ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Γιατί η Ρωσία επισήμως απειλεί την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ με πόλεμο.

ΔΙΕΘΝΗ. - 15 Απρ 2019 - 9:57
Loading...
ΣΧΟΛΙΟ : Πόσο κοντά είμαστε σε αυτό που είπε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός,αν οπόλεμος πιαστεί από πάνω(Ουκρανία ή Βαλκάνια) θα καταστραφείται,ενώ αν πιαστεί από κάτω(Συρία ή Μ.Ανατολή) δεν θα πάθετε τίποτα;
Το Συμβούλιο Ομοσπονδίας της Ρωσίας απειλούσε επίσημα την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ με μια στρατιωτική σύγκρουση εξαιτίας μιας προσπάθειας να περάσουν τα πολεμικά τους πλοία μέσω των στενών του Κερτς.

Η δήλωση αυτή έγινε με βάση τις προθέσεις της Συμμαχίας – και πιο συγκεκριμένα το αγγλοαμερικανικό τμήμα της – να συνοδεύσει τα πολεμικά πλοία της Ουκρανίας από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη θάλασσα του Αζοφ.
Η ουκρανική έκδοση του «Country» ανέλυσε γιατί ξαφνικά η κατάσταση ξανάρχισε ξανά 10 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Αυτό που είπαν στη Ρωσία

Προηγουμένως, τέτοιες σκέψεις είχαν εκφραστεί στη Ρωσία ιδιωτικά – ακόμη και από πολιτικούς – αλλά τώρα η απειλή του πολέμου έχει αποκτήσει το καθεστώς μιας επίσημης δήλωσης του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας – της ανώτερης κατοικίας του ρωσικού κοινοβουλίου.
Ήταν αυτός που το 2014 έδωσε στον Βλαντιμίρ Πούτιν την έγκριση για τη χρήση στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Και την παραμονή του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας ενέκρινε μια δήλωση ότι η παραβίαση των διαδικασιών για τη διέλευση των ουκρανικών πλοίων μέσω των στενών του Κερτς είναι γεμάτη με την εμφάνιση στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, η οποία ενδέχεται να εμπλέκεται και με το ΝΑΤΟ.
«Το πέρασμα των ουκρανικών πλοίων μέσω των στενών του Κερτς δεν είναι θέμα συσχέτισης των δυνάμεων ή παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αλλά μόνο το πρόβλημα της ουκρανικής πλευράς ακολουθώντας τις καθιερωμένες διαδικασίες που είναι γνωστές και χρησιμοποιούνται με επιτυχία μέχρι το Νοέμβριο του 2018. Οι προσπάθειες της Ουκρανίας να παρακάμψουν αυτές τις διαδικασίες διατρέχουν τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στην οποία ενδέχεται να εμπλέκεται και το ΝΑΤΟ », δήλωσε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας σε δήλωση.
Οι γερουσιαστές ανησυχούν ότι το ΝΑΤΟ αυξάνει τη στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου.
«Η υποστήριξη του ΝΑΤΟ στη Γεωργία κατά τη διάρκεια των τραγικών γεγονότων του Αυγούστου 2008 και τώρα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της 25ης Νοεμβρίου 2018 κατά την παράνομη διέλευση των κρατικών συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τις ουκρανικές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή των στενών του Κερτς, ενθαρρύνει την ηγεσία των δύο αυτών χωρών, σίγουρες για την ατιμωρησία τους,για  νέες περιπέτειες «, ανέφερε η δήλωση.
Γιατί οι Ρώσοι γερουσιαστές έκαναν μια τέτοια δήλωση τώρα;
Στις 3 Απριλίου, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την προετοιμασία μιας δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση της Ρωσίας στη λεκάνη του Ευξείνου Πόντου. Συμπεριλαμβανομένης της προγραμματισμένης αποστολής πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα για να εξασφαλιστεί η διέλευση των ουκρανικών πλοίων μέσω του στενού του Κερτς.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Kay Bailey Hutchison,  τα εν λόγω μέτρα είναι προσεκτικά
«Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την ενίσχυση της επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένου του αέρα, ενώ ένας μεγαλύτερος αριθμός πλοίων του ΝΑΤΟ θα εισέλθει στη Μαύρη Θάλασσα για να εξασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών πλοίων μέσω του στενού Κερτς στη Θάλασσα του Αζόφ», δήλωσε ο Hutchison.
Ο Hutchison σημείωσε ότι η Ρωσία θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά την υπουργική συνάντηση, κατά την οποία θα συζητηθούν όλες οι πτυχές της «ρωσικής απειλής». Αυτό περιλαμβάνει δράσεις στο στενό του Kερτς, την προσάρτηση της Κριμαίας, τις σχέσεις με τη Γεωργία, μια επίθεση κατά της Skripal,και την παραβίαση του INF.
Το Πακέτο για τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Συμμαχίας, αποτελεί απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή αυτή.

Γιατί το ΝΑΤΟ αποφάσισε να «πάει στην Κριμαία».

Η ιδέα να μεταβεί ξανά στο στενό του Κερτς προτάθηκε από την Ουκρανία ακόμη και πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Αυτό θα επέτρεπε στον Πέτρο Πόροσενκο να ενισχύσει αυστηρά τη μιλιταριστική ρητορική και σε αυτό το κύμα, αν όχι να πάρει την πρώτη θέση, τότε τουλάχιστον να μειώσει σημαντικά το χάσμα με τον νικητή του πρώτου γύρου των Ουκρανικών Προεδρικών εκλογών, Βλαντιμίρ Ζέλενσκι.
Αλλά τότε η Δύση δεν συμφωνούσε μαζί του για αυτή τη λειτουργία. Αν πολλοί στις ΗΠΑ δεν ήταν εν γένει εναντίον του, τότε οι Ευρωπαίοι είπαν ένα σαφές «όχι».
Στις αρχές Μαρτίου, αναφέρθηκε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να στείλει ένα γερμανικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα στο πλαίσιο της αποστολής για την επίλυση της σύγκρουσης στο στενό του Κερτς. Αυτό είπε ένας Ισραηλινός εμπειρογνώμονας και πολιτικός αρθρογράφος,ο Σολωμόν Μαν.
«Ένα αρχείο καταστροφής μεταξύ της Aγκελα Μέρκελ και της Ursula von der Lyayen, υπουργός Άμυνας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εμφανίστηκε σε μια κλειστή αναφορά ενός από τους γερμανούς πολιτικούς. Η Frau Lyayen επέμεινε στην εκπλήρωση του αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας, καθώς και της σύστασης του ΝΑΤΟ και της προσάρτησης του γερμανικού πλοίου στις δράσεις του στενού Κερτς.
Η Μέρκελ έδωσε μια μάλλον σκληρή απάντηση: «… μιλάς σαν παιδί!» Είπε. – Προχωράτε από το γεγονός ότι ο Πούτιν δεν θα αναλάβει τίποτα και θα παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο καταπονιάζουμε το κανάλι. Και αν κάνει με τα πλοία μας το ίδιο πράγμα που είχε κάνει ήδη με τα ουκρανικά; Προτείνετε να πολεμήσετε τη Γερμανία, κυρία Υπουργέ; Γιατί πρέπει να παραμελούμε τα συμφέροντα της Γερμανίας για χάρη των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών; »είπε η γερμανός καγκελάριος, αναφέρει ο Mann.
Επιπλέον, ο Πόροσενκο σαφώς δεν ήθελε να παράσχει στήριξη στον Ντόναλντ Tραμπ, ο οποίος δεν συναντήθηκε ποτέ με τον Ουκρανό ομόλογό του στις παραμονές των εκλογών – παρόλο που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αποκτήσει κοινό.
Έτσι, ο Πόροσενκο μπήκε στον δεύτερο γύρο με 15% υστέρηση πίσω από τον βασικό αντίπαλό του. Αυτό που το κάνει σχεδόν απίστευτο είναι η νίκη του στο δεύτερο γύρο.
Εκτός αν, φυσικά, δεν συμβεί τίποτα έκτακτο.
Και είναι προς την κατεύθυνση ότι αυτό το «έκτακτο» συνέβη, σύμφωνα με τη δημοσίευση, το λόμπι Poroshenko (με επικεφαλής τον ειδικό εκπρόσωπο Kurt Walker) και τα «γεράκια» που βασίζονται στη γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, εργάζονται ενεργά στις ΗΠΑ. Θέλουν να πείσουν την αμερικανική ηγεσία να στηρίξει τον Πέτρο Πόροσενκο, υπογραμμίζοντας ότι ο Βλαντιμίρ Ζέλενσκι είναι απρόβλεπτος για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να έχει την τάση να μην παρέχει ορατή υποστήριξη στον ουκρανό εγγυητή – η πιθανότητα να τον χάσει, είναι υπερβολικά υψηλή και τα κράτη στην περίπτωση αυτή κινδυνεύουν να χάσουν το πρόσωπο. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανό ότι τα «γεράκια» μπορούν να οδηγήσουν το παιχνίδι τους προς αυτή την κατεύθυνση. Το ορατό τμήμα των οποίων είναι οι απειλές που στέλνουν τα πλοία του ΝΑΤΟ στο Κερτς και θέτουν τη Ρωσική Ομοσπονδία πριν από μια δύσκολη επιλογή – να επιτεθούν στα πλοία της Συμμαχίας ή να «καταπιούν» το πέρασμα τους μέσω του στενού.
Ο Πέτρο Πόροσενκο σε οποιαδήποτε από αυτές τις επιλογές έχει οφέλη. Επιπλέον, αν η κατάσταση κλιμακωθεί πολύ σοβαρά, μπορεί να προσπαθήσει και πάλι να επαναλάβει το κόλπο με τον στρατιωτικό νόμο και να ακυρώσει τις εκλογές.
Αλλά, πάλι, υπάρχει πολύ λίγος χρόνος για να εφαρμοστεί αυτό το σενάριο και στην Ουάσινγκτον, δεν είναι όλοι πρόθυμοι να βοηθήσουν τον Πόροσενκο να παραμείνει στην εξουσία με τίμημα μια ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία.
https://rusvesna.su/news/1555082648
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ RUSVESNA : Corfiatiko.blogspot.com

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter