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ΔΑΦ, προβλέπει μελλοντικά κέρδη ανά ηλικιακή ομάδα, γεωγραφική περιοχή και άλλους παράγοντες και αναλύει τους κορυφαίους παίκτες του κλάδου της Big Pharma .
Σύμφωνα με την έκθεση, οι κορυφαίοι παίκτες του κλάδου που αναμένεται να κερδίσουν είναι η Otsuka —η οποία ελέγχει επί του παρόντος το 6% της αγοράς— ακολουθούμενη από τις AstraZeneca, Pfizer, Eli Lilly, Johnson & Johnson και Roche.
Αυξανόμενη αγορά για φάρμακα θεραπείας αυτισμού — που συνοδεύονται από σοβαρές παρενέργειες
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε, ότι στις ΗΠΑ, περίπου 1 στα 30 — 3,49% — των παιδιών και των εφήβων ηλικίας 3 έως 17 ετών διαγνώστηκαν με ΔΑΦ το 2020 — μια αύξηση 53% από το 2017.
Οι ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη αγορά θεραπείας με ASD. Ωστόσο, οι εκθέσεις αναφέρουν τον αυξανόμενο παγκόσμιο επιπολασμό της νόσου, σε συνδυασμό, με τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατάσταση και τις επιλογές θεραπείας και την αύξηση των επενδύσεων «από βασικούς παράγοντες σε πρωτοβουλίες Ε&Α για την κυκλοφορία αποτελεσματικών φαρμάκων» ως βασικούς παράγοντες που αναμένεται να οδηγήσουν την αγορά θεραπευτικών ASD.
Ο μεγαλύτερος περιορισμός της αγοράς είναι η έλλειψη εγκεκριμένων φαρμάκων για τη θεραπεία της ΔΑΦ, σύμφωνα με την Grand View Research.
Τα συμπτώματα του ASD, συνήθως αντιμετωπίζονται με διεγερτικά, αντισπασμωδικά, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ή SSRI και φάρμακα για το άγχος που πωλούνται μέσω φαρμακείων λιανικής, τα οποία κυριαρχούσαν στην αγορά, ανέφερε η Grand View Research.
Περίπου, το 30% έως 50% όλων των ασθενών με ΔΑΦ υποβλήθηκαν σε θεραπεία με τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω φάρμακα, οδηγώντας σε αναφορές στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερα άτομα διαγιγνώσκονται με αυτισμό, τόσο μεγαλύτερη είναι η αγορά για πωλήσεις φαρμάκων.
Αρκετές καταστάσεις συμπεριφοράς και ψυχικής υγείας στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού, σχετίζονται με υψηλά ποσοστά πολυφαρμακίας ψυχοτρόπων (η ταυτόχρονη χρήση πολλαπλών ψυχοφαρμάκων.
Μια συστηματική ανασκόπηση, διαπίστωσε ότι έως και το 87% των παιδιών και των νέων με αυτισμό συνταγογραφούνται με δύο ή περισσότερα φάρμακα ταυτόχρονα.
Μερικά από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη ΔΑΦ περιλαμβάνουν τα αντιψυχωσικά Abilify και Risperdal για τη θεραπεία της ευερεθιστότητας σε παιδιά κάτω των 12 ετών, αλλά βρέθηκε επίσης ότι προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως, σοβαρή αύξηση βάρους, ακούσιους μυϊκούς σπασμούς, εθιστικές συμπεριφορές και καρδιακά προβλήματα.
Μια μελέτη του 2016, διαπίστωσε ότι περίπου 1 στα 6 παιδιά που είχαν διαγνωστεί με αυτισμό έπαιρνε αντιψυχωσικά φάρμακα.
«Αυτό είναι ανησυχητικό και υποδηλώνει πιθανή υπερβολική συνταγογράφηση ή υπερβολική χρήση», δήλωσε ο Δρ. Μάθιου Σίγκελ , αντιπρόεδρος Ιατρικών Υποθέσεων για τη Γραμμή Εξυπηρέτησης Αναπτυξιακών Διαταραχών της Συμπεριφορικής Υγείας του Μέιν, στο Spectrum News .
«Αυτά είναι τα πιο ισχυρά, δυνητικά πιο προβληματικά, ναρκωτικά μας», είπε ο Siegel. «Θα έπρεπε πραγματικά να είναι το πιο κοινό [τύπος] ναρκωτικών που χρησιμοποιούμε;»
Οι περισσότερες προβλέψεις της αγοράς επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και τις πωλήσεις φαρμάκων, αλλά άλλοι ερευνητές της αγοράς, όπως ο John LaRosa, που γράφει στο ιστολόγιο Market Research, επισημαίνουν επίσης μια « Τεράστια Ανεκμετάλλευτη Ζήτηση στην Αγορά των Κέντρων Θεραπείας Αυτισμού των ΗΠΑ 4+ δισεκατομμυρίων δολαρίων», την οποία γράφει. “είναι πραγματικά μια αναπτυσσόμενη αγορά/βιομηχανία.”
Αλλά ο Rogers είπε στο The Defender ότι το κόστος του αυτισμού εκτείνεται πολύ πέρα από την τιμή της φαρμακευτικής αγωγής:
«Τα ψυχοφάρμακα, είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα του κοινωνικού κόστους του αυτισμού. Άλλα κόστη-τιμήματα, περιλαμβάνουν χαμένους μισθούς (για άτομα του φάσματος και φροντιστές, συνήθως μητέρες), υποστηρικτικές υπηρεσίες, υψηλότερο ιατρικό κόστος, υψηλότερο κόστος εκπαίδευσης και υποστηρικτική στέγαση.
«Όλες οι περιεκτικές εκτιμήσεις του κόστους του αυτισμού στις ΗΠΑ, δείχνουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως τρέχον κόστος, που αναμένεται να αυξηθεί σε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο σε κόστος, κάποια στιγμή μέσα, στην επόμενη δεκαετία».
Ο δρόμος προς τα εμπρός: «Κρατήστε τις τοξικές ουσίες μακριά από το σώμα των παιδιών»
Καθώς, τα ποσοστά αυτισμού εκτοξεύθηκαν στα ύψη, μεταξύ των παιδιών των ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες, μαζί με την ανησυχία των γονέων , πολλές έρευνες στράφηκαν στη διερεύνηση του ρόλου των περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου στη σύνθεση των υποκείμενων διαφορετικών γενετικών παραγόντων .
Οι παράγοντες περιβαλλοντικού κινδύνου περιλαμβάνουν μέταλλα όπως το αλουμίνιο και τον υδράργυρο στα εμβόλια , την έκθεση στη γλυφοσάτη , τη χρήση ακεταμινοφαίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της βρεφικής ηλικίας , τα βαρέα μέταλλα στις παιδικές τροφές και άλλους οργανικούς περιβαλλοντικούς ρύπους .
Μελέτες, συνδέουν επίσης βιομηχανικές χημικές ουσίες , όπως ο μόλυβδος, το αρσενικό, ο χαλκός, το σελήνιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο, με τη διαταραχή.
Ορισμένες μελέτες, τα τελευταία χρόνια, εντόπισαν μια σύνδεση, μεταξύ του αυτισμού και του Tylenol , η οποία επίσης, συνδέεται με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD,) και άλλα αναπτυξιακά προβλήματα.
Περισσότερες από 100 οικογένειες μηνύουν την Tylenol .
Παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις, ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της ΔΑΦ, η έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μέσω του Δικτύου Παρακολούθησης Αυτισμού και Αναπτυξιακών Αναπηριών, δεν διερευνά τις περιβαλλοντικές εκθέσεις ως πιθανή αιτία.
Οι τρέχουσες αναφορές προβολής της αγοράς για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ΔΑΦ, δεν κάνουν σχόλια για την πρόληψη.
Ο Ρότζερς είπε:
«Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ σε όλο αυτό είναι ότι ξέρουμε πώς να προλαμβάνουμε τις περισσότερες περιπτώσεις αυτισμού — να κρατάμε τα τοξικά έξω από το σώμα των παιδιών. Αλλά οι περισσότεροι πολιτικοί και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης αρνούνται να κάνουν αυτή τη συνομιλία για να μην εξοργίσει τις τοξικές βιομηχανίες (ειδικά τη Pharma), που διοικούν αυτήν τη χώρα και πληρώνουν για το μεγαλύτερο μέρος των διαφημίσεων στις τηλεοπτικές «ειδήσεις».
«Πρέπει, οπωσδήποτε να βρούμε έναν τρόπο να κρατήσουμε τα τοξικά έξω από το σώμα των παιδιών, τόσο μέσω νομοθεσίας όσο και μέσω μποϊκοτάζ των προϊόντων που προκαλούν βλάβη. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος μπροστά».
[ Σχόλιο : Για όσους επιθυμούν να πληροφορηθούν το τι ισχύει στη χώρα μας, σχετικά με τα αυτιστικά άτομα (παιδιά και ενήλικες), προτείνονται οι παρακάτω πηγές :
1) ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ : Μία μελέτη στο πλαίσιο του Πνευματικού Έργου Ο3 (Συγκριτική Έρευνα) του Προγράμματος Erasmus + TRAIL «Έφηβοι: Ο δρόμος με τον αυτισμό προς την ανεξάρτητη διαβίωση». Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας (ΠΔΕΘ), ΙΟΥΝΙΟΣ 2016.
https://thess.pde.sch.gr/jn/eu_progs/trail/O309.pdf
2) ΠΡΑΞΗ: «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ» Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Σχεδιασμός, οργάνωση, σύνταξη συνεκτικού πλαισίου διδασκαλίας και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης/ξένης για ΑμεΑ: Αυτισμός.
https://www.greek-language.gr/certification/files/document/amea_content/35/autism_synektiko.pdf
https://www.noesi.gr/book/syndrome/autism-dikaiomata ]
Επιλογή, μετάφραση, διαμόρφωση, σχόλια, ανάρτηση-προώθηση, Δρ. Γεωργίου Γεωργαδάκη, χειρουργού-γυναικολογου-μαιευτήρα (ggeorgad @gmail.com), Βόλος.