ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Δημήτριος Τσαιλάς: Τελειώσαμε, με την απειλή με το όνομα ISIS;

ΑΠΟΨΕΙΣ. - 19 Αυγ 2019 - 22:40
Loading...

Παρά την υποχώρηση και τις επιτυχείς επιχειρήσεις εκκαθαρίσεων τους τελευταίους μήνες, εκτιμάται ότι ο ISIS έχει ακόμα αρκετή διάρκεια ζωής καθώς και οι προκάτοχοί του είχαν ανακάμψει από πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις στο παρελθόν.

Γιατί ο ISIS δεν τελείωσε

Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται επειδή ο ISIS διαθέτει ανθρώπινους πόρους, χρήματα και αξιόπιστα δίκτυα από ό, τι είχε ποτέ πριν ξεκινήσει τον έλεγχο της επικράτειας. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο επιτυχημένη ήταν η εκτέλεση των έργων με λιγότερους πόρους, η σημερινή της κατάσταση θα πρέπει να είναι πολύ ανησυχητική. Συνδυάστε αυτούς τους παράγοντες με το μειωμένο ενδιαφέρον από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τις επικείμενες ελλείψεις κρίσιμης υποδομής στο Ιράκ, τους ανεπαρκείς πόρους ανασυγκρότησης στις περιοχές που κυριαρχούνται από τις σουνιτικές αρχές και την ιστορία του ISIS για έξαρση εμφυλίων αναταραχών μια ξαφνική αναζωπύρωση του ISIS δεν φαίνεται τόσο δύσκολη.

Ο ρόλος της υπερδύναμης
Καθώς οι ΗΠΑ δεν μπορούν να λύσουν άμεσα τις ελλείψεις κρίσιμων υποδομών του Ιράκ και τα κονδύλια αναδιάρθρωσης του ταμείου ανασυγκρότησης έχουν περιορισμένους πόρους, η ειλικρινής συζήτηση για αυτή τη ζοφερή κατάσταση μπορεί να βοηθήσει στην ανατροπή του μειωμένου ενδιαφέροντος από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ και στο τέλος να μη διαθέσουν ούτε τους πόρους που θα διατίθεντο στην αποστολή εξάλειψης του ISIS. Η επικρατούσα άποψη γύρω από την προβαλλόμενη ήττα των τζιχαντιστών δεν αναγνωρίζει ότι ο πόλεμος με τον ISIS μπορεί να αναζωπυρωθεί άμεσα με καλύτερες προϋποθέσεις από το 2014.

Συμπέρασμα

Η στρατιωτική δράση εκ μέρους των ΗΠΑ δεν μπορεί να οδηγήσει στη διαρκή ήττα του ISIS, οπότε ο χρόνος είναι κρίσιμος για να επιτρέψουν στην ιρακινή κυβέρνηση να βρει τον απαραίτητο χώρο για την αντιμετώπιση συστημικών ζητημάτων που τροφοδοτούν τις προσπάθειες αναζωπύρωσης του ISIS.

Δημήτριος  Ν. Τσαϊλάς

(O Ναύαρχος Ε.Α. Δ. Τσαιλάς δίδαξε, μεταξύ άλλων, επι σειρά ετων στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως και της Στρατηγικής και Ασφάλειας σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου)

new-economy.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter