ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΑRCO Δημήτρης : Βασικοί οικονομικοί όροι.

ARCO ΔΗΜΗΤΡΗΣ. ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. - 17 Αυγ 2020 - 20:29

Το παρον αρθρο ειναι επισημη ενημερωση απο 2 αρθρα γιατι οι αναγνωστες εχασαν την μπαλα και γραφουν τα δικα τους απο εγωισμο.Ειδικα στα εθνικα θεματα δνε θελουν να αποδεχτουν αυτα που ισχυουν και που με υπευθυνοτητα τους αδιααφορησαν .Η γνωση ειναι δυναμη.

Οταν πηγαίνεις και κάνεις Κατάθεση σε Τράπεζα τότε αυτόματα Νομικά η Τράπεζα είναι ο Ιδιοκτήτης των χρημάτων σου και το «θύμα» Καταθέτης γίνετε Ανασφάλιστος Καταθέτης ενας κάτοχος των «διάσημων» I0U σου χρωστάω «θα» σου πληρώσω και αμα «κάτσει» στραβή……

Επισημαίνεται οτι με ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ οι καταθετες ΟΛΟΙ εγιναν επενδυτες που σημαινει μπορει να χασουν τα χρηματα τους ….. χαριν δημοσιου συμφεροντος.

Όταν γίνει στην «στραβή» το Bail in τότε η Κατάθεση «μεταρέπετε» σε Bank equity μετοχές κλπ «χαρτάκια» και αμα περιμένετε να πουλήσετε Μετοχές Τράπεζας που βάρεσε «κανόνι» να μου γράψετε.

Τα «εργαλεία» tools >Bail out είναι ένας οικονομικός όρος που υποδηλώνει τη διάσωση μιας χώρας που κινδυνεύει να καταρρεύσει οικονομικά, από εξωτερική βοήθεια.
Bail in είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην οικονομία ως μία επιχείρηση διάσωσης μιας χώρας που κινδυνεύει να καταρρεύσει οικονομικά, χρησιμοποιώντας εσωτερικούς πόρους.

Το bail in γίνεται για παράδειγμα με το κούρεμα των καταθέσεων:
Ανακεφαλαιοποίηση είναι μία διαδικασία κατά την οποία πχ μία τράπεζα, λαμβάνει χρήματα από έξω (και όχι από δικά της κεφάλαια), για να αυξήσει το κεφάλαιό της.
Αν δεν γίνει ανακεφαλαιοποίηση, τότε για να μην πτωχεύσει, μπορεί να αναγκαστεί να κάνει κούρεμα καταθέσεων ώστε να βρει τα χρήματα που της χρειάζονται και να μην καταρρεύσει.

Κούρεμα καταθέσεων είναι μία διαδικασία κατά την οποία οι τράπεζες παίρνουν ένα ποσό από τις καταθέσεις που έχουν οι άνθρωποι σε αυτές.

Αυτό το κάνουν συνήθως όταν οι τράπεζες χρειάζονται άμεσα χρήματα αφού η χώρα δεν μπορεί να τις στηρίξει κεφαλαιακά και είναι καλύτερα για τις ιδιες να γίνει αυτό, παρά να κλείσουν (κάλλιο 5 και στο χέρι, παρά 10 και καρτέρι…).
Haircut είναι το κούρεμα το οποίο χρησιμοποιείται μεταφορικά στον τομέα της οικονομίας.

Υπάρχει το κούρεμα καταθέσεων (deposits haircut), που σημαίνει ότι θα αποσπάσουν κάποια χρήματα από τα λεφτά των καταθετών που βρίσκονται στην τράπεζα.

Επίσης, άλλος τύπος κουρέματος με παραπλήσια εννοιολογία, είναι το κούρεμα χρέους (debt haircut) το οποίο σημαίνει ότι το χρέος μίας χώρας θα μειωθεί επειδή θα παραγραφεί ένα ποσό.

Αυτό συνήθως γίνεται με κούρεμα ομολόγων (ανταλλαγή ομολόγων με τέτοια χαμηλότερης αξίας).
Κούρεμα χρέους είναι μία διαδικασία η οποία γίνεται για να μειωθεί το χρέος μίας χώρας

Μία χώρα για να καλύψει τις ανάγκες της, δανείζεται χρήματα από άλλα κράτη ή και από τον ιδιωτικό τομέα, πουλώντας ουσιαστικά σε αυτούς, ομόλογά της,ειτε περιουσιακα στοιχεια της.

Η σημασία της έννοιας κούρεμα χρέους, δεν είναι άλλη από την εξής:
η μείωση του χρέους της, μέσω ανταλλαγής των παλαιών ομολόγων που κατέχουν οι δανειστές, με καινούρια χαμηλότερης αξίας.

Έτσι η χώρα θα χρωστάει λιγότερα χρήματα και οι δανειστές μπορεί να το δεχτούν.
Πτώχευση είναι μία κατάσταση στην οποία μπορεί να επέλθει ένα άτομο, μία επιχείρηση ή ακόμα και το κράτος, που δεν μπορεί να πληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις.
Τέτοιες υποχρεώσεις μπορεί να είναι κάποια δάνεια, προμηθευτές, μισθοί, κλπ.

Υπάρχει η πτώχευση κράτους κατά την οποία το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει τους δανειστές του ούτε όμως μπορεί να εκπληρώσει τις εσωτερικές της οικονομικές υποχρεώσεις όπως είναι μισθοί, συντάξεις, κλπ
Αντίστοιχα υπάρχει η πτώχευση επιχείρησης κατά την οποία τα χρέη μιας επιχείρησης ή μέρος αυτών παραγράφονται, και η πτώχευση ατόμου που τα ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ.
Μπορεί να υπάρχει η άτακτη πτώχευση – χρεοκοπία κατά την οποία σταματάνε τα πάντα, ή
η ελεγχόμενη πτώχευση – χρεοκοπία κατά την οποία αναζητούνται διευκολύνσεις για να καταφέρει πχ το κράτος να ορθοποδήσει.
Πιστωτικό γεγονός είναι περίπου ότι και η χρεοκοπία – πτώχευση ή και πχ η πτώχευση κράτους.
Με το πιστωτικό γεγονός ενεργοποιούνται και τα ασφάλιστρα κινδύνου (τα λεγόμενα CDS) με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μία διαδικασία “αποζημίωσης” των δανειστών.
Ελεγχόμενη χρεοκοπία είναι στην ουσία η χρεοκοπία, που γίνεται με τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές.
Μνημόνιο είναι μία έκθεση – αναφορά – έγγραφο το οποίο υπογράφουν δύο μεριές: αυτή που το επιβάλλει και αυτή που δεσμεύεται να το εφαρμόσει.

Δανειακη συμβαση ειναι μία έκθεση – αναφορά – έγγραφο το οποίο υπογράφει η πλειοψηφια της Βουλης και αφορα την διαδικασια εφαρμογης μνημονιου.

Είναι δηλαδή σαν ένα συμβόλαιο με κάποιους όρους που θα πρέπει να τηρήσει η μεριά που δεσμεύεται να το εφαρμόσει.
Αυτός που επιβάλλει το μνημόνιο, είναι στην ουσία σαν να επεμβαίνει στη διακυβέρνηση μίας χώρας, μιας και ορίζει σε μεγάλο βάθος τι θα λειτουργήσει και πως.

Στην παρουσα φαση το ΜΝΗΜΟΝΙΟ που ειναι συγκεριμενο ληγει το 2032 με εως τωρα χωρις καμια ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ δηλαδη χωρις να εκτραπουμε δεν θα εχουμε περικοπες μισθων επιδοματων συνταξεων.
Ο καθενας οπως εστρωσε θα κοιμηθει .

Ευχαριστώ ARCO Δημητρης

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr