ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Γιατί πληρώνουμε 571.000 τόκους στην Ελληνικός Χρυσός;

ΕΛΛΑΔΑ. - 29 Μαρ 2019 - 9:43
Loading...

«Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους 571.612,97 € (πεντακόσιες εβδομήντα μία χιλιάδες εξακόσια δώδεκα ευρώ και ενενήντα επτά λεπτά) για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων […] για την ανάγκη κάλυψης δαπάνης για την καταβολή τόκων σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων με δικαιούχο την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ».

Η απόφαση βρέθηκε ανηρτημένη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και έχει ημερομηνία 08-03-2019. Εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής Φορολογικής Διοίκησης, Ευθύμιος Σαΐτης.

Αλήθεια, γιατί πληρώνουμε πεντακόσιες εβδομήντα μία χιλιάδες εξακόσια δώδεκα ευρώ και ενενήντα επτά λεπτά ΤΟΚΟΥΣ στην Ελληνικός Χρυσός; Και αν αυτοί είναι οι τόκοι, ποιο είναι το αρχικό ποσό που πληρώνουμε;

Από το 2005 που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, η Ελληνικός Χρυσός έχει εμφανίσει θετικό ισολογισμό μόνο μία χρονιά, το 2007. Παρ’ολα αυτά από τους φορολογικούς ελέγχους που γίνονται στην εταιρεία από το 2015 και μετά, καταλογίζονται τελικά κάποιοι φόροι.

Πίνακας από inr.gr

Φαίνεται όμως ότι η εταιρεία καταφέρνει τελικά να παίρνει πίσω το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος του ποσού και μάλιστα με τόκο:

Aπό τον φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 2009 και 2010 καταλογίστηκαν στην εταιρεία πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις 5,57 εκατ. ευρώ. Το Μάιο 2016 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτή προσφυγή της εταιρείας και διέταξε να της επιστραφεί εντόκως το ποσό.(πηγή: inr.gr, 2 Ιανουαρίου 2017)

Aπό τον έλεγχο για τη χρήση 2011 καταλογίστηκαν πρόσθετοι φόροι 1,73 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο 2018 η εταιρεία προσέφυγε ξανά στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ζητώντας την ακύρωσή τους. (Πηγή: inr.gr, 24 Οκτωβρίου 2018).

Το 2017 ήταν επίσης σε εξέλιξη τακτικός φορολογικός έλεγχος για τις χρήσεις 2012-2014 για τις οποίες δεν γνωρίζουμε αν επιβλήθηκαν πρόσθετοι φόροι.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι το 2014 ο Ολλανδικός μη κερδοσκοπικος οργανισμος SOMO αποκάλυψε πώς η Eldorado Gold «κλέβει» νομότυπα το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω ενός περίπλοκου συστήματος εσωτερικού δανεισμού. Η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές της με τη έκδοση ομολόγων που αγοράζονται εξ’ ολοκλήρου από θυγατρικές εταιρείες – ταχυδρομικές θυρίδες (mailbox companies) στην Ολλανδία, οι οποίες με τη σειρά τους χρηματοδοτούνται με δάνεια από την εταιρεία της Eldorado Gold με έδρα τα νησιά Μπαρμπάντος. «Ξεπληρώνοντας» με τόκο τα εσωτερικά δάνεια, η Ελληνικός Χρυσός «φουσκώνει» το κόστος στην Ελλάδα μειώνοντας τα φορολογητέα κέρδη. Με αυτό τον τρόπο τα κεφάλαια κινούνται από την Ελλάδα στην Ολλανδία και από εκεί στα Μπαρμπάντος μένοντας ουσιαστικά αφορολόγητα.

Μέσω αυτής της «Ολλανδικής φορολογικής τεχνογνωσίας», η SOMO εκτίμησε ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχασε φορολογικά έσοδα περίπου 2.800.000 ευρώ από παρακράτηση φόρων και φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων για τα έτη 2009-2013.

Η επιθετική φοροαποφυγή της ELDORADO / ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ αποτυπώνεται στους ισολογισμούς της εταιρείας, όπως τους αναλύει το inr.gr:

Στις 31.12.2017 βαρυνόταν με δανειακές υποχρεώσεις, μακροπρόθεσμες σε ποσοστό 99,3%, ύψους 867,50 εκατ. ευρώ, οι οποίες κυρίως αφορούσαν δανεισμό από τις συγγενικές ολλανδικές εταιρείες Eldorado Gold (Greece) και Eldorado Gold (Netherland) για την υλοποίηση των επενδύσεών της, με μέσο επιτόκιο δανεισμού 5,25%. Οι δανειακές υποχρεώσεις προς τις Ολλανδικές εταιρείες ήταν 849,89 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ ήταν 617,5 εκατ. το 2015. Στη διάρκεια του 2015 η επιχείρηση άντλησε 169 εκατ. ευρώ από διπλάσιας περίπου αξίας ομολογιακό δάνειο που είχε εκδοθεί στα τέλη του 2014, με ομολογιούχους δανειστές τις δυο προαναφερθείσες εταιρείες.

«Φοροαποφεύγουμε αλλά… αυτό κάνουν όλοι»δήλωσε σε συνέντευξη ο πρώην CEO της Eldorado, Πωλ Ράιτ. «Είναι νόμιμο» δήλωσε στην ΕΡΤ-1 (ERT Report), ο CEO της Ελληνικός Χρυσός, Δημήτρης Δημητριάδης. Και η προπαγάνδα συνεχίζεται: μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης η εταιρεία υπόσχεται 1 δις ευρώ (!) σε άμεσους φόρους. Αλλά στην πραγματικότητα έχει στήσει ολόκληρο μηχανισμό φοροαποφυγής και καταφέρνει να ακυρώνει κάθε προσπάθεια του κράτους να εισπράξει. Το περίφημο «εξαιρετικό δημόσιο όφελος» από την Ελληνικός Χρυσός και την καταστροφή της Χαλκιδικής έχει καταντήσει ανέκδοτο.

antigoldgr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter